Smrt Dušana Ivkovića potresla je čitav košarkaški svet, a o jednom od najvećih trenera u istoriji igre pod obručima govorio je Milenko Tepić, nekadašnji reprezentativac Srbije i košarkaš Partizana, kao i novinar Vladimir Stanković.

PROČITAJTE JOŠ...

„Činjenica je da je, a što se vidi i po emocijama svih koji se opraštaju od njega, da je ostavio neizbrisiv trag na generacije ljudi, pogotovo za nas koji se bavimo košarkom. On je bio mentor, učitelj, vaspitač, a pre svega veliki čovek koji je mnoge od nas izveo na pravi put, i na tome ćemo mu biti večno zahvalni. Verujem da ljudi znaju ko je bio i koja je veličina, ali da pravu tugu i osećaj praznine osećaju oni koji su vezani za košarku i koji su ga bliže poznavali“, rekao je Tepić.

Tepić je bio član reprezentacije koja je na Evropskom prvenstvu 2009. godine u Poljskoj osvojio srebru, a koju je sa klupe predvodio upravo Ivković:

„Ivković je na klupu došao posle neuspeha 2007. godine kao jedno od vodećih imena evropske košarke, i napravio je reprezentaciju većinski od igrača koji nisu izgradili puno ime. Ali kad dođe takva veličina, kad vas izabere i kaže da možete mnogo, onda i vi verujete. Način na koji je od nas napravio tim, ujedinio nas, pre svega treninzima, ali i timskim večerama, odnosima koji su stvarani, pokazuju njegovu punu trenersku veličinu. On sigurno ne bi bio takav da je imao samo jedan kvalitet. Odnos sa ljudima, igračima… Ja sam se ženio 2017. godine, kada je on imao 73 godine. Ja sam ga zvao iz poštovanja prema njemu, iako sam znao da leto provodi u Grčkoj, on je u prvom momentu rekao da će biti teško, jer tada nije tu. ali će probati da dođe. Uspeo je, bio je jedan od prvih gostiju, i došao je samo zbog toga“, rekao je Tepić.

„Kao što je Maradona bio za fudbalski svet, tako je i Duda Ivković ua košarkaški“, dodao je sjajni bek.

Potom je nastavio:

„Bio je strog ali na pravičan način. Tim nekim svojim znanjem, odnosima, autoritetom… On kad uđe u svlačionicu, ni muva se nije čula, i to ne zato što je nametao to već je prosto bilo tako. Svestran čovek. Mladom igraču je umeo da ugradi veliku dozu samopouzdanja, da prepozna trenutak, šta da kaže kada vam ne ide…“

Na Tepića se nadovezao i Vladimir Stanković, čuveni novinar koji je gotovo čitav radni vek proveo prateći košarku:

„On se sam rangrao i smestio se u sam vrh čuvene jugoslovenske trenerske škole. Ako su Bora Stanković, Nebojša Popović, Raša Šaper i Aleksandar Nikolić bili četiri sveca srpske košarke na kojima je počivala ovdašnja njena kuća, rekao bih da je Duda Ivković bio noseća greda te kuće. On je čitav život proveo u košarci, iako je završio biologiju njom se nikada nije bavio, kopao je košarkaške dragulje, brusio ih, mnogim igračima pomogao da dođu do vrhunskih klubova i NBA lige. Bio je majstor da svakom igraču pronađe ulogu, da motiviše, podvikne, ali se niko nikada na njega nije naljutio jer su svi znali da je svaka kritika, ma koliko bila oštra, bila u funkciji pobede i osvajanja trofeja“, rekao je Stanković.

Bonus video: Dino Rađa o Dudi Ivkoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram