Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Možda i neće biti slatkih muka u odabiru tima

Košarkaška reprezentacija Srbije imaće priliku da napadne svetsku titulu ove godine i na to Mundobasketu koji je održava tokom avgusta i septembra na Filipinima, u Indoneziji i Japanu.

„Orlovi“ su imali sreće na žrebu, pošto će u prvom krugu igrati protiv Kine, koju predvodi Aleksandar Đorđević, Južnog Sudana i Portorika.

PROČITAJTE JOŠ:

Određene su i satnice svih mečeva, ceo raspored se zna i sada ostaje samo da ekipa bude uigrana kada dođe pravo vreme. U slučaju prolaza, koji se ne dovodi u pitanje, Srbija će u drugoj fazi igrati protiv dve od sledećih ekipa: Italija, Angola, Filipini i Dominikanska Republika.

Ono što je prednost za Srbiju je da će sve vreme tokom prvenstva biti na Filipinima, ali muke za selektora Svetslava Pešića mogu se javiti kada je reč o sastavljanju tima.

I prošle sezone bilo je mnogo polemike oko toga ko bi trebalo da upadne u sastav za Evrobasket, a ove godina pitanja je još više, a odgovora i ne baš mnogo.

Šok za ljubitelje košarke na ovim prostoirima bila je povreda Vladimira Lučića, za koga se početkom maja saznalo da mora na hiruršku intervenciju zbog povrede leve šake koju je doživeo pred kraj utakmice sa Bambergom. Izgledalo je na početku da će moći da zaigra pre kraja sezone, međutim povreda se pokazala kao suviše uporna da bi se zalečila brzo, zbog čega je i doneta odluka o operaciji, posle konsultacija sa specijalistima.

Vladimir Lučić
Vladimir Lučić; Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek)

Lučić je bio jedan od glavnih igrača Srbije na prethodnim velikim takmičenjima, bio je postavljen i za kapitena, a Pešiću je mnogo značilo što može da ga koristi na pozicijama krila i krilnog centra. Međutim, sada se povreda isprečila i teško da će Lučić moći da bude sa Srbijom na Mundobasketu.

Onaj koji baš nema sreće kada je reprezentacija u pitanju jeste Aleksa Avramović. Plejmjker Partizana je i prošlog leta bio na pripremema sa reprezentacijom, ali je povredio desnu šaku, te se kasnije povreda zakomplikovala, pa nije igrao skoro do kraja 2022. godine.

Avramović se ponovo povredio na trećem meču protiv Real Madrida u Beogradu, kada je hteo da izblokira Valtera Tavaresa, ali je umesto toga napravio faul i nezgodno se prizemljio, te je stradala leva šaka. Odmah je bilo jasno da je bol prisutan, Aleksa je zavio ruku u led, kasnije je nosio i u zavoj, ali su ubrzo stigle loše vesti.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Ispostavilo se da je Avramović polomio levu šaku, inače jaču, zbog čega je morao na operaciju. U pitanju je slična povreda kakvu je imao i prošle godine. Nekoliko dana nakon bolnog pada, Aleksa je operisan u Madridu, a prve prognoze su da će van terena biti manje od četiri meseca.

Ipak, teško je za očekivati da bismo mogli da ga gledamo u dresu Srbije ovog leta, iako je poznato da je Pešić računao na njega kroz kvalifikacije, u kojima je bio jedan od boljih igrača.

Svima je stao dah kada se pročulo da je Vasilije Micić doživeo pobvredu na meču Efesa i Fenerbahčea. Srpski plejmejker je krenuo u dribling pored Džejmsa Birsena, a zatim se srušio na pod zbog sudara kolenima. Oba igrača su ležali na parketu sa bolnim grimasama, a prekid je potrajao nekoliko minuta. Micić je na kraju u kolicima iznet sa terena, ali se ispostavilo da situacija nije baš toliko strašna.

PROČITAJTE JOŠ:

„Povreda Vasilija Micića nije toliko ozbiljna. Vratiće se na teren za sedam do 10 dana“, napisao je Miško Ražnatović, Micićev agent za Evropu.

Iako se čini da će se Micić uskoro vratiti na teren, pitanje je koliko će biti spreman i odmoran da nastupi za Srbiju krajem leta. Kod njega želja nije bila upitna nikada, ali bi ovog leta mogao da se preseli u NBA ligu, pa je pitanje kakvi su mu planovi.

Kada smo kod NBA lige nemoguće je da ne pomenemo Nikolu Jokića, koji je na dobrom putu da izbori plasman u veliko finale sa Denverom.

To znači da bi Jokić mogao da igra u Americi sve do juna, što bi ostavilo traga na njegovo fizičko stanje, zbog čega je već propuštao pozive Srbije. Ipak, prošle godine je pokazao da želi da se odazove reprezentativnom pozivu, pa se Pešić nada da će uspeti da ga nagovori i ove godine uprkos svim naporima.

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Među one rovite koji bi mogli da dobiju Pešićev poziv nalaze se Nikola Kalinić, Nemanja Nedović i Alen Smailagić.

Poznato je koliko Pešić voli Kalinića i njegov stil igre i pre svega defanzivne sposobnosti, pa je tako jednom istakao i damu je on najvažniji igrač.

Ove sezone Kalinić je imao više sitnih povreda, ali informacije iz Barselone kažu da će biti spreman za Fajnal-for Evrolige. Međutim, Kalinić je tokom sezone istakao da nije siguran da li će zaigrati za Srbiju na Mundobasketu.

„Jaoj, ne znam, pravo da ti kažem… Videćemo do leta šta će se sve dešavati. Iskreno, svaka sezona mi sve teže pada, sve više osećam i kolena i Ahilove tetive i leđa. Videćemo, pričaću sa selektorom i sa porodicom, sa svima, naći ćemo najbolju odluku“, rekao je Kalinić još u martu.

Nikola Kalinić Foto: Johannes Zimmermann/STARSPORT

Nedović je i u prošlosti imao mnogo problema sa povredama, koje su mu umnogome usporile karijeru. Srpski bek nije bio spreman ni za Evrobasket prošle godine, iako je bio u sastavu, a njegov izostanak se najbolje osetio protiv Italije.

Nemanja nije bio stalni član reprezentacije tokom FIBA prozora, a od dolaska u Zvezdu imao je samo manje povrede, tako da se njegov status u reprezentaciji još uvek ne zna.

I Smailagić je ove sezone više puta morao da pauzira, a poslednji takav slučaj bio je na utakmici sa Studentskim centrom u prvom meču serije četvrtfinala ABA lige. I ranije tokom karijere je Smailagić imao velikih problema sa povredama na različitim delovima tela, pa se ni u NBA nije proslavio.

Na ovu priču mogao bi da se nadoveže i Balša Koprivica, koji je nedavno bolovao od mononukleoze, a pre toga je imao i problema sa prstom na ruci. Teško je za očekivati da bi on mogao da bude među 12 u reprezentaciji u ovom momentu, ali bi svakako značio na pripremama, koje je već prolazio.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Dobre vesti za Srbiju mogu biti i povratak Bogdana Bogdanovića, ali i eventualni dolazak Alekseja Pokuševskog na okupljanje. Status Nikole Jovića još uvek nije poznat, ali se mnogi potajno nadaju da bi i njega mogli da vide u dresu reprezentacije.

„Što se sastava Srbije tiče neće biti velikih promena u odnosu na ekipu koja je igrala na Evropskom prvenstvu. Mnogo toga će zavisiti od priprema, zdravstvenog biltena. Avramović je doživeo povredu, ali se nada da će moći da igra na Mundobasketu, Lučić definitivno neće biti u sastavu tima, a nema potrebe da pričam o tome koliko nas znači“, rekao je Pešić tokom gostovanja na „Sport klubu“.

Pričao je i o mladim NBA igračima iz Srbije.

„Nadam se da neće više biti povreda, sledi završnica klupske sezone. Pokuševski se vratio, treniraće do početka jula, čekamo da vidimo kakva će biti situacija sa Jovićem. Tarlać i ja smo pričali sa Nikolom Jokićem. Videćemo dokle će da stigne u NBA plej-ofu, Nikola je zadovoljan u državnom timu, želi da igra, ali moramo da sačekamo malo. Čekamo i Bogdanovića, koji se oporavlja od naporne sezone.“

Svetislav Pešić Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Izvesno je i da će Nemanja Bjelica propustiti Mundobasket, jer ove sezone skoro da uopšte nije igrao u dresu Fenerbahčea.

Nikola Milutinov trenutno jeste zdrav, ali je nedavno pauzirao zbog povrede, te ni on nije 100 odsto siguran za reprezentaciju.

U ovom trenutku je jasno da ekipa Srbije neće biti ista kao prošle godine. I sam izostanak Lučića bi poremetio snage Srbije, a ako se na to nadovežu još neki od pomenutih igrača, Pešić će morati da pribegne nekom planu B ili C pred Mundobasket.

U svakom slučaju Srbija ima igrače kojima može da se ponosi, njih je sigurno preko 20, a sada na Pešiću ostaje da smišlja planove, taktike i petorke kojima bi mogao da iznenađuje rivale.

BONUS VIDEO Pešić počeo da se krsti posle konfuzije u napadu Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar