Foto: Instagram / yvonnea12

Poslednjih godina veliki broj američkih košarkaša dobija državljanstvo Srbije i ta praksa često nailazi na kritike.

Klubovi to uglavnom čine kako bi smanjili broj stranih igrača za domaća takmičenja, pošto ograničenja u tom smislu ne postoje u ABA ligi i evropskim ligama.

PROČITAJTE JOŠ

Demarkus Nelson, Markus Pejdž, Kevin Panter…

Od trenutka kada odu iz Srbije više joj se neće vratiti, niti će im srpski pasoši biti neophodni. Putna isprava Srbije u tom kontekstu služi kao sredstvo da bi se postigao cilj, čime se praktično obezvređuje i čini dostupnim kada god nekome padne to na pamet.

Možda bi sve imalo više smisla da se ti strani igrači zaista obavežu da će biti državljani Srbije, te da će biti dostupni i nacionalnoj selekciji, iako to, bar u ovom momentu nije neophodno.

U muškoj konkurenciji Srbija ima ogroman broj igrača, visokog kvaliteta, što joj daje mogućnost da ostane verna starim principima zbog kojih se reprezentacije i nazivaju nacionalnim timovima.

Foto: Vanja Keser/ Starsport

Stvari su nešto drugačije u ženskoj košarci i u tom smislu postoji savršeno opravdanje za „uvoz“ reprezentativki.

Primer Danijel Pejdž je bio revolucionaran, ali je doneo rezultat i Amerikanku učinio integralnim delom srpskog tima pod komandom selektorke Marine Maljković.

Devojka rođena 1986. godine je pre dve sezone završila bogatu karijeru u kojoj je sa srpskim timom osvojila zlato na Evropskom prvenstvu 2015. godine i bronzu na Olimpijskim igrama godinu kasnije.

Pet godina posle Danijel, Srbija je dobila još jednu reprezentativku iz Amerike, ali ovoga puta na poziciji plejmejkera.

To mesto je deficitarno u poslednje vreme, Milica Dabović je završila karijeru, njena sestra Ana je povređena, a Srbija pred sobom ima veoma težak posao u nameri da se plasira na Evropsko prvenstvo.

Selektorka Maljković je reagovala i inicirala da Ivon Anderson, 30-godišnja Amerikanka iz mesta Springdejl dobije srpsku putnu ispravu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

What can I say, I was born to do this #tbt #ballislife #ballwaslife #ballwillalwaysbelife ?

Објава коју дели Yvonne Anderson (@yvonnea12) дана

„Košarkaška mašina“ – tako su italijanski mediji opisali buduću reprezentativku Srbije u momentu kada je potpisala ugovor sa sadašnjim klubom, Venecijom.

„Imala je neverovatnu sezonu u Turskoj noseći dres Bešiktaša, gde je bila najbolji trelac lige sa 26 poena na 17 mečeva u proseku. Više od 30 poena je ubacila na sedam utakmica, a rekord joj je 37 poena. Imala je u proseku šest asistencija i pet skokova što je čini kompletnom košarkašicom“, naveli su italijanski mediji.

Morala je to da postane pošto je košarka jednostavno njen život.

„Moj otac je košarkaški trener na koledžu, tako da sam uvek bila blizu košarke. Šalim se često da nikada nisam dobila priliku da zavolim nešto drugo. Sve što sam imala je košarka, majka me je vodila na treninge, ja sam se zaljubila u košarku i uvek sam želela da budem uspešna“, zaključila je Anderson.

Otac 30-godišnje Ivon je Majk Anderson, trenutno prvi trener na koledžu Sent Džons, gde je zamenio legendarnog košarkaša Golden Stejta i petostrukog učesnika Ol-star mečeva Krisa Malina.

Majk je svojoj ćerki dao ime u znak sećanja na preminulu ćerku svog kolege Nolana Ričardsona, kome je bio asistent na Univerzitetu Arkanzas i sa njom je stvorio poseban odnos.

O tome je Ivon pisala u svom studentskom dnevniku.

„Proteklo veče je bilo super za mene jer je moj tata mogao da dođe na našu utakmicu. Bilo je lepo to što je mogao bar malo da odgleda. On ima svoj posao, tim koji priprema, ja to razumem, zato i uživam kada je tu“, pisala je Ivon 2009. godine.

Po završetku koledža Ivon nije uspela da bude izabrana na NBA draftu, ali nije odustala od profesionalne karijere.

Nastupala je još za Lejdi Kobre, Visbi lejdis, Amikale, Torino, Olimpijakos, Kajzeri, Mersin, te Galatasaraj u kom je sarađivala sa Marinom Maljković.

“Izuzetno je cenim. Mislim da je jedna od najboljih, ako ne i najbolji trener u Evropi. Kada mi je ponudila priliku da budem deo reprezentacije Srbije, nisam razmišljala ni trenutka. Moj posao je samo da dodam moje kvalitete na ono što je ona već izgradila da bismo ostvarili ciljeve, osvajale medalje i bile uspešne”, rekla je Ivon.

Priliku da debituje u dresu Srbije imaće već u četvrtak od 16.00 u utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Litvanije, a potom im sledi duel sa Turskom.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Former/new teammate ???

Објава коју дели Saša Čado (@6sasa22cado31) дана

Otprilike bismo nešto ovako mogli da očekujemo i u dresu Srbije:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare