Foto: KSS

One su šampionke Evrope, osvajačice olimpijske i evropske bronze, herione, neko ko obožava da igra za Srbiju. I to rade srcem, talentom, znanjem i - nikad nisu umorne, uvređene ili "povređene" kad treba da se brane boje nacionalnog tima.

Pola nacije verovatno nije ni znalo da su košarkašice Srbije igrale u „balonu“ u Istanbulu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Odnosno, da izabranice Marina Maljković, posle dve pobede iz isto toliko utakmica, sa još dva trijumfa idu na Evrobasket i pre kraja kvalifikacija.

PROČITAJTE JOŠ

A, kada su Jelena Bruks, Sonja Vasić, Aleksandra Crvendakić i ostale „kraljice“ dobile i Litvaniju, i domaćina Tursku posle dva produžetka, opet su potale heroine. Samo, one su to odavno.

Ne samo zbog uspeha koji prate čudesnu generaciju ženske košarkaške reprezentacije, već i zbog njihovog odnosa prema dresu Srbije. Ponašanje, maniri, borbenost i sve što ih krasi prati pisanje istorije igre pod obručima na ovim prostorima.

„Otkud ti, šta ćeš ovde“, pitale su me košarkašice Srbije 2015. godine, dan uoči finala Evrobasketa, kada su me ugledale u dvorištu hotela. „Slučajno“ su igrale neko finale, za neki tamo trofej, kada niko nije očekivao, na turniru koji su zajedno organizovale Mađarska i Rumunija.

One jedva čekaju da se okupe, pred reprezentativne akcije uvek ističu kako im je to omiljeni period godine, kako neizmerno vole svoju ekipu. Zato i pobeđuju…

Foto: KSS

„Mnogo mi je drago što smo uspele da dobijemo Tursku u Tuskoj, što dodatno daje na značaju svemu. Odigrale smo izuzetno kvalitetno, pratile smo naš sistem i igrale onako kako je traženo od nas. Naročito u poslednjih pet minuta. Volimo mi da igramo na teži način i da do pobeda dođemo težim putem. Ključna je bila odbrana i to što smo imale više snage da odigramo svih tih 50 minuta“, kaže kapiten Jelena Bruks za Nova.rs.

Više puta je iskusni krilni centar ponovila reč – sistem. Marinin sistem. Kod selektorke Maljković uvek se tačno zna ko, šta i kad radi, i njen sistem uspostavljen s početka ove decenije u reprezentaciji, nepogrešivo daje rezultate.

Zato su košarkašice bile prvakinje Evrope (2015), zato su osvojile olimpijsku bronzu (2016), zato su leta 2019. bile treće na Evrobasketu, zato će sledećeg opet igrati na kontinentalnom šampionatu. Jer postoji sistem od koga se ne odstupa.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandra Crvendakić (@crvendakic11)

„Znale smo šta nas čeka u Istanbulu, koliko su one hrabre kada igraju kod kuće, kao i mi u Beogradu. Mislim da smo bile istrajnije i malo mentalno jače tokom dva produžetka, kao da smo više želele pobedu. Odigrale smo vrhunsku odbranu, verovale smo u trijumf i kad smo gubile na kraju prvog produžetka, i mislim da su ključne bile ta naša želja i odbrana koja nas je čuvala tokom cele utakmice“, ističe Aleksandra Crvendakić za Nova.rs.

Želja, odbrana, vera. Prava kombinacija znanja, borbenosti i posvećenosti ne može da „izda“.

„Odigrale smo 50 minuta i to bukvalno posle jednog dana ‘pauze’ posle Litvanije, tokom kojeg smo opet trenirale… Mislim da je najvažnije što smo na momente imale onu našu energičnu igru i veru u sebe. Nedostajalo da to bude konstantnije, jer bismo onda i ranije posao završile, možda i ubedljivije slavile. S obzirom na celu situaciju, neke devojke ili nisu gotovo uopšte igrale zbog korone, a neke od nas su odigrale baš mnogo utakmica, bilo je čudno da uhvatimo ritam i da se uigramo“, objašnjava Sonja Vasić za Nova.rs.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sonja Vasić ex Petrović (@sonjavasic5)

Pored Sonje, Jelene, „Crv“, Nevene Jovanović, Saše Čađo, Ane Dadović (zbog povrede nije igrala), i ostalih šampionki, dobili smo i jednu novu – Ivon Anderson. Iskusni američki plejmejker prihvatio je poziv Marine Maljković da brani boje Srbije, i to je činila maestralno u Istanbulu.

Uostalom, gotovo sama je srušila Turkinje, kojima je polaganjem „ukrala“ pobedu na kraju prvog produžetka.

„Ivon se brzo, lako i odlično uklopila. Posle Pejdž smo i mi smo bile spremnije na takvu situaciju, a na kraju dana, ona je profesionalac, došla je spremna kao i sve mi, da na najbolji mogući način reprezentuje Srbiju, uz poštovanje i odnos prema dresu koji nosi. I onda nije bilo ni problema da se uklopimo“, dodaje Sonja Vasić.

Uvek nasmejane, raspoložene, profesionalci na nivou, rođene šampionke – sa njima onda ništa nije teško, već uživanje deliti teren i uspehe.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Yvonne Anderson (@yvonnea12)

„Ivon se izuzetno lako uklopila, jer su je sve devojke prihvatile na najbolji mogući način. Uveli smo je brzo u sistem i mnogo mi je drago što je to sve tako brzo uspelo, i što je postala deo našeg tima“, kaže kapiten Jelena Bruks, a sličnog mišljenja je i Crvendakić.

„Smatram da smo talentovana nacija i kad dođe neka nova igračica, mi koje smo duže u reprezentaciji, uvek težimo da pomognemo da se što brže adaptira. Tako je bilo i s Ivon. Ona se odlično pokazala na ove dve utakmice i nadam se da će tako biti i u budućnosti“.

A, u budućnosti verujemo da će košarkašice Srbije još mnogo, mnogo puta obradovati naciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar