Tim Dankan
Foto: Screenshot BNA

Da nije bio toliko dominantan na svojoj poziciji, da nije zauvek promenio istoriju NBA lige, da nije imao svoj zaštitni znak verovatno ga niko ne bi prepoznao. I sada nije nimalo lako.

Da, u pitanju je Tim Dankan. Pravi ljubitelji košarke su ga odmah prepoznali i znaju da u poslednje dve godine gaji ovakav imidž, ali je istina da bi ostali teško uspeli da ga prepoznaju.

PROČITAJTE JOŠ

Dankan je uvek stavljao porodicu iznad bilo kog novca i to je jasno pokazao od kada je doneo prvu veliku NBA odluku nakon dolaska u ligu. Njegova ćerka je krenula sportskim putem, pa je sada jedna od uzdanica čuvenom Stanforda. Ipak, za razliku od tate je ona odlučila da se oproba u odbojci, sportu koji je izmišljen u SAD.

Dankan je jedan od 75 najboljih košarkaša NBA lige svih vremena, karijeru je završio 2016. godine i od tada do prošle godine se potpuno sklonio iz javnosti. Sparsi su ga vratili pod svoje okrilje kako bi direktno bio zadužen za razvoj Viktora Vembanjame.

View this post on Instagram

A post shared by espnW (@espnw)

Rođen je na Devičanskim ostrvima i mogao je da nosi njihov dres. Bio je čak i projektovan da postane olimpijski plivač, ali je posle uragana Ugo odlučio da počne sa košarkom. Malo je reći da nije pogrešio, mnogi ga smatraju najboljom četvortkom svih vremena. Tokom završnih sezona je bio i centar.

Osvojio je pet NBA titula (najpre sa Dejvidom Robinsonom, a onda kasnije sa Tonijem Parkerom i Manuom Đinobilijem), tri puta je bio MVP NBA finala, dva puta MVP, čak 15 puta Ol-star, 10 puta je bio u idealnoj petorci lige i osam puta u najboljoj defanzivnoj petorci. Sparsi su povukli broj 21.

Njegov zaštitni znak je postala poludistanca o tablu direktno u lice protivničkom igraču. Gotovo da je bio nepogrešiv, a na taj način je znao da muči direktno i Šekila O’Nila ili druge legende lige.

Dankan danas živi povučeno u svojoj palati u San Antonio od 2021. godine. Čitava palata je okružena zelenilom sa ogromnim bazenom i ima ogromno dvorište.

Nedavno je Ričard Džeferson preneo šta je Dankan pričao o Nikoli Jokiću.

„Mogu li da kažem nešto o Timu? I sada ću da ga ocinkarim. Nedavno sam ga zezao, govorio sam mu: ’Jokić bi te isprašio’. A njegov odgovor… I ovo je najkarakterističnija poruka za Tima Dankana: Igrao sam protiv njega nakon što sam ja bio ja, i pre nego što je on bio on’. Takav je on – ako poznajete Tima, to je najveći mogući kompliment Jokiću“, poručio je Džeferson.

BONUS VIDEO Bravure Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar