Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Kevin Panter je zvanično otišao u Barselonu, još ranije su crno-bele napustili i Frenk Kaminski i Pi Džej Doužer, pa će Željko Obradović tražiti skroz novu startnu petorku.

Košarkaški klub Partizan je sezonu 2023/2024 završio bez osvojenog trofeja (sva tri u domaćim i regionalnim okvirima uzela Crvena zvezda), dok je u Evroligi ostao bez mesta u plej-inu (11. mesto), pa se sezona može okarakterisati kao vrlo neuspešna.

Iako je bilo očekivano da će tim Željka Obradovića pretrpeti velike izmene, čuveni Žoc je rešio da „pritisne dugme“ za totalni reset, te da Partizan u narednu sezonu uđe u potpunosti renoviran. Sa novim snagama i bez igrača koji su prethodnih sezona činili udarne igle nekadašnjeg šampiona Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:

Odmah po završetku sezone u ABA ligi i poraza od Crvene zvezde pred navijačima tima iz Humske, klub su napustili Frenk Kaminski i Pi Džej Doužer, kojima je istekao ugovor.

Potom je ekipu napustio i Džejms Naneli, u tom trenutku najbolji košarkaš Partizana na kog Željko Obradović nije računao u borbi za titulu u Srbiji, posle incidenta između druge i treće utakmice finalne serije ABA lige i tuče sa Stefanom Lazarevićem.

Nakon što je i finale domaće Superlige završeno neuspešno (Zvezda odnela titulu za „zelenim stolom“ usled haosa i prekida druge utakmice – prvu dobiila 89:88), usledio je novi niz odlazaka crno-belog tabora. I dok je samo odlazak kapitena Kevina Pantera zvanično potvrđen (potpisao za Barselonu u međuvremenu), Partizan bi veoma lako mogao da ostanu bez još nekolicine košarkaša koji su kod Obradovića imali ozbiljnu ulogu. Da restart bude do kraja.

Pre svega to se odnosi na Zeka Ledeja. Uz Nanelija najbolji igrač Partizana i neretko čovek odluke navodno je raskinuo ugovor sa Partizanom, a karijeru bi trebalo da nastavi u dresu Olimpije iz Milana, iz koje je pre tri sezone i stigao u redove Partizana, čime je tim ostao bez kompletne startne petorke.

Detalji rastanka Kevina Pantera i Partizana
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Panter, Doužer, Naneli, Ledej, Kaminski… Ko je sledeći? Blizu odlaska je i Ognjen Jaramaz, koji bi, kako su preneli ruski mediji, trebalo da pojača moskovski CSKA, dok je i Aleksa Avramović spominjan kao košarkaš koji bi naredne sezone mogao da igra u nekom drugom dresu – kao kandidat navođen je Dubai, ali sem nezvaničnih priča o tome nema konkretnih dešavanja.

Iz druge petorke Obradović bi, pored Avramovića, mogao da ostane bez Alena Smailagića, koji je dovođen u vezu sa Baskonijom, dok je neizvestan status Mateuša Ponitke, koji je tek delimično pokazao kvalitet zbog kog je doveden u Partizan.

Što se tiče Džejlina Smita, kom je istekao ugovor, postoje indicije da bi mogao da ostane i da se radi na ozvaničenju produžetka saradnje, pošto slavni stručnjak ozbiljno računa na njega.

Jedini ko je iz druge petorke navodno siguran u timu za narednu sezonu je Bruno Kaboklo, košarkaš koji je samoinicijativno napustio tim pred početak finale serije Superlige i otišao u Sjedinjene Američke Države na suđenje oko starateljstva nad svojim detetom.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Takođe, nije poznato kakav status će imati Danilo Anđušić i Uroš Trifunović, mada ni jedan ni drugi nisu imali ozbiljniju ulogu u protekloj sezoni, iako je Trifunović imao čak i ulogu kapitena na meču protiv Panatinaikosa u Evroligi. Tu je takođe i Balša Koprivica, ali je teško očekivati da će naredne sezone imati iole ozbiljniju ulogu u odnosu na tek završenu, što znači da je Partizan od igrača koji su imali ozbiljnu ulogu u rotaciji ostao na Smitu, možda Kaboklu i Avramoviću – bar zasad.

A, šta se dešava u suprotnom smeru? Iako crno-beli imaju da popune gotovo čitave dve petorke, trenutno je u Humsku stigao samo Vanja Marinković, koji bi trebalo da bude jedan od nosilaca igre, dok se čeka zvanična potvrda za Arijana Lakića, koji je nastupao u Zadar, a spominjana su, stidljivo, i još neka imena.

Vanja Marinković Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Da će tim pretrpeti velike izmene jasno je svima, ali šta navijači mogu da očekuju? Za pozitivnu inspiraciju nije potrebno otići dalje u prošlost u odnosu na prošlu sezonu, kada je Panatinaikos promenio bukvalno celu ekipu i sa Erginom Atamanom uspeo da već u prvoj sezoni osvoji titulu prvaka Evrope.

Partizan ima tu sreću da na klupi sedi najtrofejniji trener u istoriji Evrolige, pa bi Obradović mogao da bude ključ u dovođenju jakih i proverenih evroligaških imena. I crno-beli rade na tome da dovedu bar dva-tri velika pojačanja koja bi bila novi nosioci igre. A ukoliko se kockice poklope, jasno je da bi Partizan, uz malo sreće, mogao da posle Panatinaikosa bude najprijatnije iznenađenje u novijoj istoriji košarke u Evropi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare