Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde igraće na Kupu Radivoja Koraća u Nišu od 14. do 17. februaru, ali trener Janis Sferopulos na raspolaganju neće imati 12 seniorskih igrača.

Foto: Promo

Tipuj na domaću košarku uz MaxBet!

Zvezda će u Nišu biti sa 11 igrača iz prvog tima, zbog poravila o broju stranaca na Kupu. Njih može da bude najviše četvorica, a Janis Sferopulos pored toga ima sedam srpskih igrača – Miloša Teodosića, Nemanju Nedovića, Branka Lazića, Stefana Lazarevića, Dejana Davidovca, Dalibora Ilića i Luku Mitrovića.

Dobre vesti za crveno-bele jesu da se Teodosić oporavio od povrede, te da će verovatno biti spreman da pomogne timu u Nišu.

PROČITAJTE JOŠ:

Još uvek je upitno koliko će kapiten Branko Lazić moći da pomogne, pošto je kao i Teodosić propustio mečeve sa Žalgirisom i Zadrom u poslednjih nekoliko dana.

Osim pomenutih sedam srpskih košarkaša, poziv Sferopulosa za put u Niš dobili su i mlađi talenti – Andrej Lučić, Stefan Marjanović i Andrej Kostić. Videćemo da li će neko od njih trojice dobiti priliku da na ovom turniru upiše prve seniroske minute u dresu Zvezde.

Od stranaca su u opciji bili Džoel Bolomboj, Rokas Giedraitis, Jago dos Santos, Majk Tobi, Fredi Gilespi, Džavonte Smart i Adam Hanga.

S obzirom na sve prikazano u dosadašnjem delu sezone može se reći da su mesta već odavno bila rezervisana za Bolomboja, kao prvog centra, Giedraitisa, kao nekog ko može da pokrije pozicije trojke i četvorke po potrebi, ali i Jaga, koji je u poslednje vreme pokazao da je kalibar za Evroligu.

Omaleni Brazilac je protiv Žalgirisa imao 21 poen i 14 asistencija, dok je i protiv Zadra bio među najboljima sa 13 poena i šest asistencija.

Takođe, zbog povrede Nikole Topića, Jagu se otvorilo više prostora da pokaže šta zna, što je on maksimalno iskoristio, pa je gotovo siguran za Kup u Nišu.

Crvena zvezda vs Zalgiris Kaunas Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ono što je možda bilo pitanje jeste ko će biti četvrti stranac u Zvezdinom timu.

Kao glavna opcija nametnuo se Adam Hanga, koji je među najiskusnijima u timu, a pokazalo se da ove sezone igra sa velikom dozom energije, te da je i te kako naoštren za duele sa Partizanom.

Malo je bilo verovatno, ali ipak moguće, da Sferopulos za Kup „skine“ Smarta, koji je do sada imao nekoliko partija na kojima je bio dvocifren od dolaska u Zvezdu, ali je utisak da i dalje igra pod kočnicom, te da se nije u potpunosti uklopio. Ni Sferopulos ne pruža Smartu za sada mnogo slobode, pa je bilo Hanga od starta bio logičniji izbor.

Smart je napadački potentniji igrač, možda bi mu baš Kup u Nišu bio odskočna daska za dalji tok sezone, ali Sferopulos nije hteo da rizikuje.

Grčki stručnjak je verovatno imao i dilemu da li da povede nekog centra pre nego beka, a na raspolaganju je imao Majka Tobija ili Fredija Gilespija, jer Trej Tompkins, još uvek nije debitovao u dresu novog kluba.

Crvena zvezda vs Zalgiris Kaunas Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ni Tobi ni Gilespi nisu na nivou na kom se možda očekivalo, ali njihov izostanak sada znači da će Zvezda na pozicijama četvorke i petice imati samo Davidovca, Ilića, Bolomboja i Mitrovića, ako ne računamo nikoga od mlađih igrača i Giedraitisa i Lazarevića, koji po potrebi mogu da zaigraju na toj poziciji.

Tobi je nekoliko puta tokom sezone briljirao u ABA ligi, dok je u Evroligi bio neprepoznatljivo loš. Ni Sferopulos mu ne veruje previše, minutaža mu je ispod očekivane, pa je bilo teško za očekivati da će Amerikanac sa slovenačkim pasožem biti među 12. Sa druge strane Gilespi je oduševio na derbiju protiv Partizana kada je u pobedi Zvezde ubacio 14 poena, ali od tada nije ni blizu takvog učinka. Protiv Žalgirisa je pružio solidnu partiju, kada je imao osam poena i pet skokova za skoro 13 minuta, ali je protiv Zadra na terenu bio svega sedam minuta.

Miloš Teodosić, Majk Tobi
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Dakle, Zvezda nije baš u najpovoljnijoj poziciji za Kup, ali je makar deklasirala Zadar sa 93:54, pa sa dobrim raspoloženjem putuje u Niš.

Sferopulos nije eksperimentisao i rizikovao sa sastavom, u Niš vodi igrače kojima u ovom trenutku najviše veruje, a Zvezda će u „Čairu“ braniti trofej osvojen prošle sezone.

Da problema u Zvezdi ima, to nije teško zaključiti po svemu što smo gledali do sada ove sezone, ali na Kupu nema izgovora, a sada je pravo vreme da zablistaju i oni koji su do sada bili u drugom planu (Davidovac, Ilić, Lazarević…).

Crveno-beli će u četvrtfinalu u sredu od 20 sati igrati protiv FMP-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar