Foto: Profimedia

Nikola Jokić igraće za reprezentaciju Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu.

To je epilog isčekivanja odluke najboljeg košarkaša na planeti čime je čekanju došao kraj. Centar Denver Nagetsa će tako posle Berlina kada je Srbija doživela fijasko na Evropskom prvenstvu i ispala u osmini finala, zaigrati na Olimpijskim igrama gde je već jedno sa Srbijom osvojio medalju, davno pre osam godina.

Tada Jokić nije bio ni blizu ovog nivoa i očekuje se da trostruki MVP NBA lige povede naš tim i do medalje na Igrama u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ

A dočekali smo i to da konačno u istom trenutku zaigraju najbolja tri srpska igrača.

Vasilije Micić nije bio deo tima u Brazilu, Bogdana Bogdanovića nije bilo na poslednjem Evropskom prvenstvu, a Nikole Jokića prošle godine u Manili.

Sada će sva trojica biti na raspolaganju Svetislavu Pešiću, a čini se da srpski tim nije bio moćniji mnogo godina unazad.

Utisak je kada se baci pogled na listu od 16 imena da je Pešić zvao koga je hteo i da su samo njegove želje bile presudne i da mu odabir nisu krojile ni povrede ni otkazi.

U odnosu na Svetsko prvenstvo, nema na listi Stefana Jovića koji se oprostio od reprezentacije kao ni Boriše Simanića koji od gubitka bubrega nije odigrao ni jedan meč, a znalo se već neko vreme da su reprezentativnu karijeru završili i Nemanja Nedović i Nikola Kalinić koji su uvek figurirali u priči oko reprezentacije.

Svetislav Pešić Srbija vs Gruzija u kvalifikacijama za Evrobasket Foto:.fiba.basketball

Dočekali smo da vidimo i Alekseja Pokuševskog pa će uz Nikolu Jovića Srbija imati dva najveća potencijala u NBA ligi, a na širem spisku je i novi centar Crvene zvezde Uroš Plavšić posle sjajne sezone u Megi.

Činjenica da je Pešić odmah spisak skratio na 16 imena jasno govori da ima viziju kako će mu ekipa izgledati i da će neki igrači tu samo biti zbog priprema i treninga što značajno smanjuje dramu oko izbora 12 putnika za Pariz.

Gotovo je izvesno da tamo neće ići Ognjen Jaramaz, kao ni pomenuti Plavšić, dok bi po prvi put posle dosta vremena turnir mogao da preskoči i Dušan Ristić jer Srbija u reketu dugo nije bila ovako jaka.

Poslednja dilema bi mogla da se vodi oko Alekseja Pokuševskog i Dejana Davidovca i ostaje da se vidi da li će Svetislav Pešić gledati i na budućnost tako što će povesti asa Šarlota ili će košarkaš Zvezde koji je tu bio godinama dobiiti priliku da zbog iskustva ode i na Olimpijske igre.

Ostale stvari su prilično jasne

Prvi plejmejker ove ekipe biće Vasilije Micić koji će i jedini biti čistokrvni organizator igre, ali to teško da će biti problem u ovom sastavu. Versatilni bekovi koji su u većoj ili manjoj meri bili kreatori u svojim timovima uz Nikolu Jokića koji je iako centar verovatno najbolji plejmejker planete, doneće mnoštvo opcija Pešiću pred izazov koji sledi.

AP Photo/Nell Redmond

Aleksa Avramović je klasičan kombo bek igrač koji sa pozicije jedan može da donese i kreaciju i napadačku moć, ali je reputaciju nacionalnom timu izgradio kao pitbul u odbrani, a uloge sekundarnih kreatora igrali su i Bogdan Bogdanović i Marko Gudurić.

Srbija će na bekovskim pozicijama imati raznovrsnost kakvu dugo nije imala, a Pešić će moći da bira između viših i nižih postava pošto Vanja Marinković, Ognjen Dobrić i Bogdan Bogdanović u nižim postavama mogu da igraju krila.

Na krilu smo ovoga puta dobili povratak kapitena iz Nemačke Vladimira Lučilća koji ovoga puta ne će morati da se muči na poziciji krilnog centra i moći će da igra svoju prirodnu poziciju.

Klasična trojka koja u niskim postavama kao deo specijala može na krilnog centra doneće novu dimenziju igri, a čisto krilo može da igra i Nikola Jović koji i na NBA nivou igra sve bolje i donosi ovoj reprezentaciji atleticizam kojim parira i „Drim timu“. Ono što je sjajna vest jeste da Pešić neće morati da krpi na krilnom centru jer će pored Nikole Jovića imati opciju i Alekseja Pokuševskog koga godinama čekamo u reprezentaciji, a pored varijante sa niskim postavama i Lučićem na toj poziciji tu su i ultra visoke postave kada bi na četvorku mogao Filip Petrušev.

On je u Olimpijakosu veliki broj minuta upravo igrao na toj poziciji i često i u tandemu sa Nikolom Milutinovim i velika je stvar da imamo uigran tandem koji se pritom odlično razume.

Kada na petici imate Nikolu Jokića, onda je svaka druga priča suvišna. Najbolji igrač planete je ogromna prednost u odnosu na sve rivale jer ono što on radi niko nikada nije radio u istoriji košarke.

Nikola Milutinov na meču Partizana
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kreacija, poeni, skokovi, a u evropskoj košarci gde nema pravila od defanzivne tri sekunde je i neuporedivo značajniji faktor u odbrani. Kada vam je jedan od najboljih centara evropske košarke Nikola Milutiinov rezervni centar, to dovoljno govori o snazi ekipe koju u ovom trenutku imamo.

Ako bi se malo igrali i sastavili prvu petorku, u najamnju ruku deluje zastrašujuće prema rivalima.

Vasilije Micić – Bogdan Bogdanović – Vladimir Lučić – Nikola Jović – Nikola Jokić deluje impresivno samo dok se izgovaraju imena, a videćemo da li će to preneti i na teren.

Svi uslovi za vrhunsku košarku sada su stvoreni i u ovom sastavu će „orlovi“ imati pravo da izazovu i Amerikance, ma koliko bili jaki.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare