Goran Vesić – Zvezdin dželat koji ostavlja haos i dugove

Fudbal 09. apr. 202115:24 > 16:25
Podeli:
Vladan Lukić i Goran Vesić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, našao se u okviru skandala kada su se u javnosti pojavili snimci slavlja funkcionera i fudbalera Crvene zvezde posle pobede u večitom derbiju nad Partizanom.

Slavlje se odvijalo iza kulisa, protivno epidemiološkim merama kao još jedna demonstracija orvelovskog principa da su „sve životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih“.

PROČITAJTE JOŠ

Počasni gost tog slavlja Goran Vesić, pojavio se slavodobitno na žurki iza ogromnih zavesa restorana u okviru klupskog hotela i kako se verovalo daleko od očiju javnosti.

A onda je sve isplivalo na površinu, snimci i fotografije su kreneule da izbijaju sa svih strana, a javnost koja već godinu dana živi pod merama zbog borbe protiv zlokobonog virusa se obrušila i na čelnike i na fudbalere Crvene zvezde, a posebno na Gorana Vesića kao predstavnika vlasti i nekog ko bi trebao da se brine da se pravila i propisi poštuju.

I kada je pukla bruka, Vesić je brže bolje požurio da izigrava žrtvu i svu krivicu svali na fudbalere koji su se usudili da se u zanosu zbog pobede prepuste slavlju i dovedu muziku koja je svuda zabranjena. Nemušto je Vesić pokušao da opravda svoj boravak u restoranu neznanjem da ga tamo čeka žurka i da je on došao samo kao prijatelj kluba da čestita pobedu.

Ubrzo je usledila i prijava za kršenje mera sa prepravljanim datumom i kazna za organizatore iz fudbalskog kluba, a Vesić se pokajnički izvinjavao građanima jer je uhvaćen.

„Veliki sam zvezdaš. Svoje emocije ne krijem. Posle sinoćne pobede mog kluba nad Partizanom i osvojene titule došao sam u klupski hotel koji se nalazi na stadionu u kome su bili igrači, stručni štab na čelu sa Dejanom Stankovićem i rukovodstvo kluba sa Svetozarom Mijailovićem i Zvezdanom Terzićem“, rekao je između ostalog Goran Vesić u svom pravdanju javnosti, tvrdeći da je otišao čim je muzika počela.

A kada je o „njegovom klubu“ reč, ta neraskidiva veza sa Crvenom zvezdom seže daleko u prošlost, od košarkaškog do fudbalskog kluba skoro dve decenije u raznim varijantama.

Sve je počelo krajem 2001. godine kada je Vesić postao član Upravnog odbora, a zatim i potpredsednik KK Crvena zvezda. Klub su zajedno sa Vesićem tada vodili Živorad Anđelković, prvi čovek Parking Servisa, Draško Petrović, prvi čovek Telekoma, i još nekoliko ljudi iz vladajućih stranaka. Tada je pompezno najavljen projekat „evropska zvezda“ koji je za cilj imao povratak kluba na staze uspeha. Krenulo se u skupu avanturu, ekipa je poverena Zmagu Sagadinu, a potpisivani su igrači sa ozbiljnom reputacijom koji su vredeli veliki novac.

Sve je ostalo samo na spektakularnim najavama jer je u periodu Vesićevog boravka osvojen samo jedan Kup, a boravak obeležili skandali na terenu i van njega, i dug koji će biti balast oko vrata narednih osam godina.

Vesić je ostao upamćen i po navodnom sukobu na utakmici između Zvezde i Vojvodine iz 2004. godine na kojoj dolazi do nereda, a koškanje sa terena nastavilo se i u loži gde je došlo do famoznog obračuna njega i Nikole Gurovića, što je izazvalo dvojicu navijača Vojvodine pa je došlo do verbalnog duela, a fizički sukob sprečilo je obezbeđenje.

Od momenata za pamćenje ostala je i čuvena utakmica Crvene zvezde i Hemofarma iste godine koja je kulminirala ulaskom na teren čitave uprave zajedno sa Vesićem.

Goran Vesić na utakmici KK Crvena zvezda
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Utakmica Hemofarma i Crvene Zvezde prekinuta je pošto su zvezdaši zbog žestokog sukoba žandarmerije sa navijačima njihovog kluba na poluvremenu odbili da se vrate na teren. U neredima je povređeno 17 osoba, jedna teže, a privedeno 21 lice. Na terenu su tokom akcije žandarmerije iz Zvezde ostali samo rukovodioci – Živorad Anđelković, Goran Vesić, Igor Žeželj i Nebojša Ilić koji su se žučno raspravljali sa čelnicima Hemofarma Dušanom Kerkezom i Markom Ivanovićem. Prepirka je trajala više od pola sata, a na kraju je tim menadžer Crvene zvezde Nebojša Ilić u zvaničan protokol upisao odluku kluba sa Malog Kalemegdana da ne želi da nastavi utakmicu jer se ne osećaju bezbedno.

Posle velikog nezadovoljstva navijača, čitava uprava napušta klub 2004. godine, a posledice njihovog boravka nanele su pravu katastrofu klubu, koja je dugo bila pod velom tajne.

Naime, 2010. godine Vladislav Lale Lučić izlazi u javnost sa katastrofalnim finansijskim izveštajem u kojem se navodi da je glavni račun kluba u blokadi od 2004. godine kada su ga napustili Anđelković i Vesić.

„KK Crvena zvezda na 65-godišnjicu svog postojanja se nalazi u najtežoj situaciji u svojoj istoriji i sa dugom od najmanje 12 miliona evra“, bile su Lučićeve reči.

Predsednik finansijske komisije kluba u to doba, Predrag Nikolić je otkrio da je klub poslovao uz pomoć nekoliko paralelnih preduzeća, ali da je osnovni i jedini račun KK Crvena zvezda u blokadi još od 2004. godine. Po tom računu, dug kluba je 218 miliona dinara, glavnica je 171 milion.

Početkom maja 2010. godine objavljen je frapantan podatak da je KK Crvena zvezda na spisku firmi u kojima će zbog dugotrajne blokade računa automatski biti pokrenut stečaj, koji je objavila Narodna banka Srbije. Račun je bio u blokadi sve do 2012. godine. Naime, 3. jula 2012. godine Privredni sud u Beogradu dao je potvrdu o pravosnažnosti rešenja kojim se usvaja unapred pripremljeni plan reorganizacije KK Crvena zvezda. Na taj način i zvanično je obustavljen stečajni postupak nad KK Crvena zvezda. Time su takođe odblokirani svi računi KK Crvena zvezda koji su bili u neprekidnoj blokadi od maja 2004. godine.

Inače, koliko je ambiciozan projekat „evropska zvezda“ bio i o kakvim sumama se radi najbolje govori podatak sa početka poslednje Vesićeve sezone u KK Crvena zvezda kada tadašnji prvi čovek Živorad Anđelkovič najavljuje budžet za aktuelnu sezonu.

Živorad Anđelković, Žika Pauk, Palata pravde
Živorad Anđelković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Košarkaški klub Crvena zvezda je objavio planirani budžet za sezonu 2003/2004, koji iznosi 261.873.130 dinara ili oko četiri miliona evra. Ovo je prvi put da jedan klub u Srbiji i Crnoj Gori javno predstavi budžet i finansijsko poslovanje. Sezona se završila katastrofalno, glavni akteri su pobegli, a klub…

Goranu Vesić iskustvo sa košarkaškim klubom posle kojeg je postao jedan od najomraženijih likova među navijačima Crvene zvezde nije bio problem da sebi pronađe mesto u fudbalskom klubu, perjanici čitavog SD Crvena zvezda.

Vladan Lukić, bivši fudbaler Crvene zvezde, postaje prvi čovek kluba, a sa njim stiže i Vesić koji postaje član Upravnog odbora 2009. godine i postaje jedan od najbližih Lukićevih saradnika i na toj funkciji ostaje sve do 2011. kada podnosi ostavku na mesto u Upravnom odboru. Tada je saopšteno da će Vesić biti raspoređen na „neku od savetničkih funkcija predsednika FK Crvena zvezda“. Sa pozicije zvaničnog lica, Vesić odlazi u senku, i ulozi savetnika praktično nastavlja da bude „sve i svja“ u klubu.

Uz Vesića je otišlo još nekoliko članova Upravnog odbora, a samo dve nedelje kasnije član Radne grupe Nebojša Čović izlazi sa informacijom da je iznos duga 48,4 miliona evra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Što se tiče supruge g. Vesića i tih anonimnih prijava, izvršili smo uvid u situaciju. Jedno je g. Vesić, sa njim radimo posao i nastavićemo to. Nije dobro ako damo takve informacije prema njegovoj porodici. Njen prvi ugovor od 15. avgusta 2009. je Ugovor o radu sa „FC Red Star company“ za neto iznos plate od 74.772 dinara ili bruto 105.647,58 dinara. Najnoviji ugovor od 19. januara 2011. je imao korekciju i određeno povećanje, ali je tu neto plata 83.476,80 dinara, bruto 117.960,51 dinar. To je na bazi dokumentacije i nije 5000 evra“, rekao je tada Čović i potvrdio da Vesić nastavlja da aktivno učestvuje u radu fudbalskog kluba, objašnjavajući ulogu njegove supruge kao „rad u marketingu“, demantujući nepotizam.

Vesić ponovo u prvi plan iskače 2013. godine kada je kao bomba odjeknula informacija da je Specijalni antikorupcijski tim MUP-a Srbije otvorio istragu zbog malverzacija u Crvenoj zvezdi, koja je za cilj imala razotkrivanje zloupotreba u radu bivšeg predsednika Vladana Lukića i njegovog savetnika Gorana Vesića.

PROČITAJTE JOŠ

“U Crvenu zvezdu inspektori su ušli u sredu i trenutno se radi na prikupljanju podataka. Određena informacija već postoji, manjak novca je utvrđen i sada se vodi istraga”, saopšteno je tada u MUP-u Srbije.

Dokle se stiglo sa istragom i šta je otkriveno, ostalo je nepoznato javnosti, ali moć Gorana Vesića je samo rasla, a sve optužbe na njegov račun su padale u zapećak. Dve godine od istrage u Crvenoj zvzedi zatečen je totalni haos.

Situacija u FK Crvena zvezda je bila katastrofalna. Posle ostavki većine članova UO, klub je u svojstvu vršioca dužnosti preuzeo Zvezdan Terzić a sve se glasnije se pričalo o mogućnosti otvaranja stečaja, čime bi vođenje kluba preuzeli poverioci.

Kao kandidat za privremenog prvog čoveka kluba figurirao je Goran Vesić, tada gradski menadžer Grada Beograda.

Do toga na kraju nije došlo. Privremeni upravnik Zvezdan Terzić ostao je na čelu kluba i do danas. U klubu uskoro započinje renesansa, koja donosi najbolje rezultate u novijoj istoriji. Šta se desilo sa haosom, dugovanjima, i teško situacijom može samo da se nagađa.

Goran Vesič, danas zamenik gradonačelnika Beograda i dalje je prijatelj kluba, čovek koji je na prvoj liniji fronta kada se slave uspesi i prvi u bekstvu kada stvari krenu naopako kao nakon proslave u kojoj je neplanirano bio uhvaćen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar