Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Trener Partizana Željko Obradović je u ponedeljak doneo odluku o tome ko će igrati na Kupu Radivoja Koraća u Nišu od 14. do 17. februara.

Foto: Promo

Tipuj na domaću košarku uz MaxBet!

U sastavu Partizana nalaze se: Kevin Panter, Tristan Vukčević, Zek Ledej, Aleksa Avramović, Balša Koprivica, Alen Smailagić, Ognjen Jaramaz, Džejms Naneli, Uroš Trifunović, Danilo Anđušić, Pi Džej Doužer i Frenk Kaminski.

Dakle, zbog pravila o ograničenom broju stranaca u timu (4), otpali su Bruno Kaboklo, Džejlin Smit i Mateuš Ponitka.

PROČITAJTE JOŠ:

Smit od dolaska u Partizan nije imao zapaženih partija, čak igra i ispod očekivanja, a nikako ne uspeva da pronađe pravu šutersku formu, ali i ulogu u ekipi.

Jasno je da Amerikancu sa hrvatskim pasošem treba još vremena da se navikne na novo okruženje i da ukači sve što se od njega traži, pa nije ni bilo očekivano da će biti „skinut“ za Kup Radivoja Koraća.

Ponitka je takođe u promenljivoj formi čitave sezone, a imao je i povredu ramena, koja ga je očigledno mnogo poremetila. Ponekad na terenu Ponitka izgleda kao defanzivna zver, spreman je da pomogne i u napadu (protiv Igokee ubacio 16 poena), ali s vremena na vreme ume da upadne i u „minus fazu“, pa promašuje i zicere kao protiv Panatinaikosa u Evroligi.

Jednostavno, od Ponitke se do sada očekivalo više, što ne znači da u nastavku sezone neće podići formu, ali trenutno su Naneli i Doužer daleko bolje opcije na bekovskoj i krilnoj poziciji.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ono što je bila velika dilema među navijačima prethodnih dana jeste da li će među 12 biti Kaminski ili Kaboklo. Obradović je odlučio da veruje Amerikancu, a za to postoji više razloga.

Kaminski je imao period od tri utakmice na kojima je dobio šansu tek 78 sekundi na terenu, ali je od meča sa Megom (potencijalni rival u polufinalu Kupa) 22. januara u ABA ligi uglavnom blistao (sem protiv Virtusa i Splita), te je ponovo povratio poverenje i pokazao da na različite načine može da pomogne timu.

Kaboklo je od sredine januara bio u velikoj krizi, ni u Evroligi ni u ABA ligi nije ličio na sebe, pa nije ni dobijao mnogo minuta na parketu, ali je utisak popravio protiv Igokee u nedelju, pošto je ubacio 14 poena.

Bez obzira na to, deluje da je Kaminski trenutno u boljem ritmu i formi, te da na više načina može da pomogne Partizanu.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Treba znati i da će drugi centar biti Balša Koprivica, koji je nekako sličniji Kaboklu nego Kaminskom, pa Obradović verovatno razmilja i o raznovrsnosti u igri.

Takođe, Kaboklo češće ima problema sa faulovima, iako je defanzivno mnogo bolji od Kaminskog, ali sada će na Obradoviću, ali i Koprivici biti da sakriju i pokriju mane američkog centra, koji u napadu može da raširi i pogađa trojke u visokim procentima (kao protiv Bajerna).

Na sve ovo treba dodati i da se Kaminski bolje pokazao u poslednjem večitom derbiju protiv Zvezde, koja je uglavnom igrala odbranu sa preuzimanjima, a Amerikanac se u tim situacijama bolje snalazio od Brazilca, koji do skoro uopšte nije ni igrao samo kao centar.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Frenk je na poslednjem derbiju igrao 22 minuta i za to vreme imao 18 poena uz pet skokova, ali je pokazao da ume i da podeli pravovremeni pas, te da preuzimanja rešava bolje nego Brazilac.

Jednostavno, Kaminski je u ovom trenutku bolje rešenje za Partizan i Obradovića, koji će pokušati da poprave utisak od prošle godine i osvoje trofej.

Partizan će u četvrtak od 20 sati igrati u četvrtfinalu protiv Hercegovca, dok bi u polufinalu mogao da igra protiv pobednika meča Mega- Vojvodina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare