Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Kanađani prete da postanu jedna od najboljih ekipa u NBA ligi.

Darko Rajaković je karijeru šefa stručnog štaba u NBA ligi započeo sa Toronto Reptorsima pobedom nad Minesotom sa 97:94, a to je znao i te kako burno da proslavi.

Već u prvom duelu videli smo trenerski pečat Rajakovića u ofanzivi nakon tranzicije, a Toronto je stigao do 27 asistencija za 36 pogodaka iz igre što dovoljno govori da će tim biti fokusiran da igra na „ekstra pas“ i da će u fokusu biti baš tim.

PROČITAJTE JOŠ

Nemački reprezentativac Denis Šruder predvodio je svoj novi tim sa 22 poena, 3 skoka i 7 asistencija, a odlični su bili i Oudži Anunobi sa 20 i Skot Barns sa 17 poena, 8 skokova i 5 asistencija.

To je bila peta pobeda u isto toliko utakmica, računajući i pripremni period, na kojoj je Rajaković predvodnik Toronta.

Pre toga redom su padali Sakramento Kingsi (112:99), Kairns Tajpansi (134:93), Čikago Bulsi (106:102) i Vašington (134:98).

Foto: Chris Young/The Canadian Press via AP

Uleteo je Srbin posle poibede u svlačionicu sa posebnom energijom, a igrači su ga polivali vodom tokom proslave. Ipak, nakon toga je „povukao ručnu“, uzeo loptu i održao govor igračima.

Njegova era je počela pobedom, a da je došao u Toronto sa namerom da traje najbolje se vidi po onome što je rekao timu.

„Pobeđivanje je je***o zabavno i nije lako. Momci, dali ste sve od sebe na terenu, ali kazaću vam ovo: nijedan od vas nije odigrao najbolju partiju u sezoni. Imamo još dosta da radimo, hoćemo da nastavimo ovo da radimo. Treba samo da igrate zajedno, da se držite zajedno i da pobeđujete za tim“, poručio je Rajaković u svlačionici.

Potom je odlučio da pozove sve igrače da se okupe i poručio koju reč svi moraju da izgovore.

Darko Rajaković i Denis Šruder
Foto: Michael Reaves / Getty images / Profimedia

„Idemo na tri! Jedan, dva, tri, porodica!“, jasno je tako stavio do znanja kako gleda ovaj tim i šta očekuje od igrača kako da se ophode prema njemu.

Upravo je ta reč porodica ključna i od tima je zahteva da baš nju izgovori.

Toronto je imao burnih nekoliko godina nakon osvojene titule 2019. godine i izgleda da su konačno pronašli adekvatnu zamenu za trenera Nika Nursa koji je gradu dao najveću radost.

Već nakon prve pobede Rajaković i Reptorsi postali su pravi hit na društvenim mrežama i odmah se primetilo da su navijači Toronta zavoleli Rajakovića.

Darko Rajaković; Foto: Tanjug/Chris Young/The Canadian Press via AP

Deluje da je ta njegova energija prešla i na njih, te se očekuje da će ove sezone Toronto biti jedan od konkurenata za bolji plasman u Istočnoj konferenciji.

Rajaković je rođeni Čačanin koji ima 44 godine (februar 1979) i veoma rano je počeo da se bavi trenerskim poslom.

Još kao tinejdžer i u srednjoškolskom uzrastu je preuzeo mlađu ekipu Borca iz Čačka, da bi sa nenavršenih 20 godina otišao u Crvenu zvezdu. Tamo se zadržao još osam godina pre nego što je otišao u inostranstvo.

Sa Zvezdom je uzeo titulu u mlađim selekcijama, pa je Marin Sedlaček koji je u to vreme bio u klubu, ponudio povećanje plate Rajakoviću, a Darko je tražio da ode u Ameriku i upozna drugačiji sistem rada.

Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Tako se našao na koledžu i univerzitetu Arizona, a Sem Presti, koji je radio za San Antonio Sparse pozvao ga je da poseti San Antonio. Ostao je u kontaktu sa Sparsima i počeo je da radi kao njihov skaut. Sem Presti je kasnije postao generalni menadžer Oklahoma Sitija i tako je kontakt sa Prestijem bio poluga za odlazak u Ameriku.

Oprobao se i u Španiji i ekipi Espasio Torelodones, iz nižih liga te zemlje. Paralelno sa bavljenjem trenerskim poslom usavršavao se i završio je Beogradsku košarkašku akademiju, a pozabavio se i sportskim menadžmentom u sklopu učenja van terena.

Espasio iz Španije je stoga 2009. bio mesto za kaljenje, ali je tamo Rajaković uzeo titulu i poveo tim u viši rang, a tri godine potom je stigao poziv Tulsa Sikstisiksersa, razvojnog tima Oklahome.

Darko je u Sikstisiksersima za dve sezone, od 2012. do 2014. sarađivao sa nekolicinom poznatih igrača od Redžija Džeksona, Džeremija Lemba, Andrea Robersona i drugih.

Ukupno 11 košarkaša je odatle završilo u NBA ligi kasnije, a Rajaković je prekomandovan kao pomoćni trener u Oklahoma Siti Tanderu, ekipi koja je imala Kevina Durenta i Rasela Vestbruka u tim sezonama i bila je spremna za završnicu plej-ofa.

Posle pet godina u Oklahomi, otišao je u Finiks Sanse kao pomoćnik i tamo se zadržao relativno kratko, samo sezonu, posle čega je još dve bio u Memfis Grizlisima.

Dok se kalio, označen je u međuvremenu kao jedan od prvih kandidata da postane trener nekog NBA kluba u analizi košarkaških stručnjaka iz prošle godine u Americi i to se i ostvarilo.

BONUS VIDEO UŽIVO sa Mićom Berićem na kraju meča Partizan – Crvena zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar