Foto: KK Mega

Za Borišu Simanića mnogo puta se govorilo da je "sada ili nikada" momenat u karijeri. Ipak, čini se da je ovaj put zaista došao do tog momenta.

Menjali su se treneri u Crvenoj zvezdi, menjao je i Boriša menadžere, ali se malo toga promenilo, iako iza sebe ima već ozbiljan seniorski staž.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, došlo je do toga da se oprosti od crveno-belih i sreću potraži u Megi, koja je razvojna ekipa za talente i utočište za igrače koji su u krizi.

Boriša je daleko od igrača za kog je sve propalo, 20. marta je proslavio 23. rođendan, ali ostaje žal što u razvoju nije mnogo toga postigao.

Prošao je kroz ruke mnogih trenera samo u Crvenoj zvezdi, ali je nedostajalo prave eksplozivnosti na terenu, naznake toga su u nekom ozbiljnijem kontinuitetu viđene najviše kod Milana Tomića u plej-ofu protiv Budućnosti u finalu, kada su crveno-beli došli do ABA titule.

Boriša je u Zvezdi od 2014. i dva puta je radio sa Dejanom Radonjićem, trenirali su ga Dušan Alimpijević, Milan Tomić, Dragan Šakota i Saša Obradović, uz dve epizodne privremene role Milenka Topića i Andrije Gavrilovića.

Dešavalo se da odigra dobru utakmicu i da u sledećoj praktično „nestane“, nije bilo većeg kontinuiteta, o čemu je nedavno govorio i Nebojša Čović.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

“Ako je neko imao šansu, to je Boriša Simanić. Sedam godina. Mogu da kažem da je jedan trener pogrešio, ali šest trenera je dobro radilo. Najviše je igrao kod Milana Tomića, u polufinalu i finalu ABA lige. Na Borišu je izvršen pritisak spoljnih faktora, hteli su da svane pre nego što sviće. To nije prvi put da se tako nešto dešava. Crvena zvezda nije klub gde je lako igrati. Nije ni klub gde možete na konto da dajete šansu jednom, dvojici ili trojici. Od nas se očekuje da imamo rezultat, nama niko ne priznaje da li ćemo igrače da razvijamo na ovaj ili onaj način. Meni je savest čista zbog njega, jer je imao šansu, ali mi je žao što se sve ovako završilo. On je dobar, miran momak, verujem da će napraviti karijeru”, rekao je nedavno Čović.

Bilo je reči i o agencijskoj ulozi.

“Boriša je menjao agenciju. Prva agencija je bila Ace Raškovića, kada je dolazio u Zvezdu. Onda je došao kod Miška Ražnatovića. On je napravio korektan pristup svemu tome. Svi treneri osim Milana Tomića su iz agencije Beobasket. Agencija je mogla preko trenera da izvrši pritisak na klub, a to nije ništa neuobičajeno. Boriša nije pravio probleme tokom boravka u Zvezdi. On je svojevremeno imao ’psihološke čepove’ u koje je upadao. On je specifičan dečko, bio je dosta zatvoren kada je došao, što je takođe bitan momenat“, naveo je Čović.

Prelazak iz omladinskih kategorija u seniorsku košarku bio je trnovit – podsećanja radi, Boriša je bio najbolji igrač u trijumfu crveno-belih na turniru za mlade u Evroligi, MVP samog takmičenja, čak i Evroliga ga je predstavila kao jednog od igrača koji najviše obećavaju, uz Alekseja Pokuševskog.

Može se naći dosta sličnosti, pre svega u fizikalijama, rasponu ruku, iako Pokuševski daleko više može da pruži u spoljnjoj, Simanić u unutrašnjoj igri.

Upravo to je posebno zanimljiva stavka jer je Simanić imao priliku da ode u Ameriku u doba punoletstva.

„To je jedna tužna prica. Bilo je mnogo poziva kad je napunio 18 godina, samo je Džon Kalipari iz Kentakija lično zvao 7 puta, ali oni su hteli u Zvezdu, to je najveći ugovor koji je jedan mladi igrač potpisao u istoriji srpske košarke, ugovor koji je on dobio u Zvezdi. Kao 18-godišnjak, niko takav ugovor nije dobio. Dobio je u prvoj godini ugovor poput Jovića. Falilo mu je samo da sluša Acu Raškovića, a pošto je slušao nažalost sve druge, a ne mene, eno ga tamo gde ne bi trebalo da bude“, rekao je Rašković za Telegraf 2018.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Simanić je 2020. prošao kao nedraftovan igrač, ali sada ima novu priliku da se vrati u život, u klubu koji može odgovarati njegovom psihološkom profilu i gde se može igrati bez velikog pritiska.

Kao da je i aktuelni agent Miodrag Ražnatović rešio da proba da ga trgne, načinom na koji je najavio njegov dolazak.

“Sportske karijere su pune uspeha i padova, i jako je važno da se u kriznim momentima ne odustane. Boban Marjanović je sa 24 godine, bio u gotovo beznadežnoj situaciji, iz koje se pametnim odlukama i vrednim radom, uz pomoć okruženja, koje je u tom trenutku izabrao, uspeo izvući. Preokrenuo je tok karijere i već godinama nastupa u NBA ligi! Boriša Simanić, je u ovom trenutku godinu mlađi no što je Boban bio u tom momentu, ali je trenutak u kome se nalazi gotovo identičan. Stoga je, Boriša, odlučio da na neki način prati put Bobana, i rešio je da karijeru nastavi u Megi Sokerbet, klubu sa kojim je danas potpisao profesionalni ugovor i nadajmo se promenio putanju svoje sportske karijere”, napisao je Ražnatović.

U svakom slučaju, jedno je sigurno – sada je sve na Boriši i njegovoj želji da ne bude u rubrici „zaboravljeni talenti“. Bilo bi dobro da se probudi i pokaže potencijal, i za srpsku reprezentativnu košarku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar