Svetislav Pešić pred Olimpijske igre
Foto: Starsport

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić nije mogao da računa na Dejana Davidovca u meču sa Japanom u nedelju uveče.

Srbija je u Beogradskoj areni pobedila Japan sa 119:100 u pripremnoj utakmici za Olimpijske igre u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ:

I mada se na teren vratio Nikola Jović posle duže pauze, na njemu i dalje nema svih igrača koji su se krajem juna odazvali na Pešićev poziv.

„Petrušev je odigrao u punoj snazi, ali se Rui Hačimura razigrao. On ga je jurio, pobio se sa njim, ali danas svi igraju košarku. Mi nismo jedini na svetu. Omogućili smo vam da vidite Japan i vidite da svi igraju košarku“, rekao je Pešić, a onda otkrio kakvo je stanje sa povređenim Davidovcem.

„Davidovac je još u procesu terapije, trenirao je, morali smo da ga odmorimo. Nije fit, imamo sutra da vidimo kako će biti. On nam je neophodan, njegovo iskustvo, polivalentan igrač. Mora da bude zdrav, preveliki su nam rizici da radimo nešto što se zove: ‘ajde da idemo na sreću. Imamo nekoliko dana da vidimo kako je, zna ekipu, trenera, koncept, nema problema, ali mora da bude zdrav“, jasan je selektor Srbije.

Kada je reč o Nikoli Joviću, on je protiv Japanaca odigrao 13 i po minuta i dobro je što se vratio. Pričao je Pešić i o njemu i razigranosti ekipe.

„Videćemo, sve planiramo (petorke), sve je moguće. Ne mogu da podelim sa vama, nije to ogromna tajna, ali radimo na razigravanju. Da vidimo koliko minuta može Jović, posle pauze od šest nedelja. Nije to Jokić, on svojim iskustvom može da nadoknadi. Jovića povuče lopta, on je talentovan, može da povuče. Raduju me Petrušev i Micić. Vasa je odigrao vrlo korektno. Zna nekad da zadrži više loptu, ali to je on. Moramo da se navikavamo i da iskoristimo prednosti a sakrijemo slabosti. Da sakrijemo loptu protiv agresivnih odbrana, kad imaš Bogdanovića i Jokića nije loše zadržati loptu, navući odvranu. Gudurić može mnogo bolje, Avramović je uvek na viskom nivou, Vanja je odigrao svoje, Dobrić izvanredno… U odbrani moramo da budemo kompetitivni, uživam u napadu, ali i u odbrani, da igrač koga čuvam ne da koš. Srećan sam jer mi neko nije dao koš. To znači da si uživao u tome, tako se gradi samopouzdanje. Sa njim se niko nije rodio i to se trenira. Samopouzdanje treba da s gleda i kroz odbranu, a ne samo kroz napad. Tu treba donositi prave odluke, ako hoćeš medalju, na ovakvom takmičenju, 10 od 12 je kandidata za medalju. Mada u jednoj utakmici, videli ste Južni Sudan. U ‘best of five’ protiv Amerikanaca, teško, ali u jednoj utakmici može i Južni Sudan. Portoriko, nemoj da se zezamo, igraju mnogo bolje kući, ali i oni su ekipa. Sa ovim plejmejkerom, bio je ‘match winner’. Južni Sudan isto ima fantastičnog plejmejkera. Ko ima dobrog pleja i centra, ako su oni noseći, to je ozbiljna ekipa. Četvorka se nađe. Ako imaš jedinicu i peticu ostalo možeš da sakriješ. Imamo i mi ali imaju i naši protivnici“, zaključio je Pešić.

BONUS VIDEO: Jokić se slikao sa decom posle meča Srbija – Japan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar