Džoel Embid
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum)

Sva nemoć Kamerunca pokazala se u sedmom meču protiv Bostona

Filadelfija Seventisiksersi mogu da se ponose da u svojoj ekipi imaju MVP-ja NBA lige, ali on u plej-ofu nije isporučio ono što se od njega očekivalo.

Džoel Embid je dugo kukao kako zaslužuje MVP nagradu, a kada ju je konačno dobio, utisak o sezoni potpuno je pokvario u plej-ofu.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošteno je napomenuti da je Embid imao problema sa kolenom, ali to mu nije opravdanje za neke očajne partije, od kojih se posebno izdvojila ona u porazu od Bostona u majstorici sa 112:88.

Za skoro 40 minuta na parketu, kamerunski centar je upisao svega 15 poena, uz osam skokova i jednu asistenciju, a imao je i četiri izgubljene lopte. Iskusni Al Horford ga je žargonski rečeno „stavio u džep“, igrao je agresivno na njemu, a Embid ni na svoju snagu nije mogao da učini više, pa je njegov tim doživeo težak poraz. Sa njim na terenu Filadelfija je imala -28.

Gledajući meč moglo se zaključiti da je Embid potpuno nemoćan, u nekim trenucima nije znao šta da radi, svi prilazi košu su mu bili zatvoreni, a nikako nije uspevao da pokrene ekipu ni motivaciono ni igrački. Izgledao je potpuno bezidejno, a onda je nakon utakmice spornim izjavama dodatno navukao gnev na svoje ime.

„I dalje verujem da smo ja i on (Harden) dobili šansu da pobedimo, ali biće potrebno više od nas. Svi moramo da gledamo sebe, moram da budem bolji i biću bolji. Svi mi moramo da pronađemo načine da se vratimo i nastavimo da se usavršavamo i pomognemo timu, ne možete pobediti sami. Ne mogu da pobedim sam. Ja i Džejms jednostavno ne možemo da pobedimo sami. Zato se košarka igra 5 na 5“, rekao je Embid.

Filadelfija je mogla možda i ranije da završi posao, ali je Boston ipak izgledao i dokazao da je bolja ekipa.

„Imamo nezavršen posao. Nismo osvojili ništa, a mislim da imamo šansu da pobedimo. Očigledno je da smo kroz ovih sedam utakmica imali šansu da završimo kod kuće posao, što nismo uradili, i dalje verujem da smo dobili šansu da pobedimo, mislim da imamo sve što je potrebno da pobedimo“.

Koliko su Harden i Embid bili „dominantni“ dovoljno govori ovaj podatak: imali su zajedno osam koševa iz igre, a čak devet izgubljenih lopti.

Na to se nadovezuje priča da su obojica tradicionalno loši u sedmim utakmicama. Hardenovi procenti u tim situacijama su mizerni (oko 30% iz igre), dok je Embid već tri puta gubio u majstoricama i to u istoj fazi takmičenja i to na taj način da njegova ekipa nikad nije ubacila ni 100 poena.

Postao je Embid jedini MVP u istoriji koji nije stigao ni do finala konferencije, što dovoljno govori o tome da je uspeo narativom da sebi obezbedi MVP nagradu. Jeste sjajan igrač i jeste igrao sa načetim kolenom (pogotovo na tu visinu je to ogroman problem), ali njegovo ponašanje je skandalozno. Međutim, on od svojih priča ne odustaje, umesto da poradi na liderskim sposobnostima.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošteno je i reći da je Embid osvojio MVP nagradu za sve ono što je radio u regularnoj sezoni, ali u plej-ofu njegovi procenti su bili znatno manji. Sa 33,1 poena po meču prešao je na 23,7, a takav pad nije zabeležen nikada ranije kada je reč o igračima sa najvećim individualnim zvanjem u svetu košarke.

Koliko je Embid bio nemoćan, pokazale su i odluke trenera Doka Riversa, koji je u drugom poluvremenu u nekoliko navrata pokušavao i bez njega da probudi ekipu, ali to mu nije polazilo za rukom, pa se i sam izgubio u crnilu Filadelfije.

Zbog svega što je prikazao na terenu, navijači na društvenim mrežama istakli su da je Nikola Jokić mnogo bolji igrač, da je zaslužio MVP nagradu i da je Embid po kvalitetu bliži Karlu Entoniju Taunsu i Rudiju Goberu nego srpskom centru.

Jednostavno, Embid je još jednom pokazao da nema pravi timski duh, da nije lider za poželeti, da njegova ekipa nije dovoljno jaka za prsten i da će morati da se zapita da li je MVP titula jedino što mu je vredno u karijeri.

Sa druge strane, Jokić sa Denverom igra finale Zapadne konferencije protiv Los Anđeles Lejkersa, a glavni cilj je titula o kojoj se u Koloradu ne priča mnogo, ali se umesto toga radi. To zna i pravi MVP, onaj visoki, malo puniji momak iz Srbije, koji je uvek na prvo mesto stavljao tim, umesto sebe i ličnih interesa. U tome je razlika.

BONUS VIDEO Jokić i Meloun posle pobede u Finiksu i prolaza u finale konferencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar