Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u blogu Nova.rs

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu rezultatom 96:85 u petom, odlučujućem meču finalne serije ABA lige.

Ovo je prva titula crno-belih nakon 10 godina u regionalnoj ligi, a prekinuta je Zvezdina trogodišnja dominacija.

Još od 2017. godine nije bilo brejka u finalnim serijama ABA lige, a tako je bilo i u ovoj. Partizan je slavio na prva dva meča u Areni, Zvezda je uspela da kroz dva duela u Pioniru izbori majstoricu, ali u njoj nije bila na dovoljno visokom nivou.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč su iz beogradske Arene pratili Bogdan Bogdanović, Novica Veličković, Nikola Milutinov, Dejan Davidovac…

Veliku prednost Partizan je stekao već u prvom poluvremenu, Zvezda je imala nekoliko naleta u drugom delu igre, ali nije uspela da dođe do preokreta.

Apsolutni heroj bio je Kevin Panter sa 32 poena uz pet skokova. Bio je bek Partizan arazigran tokom celog meča, a u Zvezdi nije bilo igrača koji je mogao da ga zaustavi.

Dvocifreni u crno-belom dresu bili su i Zek Ledej sa 15, Džejms Naneli sa 12, ali i Dante Egzum i Matijas Lesor sa po 10 poena.

Kod Zvezde je Ognjen Dobrić ubacio 18 poena, Ben Bentil je dodao 15, a dvocifreni su bili i Nemanja Nedović sa 12 i Fakundo Kampaco sa 10 poena i osam asistencija.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ovo je prva titula i za Željka Obradovića nakon što se vratio na klupu Partizana, koji je uspešno odbio svaki nalet rivala u majstorici i zasluženo slavio, jer je vodio 40 minuta.

Utakmica je počela u „paklenom“ ritmu, a Partizan se bolje snašao. Panter je odamh na otvaranju pogodio daleku trojku, a u sledećem napadu je fauliran pri šutu za tri, pa je ubacio penale. Jam Madar je svoju agreisvnost u odbrani nagradio trojkom, a Alen Smailagić je zakucao za 11:4.

Naneli se takođe razigrao, ubacio je trojku, ali je Nedović uzvratio istom merom. Naneli je nastavio svoju seriju poenima sa niskog posta za 16:9, a ni nakon tajm-auta Zvezda nije zaigrala bolju odbranu. Kampaco je asistirao za Martina i poene na obruču, a Lesor je ukucao promašaj Pantera. Dobrić je pogodio trojku za 18:14, ali je Ledej poentirao uz faul nakon ofanzivnog skoka, a ubacio je i penal. Zicer za Dobrića nije bio problem, ali je Naneli ubacio još jednu trojku – 24:16.

Ben Bentil se obrukao na ziceru pred kraj prve četvrtine, a novu torjku za Partizan ubacio je Uroš Trifunović. Kampaco i Bentil su ponovo promašili zicere, a Ledej je ubacio trojku za prvu dvocifrenu prednost – 30:18. Duško Ivanović je morao da traži tajm-aut, ali Zvezdin napad nije bio dobar. Nedović u kontri nije uspeo da poentira u kontri za kraj četvrtine.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Petrušev i Mitrović su imali zakucavanja na početku druge deonice, ali je Ledej ubacio još dve trojke, a Egzum je do poena došao iz prodora. Smailagič je zakucavanjem doneo plus 17 crno-belima, dok su Luka Vildoza i Hasan Martin bili nespretni i nemoćni u napadima Zvezde. Dobrić je ubacio još jednu trojku, ali je Egzum odgovorio pogotkom uz faul – 44:26.

Lesor je sa penala dolazio do poena, jer je ostvarivao dobre pozicije u napadu, a Dobrić je još jednom pogodio trojku za 46:29. Međutim, Kampaco je bio potpuno van ritma, a nakon prodora Dobrića, Panter je pogodio novu trojku. Kampaco nije uspeo da vrati, a Lesor je poentirao iz ofanzivnog skoka za 52:31. Omaleni Argentinac je konačno bio uspešan sa linije za tri, a Martin se u narednom napadu obrukao na ziceru. Panter je pocepao mrežicu sa poludistance za kraj prvog poluvremena – 54:34.

Zvezda je nešto bolje otvorila drugo poluvreme, Partizan je bio pomalo uspavan, ali su Panter i Naneli odbili nalet rivala i vratili prednost na 18 poena. Ben Bentil se potpuno probudio u trećem periodu, vratio je Zvezdu u igru, a nakon njegove trojke bilo je samo plus 11 za crno-bele – 61:50.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Panter, Ledej i Lesor su upisivali bitne poene za Partizan, održali su dvocifrenu prednost svog tima, a Dobrić je nastavio da pogađa za tri – 70:58. Nakon ukradene lopte Bentil je ubacio dva penala za 70:60. Martin je poentirao na asistenciju Vildoze, koji je ubrzo napravio faul nad Madarom. Izraelac je bio polovičan sa penala, a Martin je opet došao do poena nakon promašaja Petruševa. Smailagić je ugurao Vildozu za plus devet, a Petrušev je bio polovičan sa penala. Panter je zato bio nepogrešiv, ali je Kampaco ubacio trojku uz zvuk sirene za kraj treće četvrtine – 75:68.

Propustila je Zvezda još nekoliko prilika da dodatno zakuva situaciju, promašeno je nekoliko zicera, pa je Partizan došao do 79:70.

Crveno-beli su najpre ubacili trojku preko Vildoze, a onda je Nedović poentirao iz tranzicije uz faul za 79:75. Nakon tajm-auta srpski bek je promašio penal, što je bio izuzetno bitan detalj.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Petrušev je nakon dobre odbrane Zvezde promašio otvorenu trojku, a Naneli je ubacio penale. Krilni centar Zvezde je bio polovičan sa penala, dok je Egzum bio siguran. Protraćio je Petrušev još jedan napad, pa je Partizan na četiri minuta do kraja imao 83:76.

Martin je bio polovičan sa penala, a Panter je ubacio iz prodora za 87:77. Lesor je lupio blokadu Bentilu, a onda je popravio promašaj Ledeja za plus 12 i već se tu nazirala Partizanova titula.

Nedović je pokušao da vrati dramu, ali je Partizan mirno priveo meč kraju i zasluženo osvojio titulu.


Partizan – Crvena zvezda 96:85 (30:18, 24:16, 21:34, 21:17)

Dvorana: Arena, Beograd, Srbija. Sudije: Saša Pukl, Damir Javor, Tomislav Hordov. Gledalaca: 22.198.

Partizan: Vukčević, Ledej 15, Avramović, Koprivica, Panter 32, Smailagić 8, Egzum 10, Naneli 12, Lesor 10, Trifunović 5, Anđušić, Madar 4. Željko Obradović. 

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 6, Lazarević, Kampaco 10, Mitrović 8, Lazić, Martin 9, Dobrić 18, Nedović 12, Marković, Petrušev 7, Bentil 15. Trener: Duško Ivanović.

Partizan - Crvena zvezda 96:85

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare