Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Proslavljeni srpski košarkaš Vlade Divac pričao je o više tema, a dotakao se i priče o svom igranju za Crvenu zvezdu i o Luki Dončiću.

Tokom opširnog razgovora za Indeks objasnio je da je njegova epizoda igranja na Malom Kalemegdanu plod „jedne šale“, te da svi koji ga poznaju, znaju da mu srce vuče ka Partizanu.

PROČITAJTE JOŠ:

Divac se nedavno pojavio u Zagrebu na utakmici u čast Dražena Petrovića sa kojim je nekada bio nerazdvojan, a onda u sukobu.

Nisu stigli da prevaziđu svoje razmirice jer je Dražen tragično nastradao u saobraćajnoj nezgodi dok se vraćao iz Nemačke pre tri decenije.

Vlade tvrdi da se danas u javnosti ne pojavljuje tako često jer je rekao šta je imao dok je bio igrač, otkrio je i da je sada ambasador i savetnik u NBA ligi, te da je taj posao ono što ga veže za košarku.

„Pratim šta se događa, gledao sam olimpijski turnir i drago mi je da vidim kako dolaze neki novi klinci“, rekao je Divac nešto više od mesec dana otkako je Srbija u Parizu osvojila bronzu, predvođena Nikolom Jokićem i Bogdanom Bogdanovićem.

„Brojke tako kažu. Rezultati to govore. A čitava osnova sporta su rezultati. Prema tome, mislim da onda tu nema dileme“, odgovorio je Divac na pitanje o tome da li je Jokić najbolji Evropljanin svih vremena.

Divac je tokom NBA lokauta 1999. godine zaigrao za Zvezdu, o čemu je takođe pričao.

„Bio je to splet neobičnih okolnosti. Jedna moja šala je otišla predalako i da ne bih ispao neozbiljan, prihvatio sam dolazak u Zvezdu kao jednu od avantura u životu. Iskreno, čak i nije bilo neke drame među navijačima Partizana. Oni su vrlo dobro znali da sam ja partizanovac. Uvek sam govorio da iz ljubavi igram samo za reprezentaciju i Partizan, sve ostalo je samo posao. Kad je bio lokaut, jedan prijatelj, inače zvezdaš, pitao me da li bih došao u Zvezdu. U šali sam rekao da nema problema. To je došlo do ljudi u klubu koji su ozbiljno to shvatili. Onda sam ja pokušavao da se izvučem, pa sam rekao da će to koštati toliko i toliko. Rekli su može. Pa sam im rekao da će morati da plate ogromno osiguranje. I na to su rekli može. Pa kad sam video da ne odustaju, dodao sam da će sve to morati da plate unapred. I opet može. Porez. Može. Sve je bilo može. A ništa, nisam imao izbora kad sam se već uvalio u tu priču“, ispričao je Divac.

Luka Dončić Grčka vs Slovenija Foto:Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Godinama kasnije našao se u funkciji operativca Sakramento Kingsa i bio je u mogućnosti da u Kaliforniju dovede momka koji je prošle sezone vodio Dalas Maverikse do finala NBA lige.

Luka je već u to vreme 2018. godine bio vunderkind koji je osvojio Evroligu kao najbolji igrač Real Madrida u Beogradu. Kingsi su sa drugog mesta birali Marvina Beglija.

„Na toj sam poziciji imao Dierona Foksaa, kog sam draftovao godinu dana ranije. U tom trenutku smatrao sam da je Foks igrač koji u dolazećem periodu može da postane franšizni igrač. Vreme će pokazati jesam li pogrešio. Kako sada stvari stoje, izgleda da jesam, ali imam veru u malog Foksa da će imati bolju karijeru“, kaže Divac.

Interesantno je i što kaže da bi morao da trejduje Foksa, da je uzeo Luku.

„Ne. Irving je klasični košgeter, kao i Luka. Foks nije, on je plej kom treba lopta, baš kao što treba i Luki. Mogao sam jedino da uzmem Luku, ali tada bih morao da trejdujem Foksa. Zanimljivo, Luku je preskočio i Finiks, a tada im je trener bio Igor Kokoškov, koji mu je bio trener u Sloveniji. Atlanta ga je draftovala, ali su ga i oni predali. Tek ga je Dalas uzeo. Luku volim da gledam, jako volim njegovu košarku, no imao sam neke svoje rezone zašto sam odlučio kako sam odlučio. Možda sam pogrešio, ali će vreme pokazati“, objasnio je Divac.

On veruje da će Dončić jednog dana moći da bude MVP u NBA ligi, ali navodi i da će morati da povede računa o svom telu kao što to sada radi Nikola Jokić.

BONUS VIDEO: Bravure Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare