Foto: Screenshot Twitter Petteri Koponen

Retko kada se dešava da košarkaške legende dođu neprimećene u Beograd, ali se ponekad i to desi.

Peteri Koponen, legendarni finski košarkaš, tokom godina je postao redovan igrač u Evroligi i otvorio je vrata mnogim sunarodnicima. Popularizovao je košarku u rodnoj državi, a onda je došao u Srbiju u kojoj je košarka više od igre.

PROČITAJTE JOŠ

Peteri Koponen je bio trener ANGT tima i bio je akter turnira „Marko Ivković“, ali je imao dovoljno vremena i da se pojavio na utakmici u Beogradu bez da ga iko prepozna.

Niko nije ni primetio košarku legendu na meču Partizana i Barselone (80:89) u „Beogradskoj areni“, niko nije znao sve dok sam nije objavio snimak (iako je logično jer je nosio dres Katalonaca) i poklonio se Beogradu.

„Hvala ti Beograde! Istinski košarkaški grad sa neverovatnom strašću prema igri. Vidimo se u Kaunasu“, poručio je Koponen.

Tokom Evropskog prvenstva prošle godine smo saznali i da je slomio rame na treningu Svetislavu Pešiću.

„Da, tačno je da se to dogodilo“, odmah nam je tada priznao Koponen, uz blagi osmeh, i dodatno objasnio šta se svojevremeno dogodilo na treningu Barselone.

„On je trener koji je uvek na terenu tokom treninga, vikao je i davao instrukcije. Jednom se na treningu dogodilo, dok smo igrali na dva koša, da je on bio na sredini terena, mi smo krenuli u kontranapad, ja sam trčao okrenute glave, udario u njega i oborio ga“.

I pored tog incidenta, o kojem je i Pešić uz osmeh pričao, imaju odličan odnos.

Svetislav Pešić
Foto: Screenshot Sport klub

„Povredio sam mu rame i osećao sam se loše zbog toga, naravno. Stalno smo mu govoroli ‘Treneru, pazi, brzo trčimo’“.

Koponen (34) je poslednju sezonu proveo u Helsinkiju, a pre toga je igrao za Honku, Virtus, Himki, Barselonu, Bajern i Ređijanu. On je posle poraza Finske od Španije (100:90) u četvrtfinalu Evropskog prvenstva saopštio da mu je to poslednji meč u karijeri.

„Srećan sam dokle je finska košarka stigla. Kada sam počinjao igračku karijeru bili smo u Diviziji B, a sada smo u Top 8. Budućnost naše košarke je svetla“, rekao je Koponen.

On je potom okačio originalnu fotografiju na društvene mreće. Na njoj se nalze patike okačene o klinu svlačionici kao omaž čuvenom izrazu za kraj karijere uz dres reprezentacije Finske.

„Hvala ti košarko. Zauvek zahvalan zbog svega što mi je ova igra dala“.

BONUS VIDEO Erupcija i ovacije za igrače na kraju prvog poluvremena Partizan – Real