Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Kevin Panter, kapiten Partizana, jedan je od najodgovornijih za neuspehe Partizana ove sezone, kako u Evroligi, tako sada u ABA ligi.

Uloga kapitena u Partizanu uvek je bila i ostaće posebna, ona sa sobom nosi veliku odgovornost, a Panter je kao Amerikanac dobio tu čast zahvaljujući Željku Obradoviću, koji mu je oduvek verovao.

Prošla sezona bila je jedna od najboljih, ako ne i najbolja u Panterovoj karijeri, s obzirom na sve okolnosti i atmosferu koja se napravila oko Partizana i povratka tima u Evroligu. Izgradio je Kevin posebnu vezu sa saigračima i navijačima, mnogi su u njega gledali kao idola, a crno-bela bajka bila je neverovatna sve do pred kraj drugog duela sa Real Madridom u četvrtfinalu Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ:

Tada se dogodio onaj čuveni sukob, tuča koja je sve promenila, a Panter je zbog burne reakcije dobio suspenziju i tako udaljio svoj tim od Fajnal-fora i istorijskog uspeha, iako je put u Kaunas bio tako blizu. Real je preokrenuo, a Panter i crno-beli su dobro zapamtili i onaj koš za pobedu preko Geršona Jabuselea, ali i poraz od 3-2 u seriji.

Međutim, rane iz Evrolige zalečene su kasnije u ABA ligi, a Panter je u finalu bio najbolji igrač Partizana, te je u majstorici srušio Crvenu zvezdu (3-2) sa 32 poena. To mu je donelo i MVP nagradu, a u svih pet mečeva imao je dvocifren poenterski učinak i bio je apsolutni lider na terenu.

Ipak, posle sezone za filmove i udžbenike usledila je jedna koju crno-beli baš i neće pamtiti po dobrom. Mučio se Panter i sa povredama, ali i sa formom – imao je nekih blistavih trenutaka, ali u najvažnijem periodu nije bio na vrhuncu i to je koštalo Partizan uspeha na više frontova.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

U finalu ABA lige protiv Crvene zvezde, Panter je samo u prvoj utakmici postigao 13 poena, ali ni tu nije briljirao. U drugoj je imao sedam, u trećoj pet, a ukupno je tokom serije imao tek po jednu asistenciju i ukradenu loptu uz devet skokova. Iz igre je za tri šutirao ukupno 3/10, za dva je imao 5/16, a odličan posao na njemu su kao čuvari odradili Branko Lazić i Jago dos Santos. Pored njih dvojice, dobar posao u preuzimanju je odradio i Džoel Bolomboj, koji je pokazao da može da sačuva i bekove poput Pantera.

Kapiten Partizana je pred kraj treće utakmice uzeo dva veoma važna šuta – jedan upravo preko Bolomboja za tri, drugi gotovo nebranjen iz reketa, ali je oba promašio, što dovoljno govori o tome koliko je bio van ritma. Nije pronalazio svoje uobičajene šuteve, često je bio usmeren na desnu stranu (bolje šutira iz levog driblinga) i previše je držao loptu u svom posedu.

Jednostavno, Panter primarno nije kreator, a ove sezone morao je mnogo više da dribla i sam gradi pozicije nego što je to bio slučaj prošle godine. Na to je svakako uticalo i prisustvo, odnosno odsustvo Matijasa Lesora, koji je često imao korisne blokove za Kevina i tako mu otvarao prostor i bolje pozicije. Ove sezone Kaboklo i Kaminski nisu uspeli da zamene Lesora na pravi način, pa je i Panter ispaštao.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema sumnje da je Kevin vrhunska klasa igrača, jedan od najboljih šutera u Evropi, ali deluje da je ove sezone na sebe preuzeo veću ulogu nego što zaista može da iznese. Koliko god da su odbrane ove sezone bile bolje pripremljene za njega, pa tako i Zvezdina u finalu, Panter je plaćen za mnogo više od ovoga što je prikazao. I ne samo da je plaćen, nego mu je i uloga takva da mora da pruži više i napravi neku razliku, koliko god da je odbrana na njemu dobra.

U finalnoj seriji sa Zvezdom, Panter je imao ukupno 25 poena – isto koliko i Branko Lazić sa druge strane. Dobro su poznati Lazićevi kvaliteti i uz svo poštovanje prema njemu, jasno je da bi Panter trebalo da bude daleko efikasniji od njega u najbitnijim utakmicama, jer jednostavno uzima više šuteva, primarno je napadački orijentisan, više je lopta u njegovim rukama…

PROČITAJTE JOŠ:

U tri utakmice sa Panterom na terenu, Partizan je u zaostatku bio 24 poena, što takođe mnogo toga govori.

Takođe, treba se prisetiti da ni defanzivno Panter nije pokazao dovoljno kvaliteta i želje. Nemanja Nedović je uglavnom preko i pored njega postizao poene u prvom poluvremenu drugog meča (21).

Ni kapitenski deo posla Panter nije baš odradio kako treba. Daleko od toga da su odnosi u timu bili upitni, ali crno-beli u finalu nisu izgledali kao ekipa željna trofeja, nije bilo energije potrebne da bi se pobedila Zvezda i nije bilo čvrstine i šampionskog karaktera.

Kevin Panter, KK Partizan
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©

Kritike za Pantera

Ratko Varda i Uroš Luković, bivši igrači Partizana, oglasili su se nakon poraza crno-belih u finalu ABA lige (3-0) od Crvene zvezde.

„Kevin kapiten! Pa gde si Kevine cele godine? Gde si koji… Slobodno ću ovo da napišem pa nek se naljuti na mene ko god hoće. Najgori igrač u istoriji Partizana (ako govorimo o učinku i o tome koliko je plaćen)“, napisao je Varda na svom Instagram nalogu.

Sa druge strane, Luković tvrdi da Partizanu fali lider kao što je to nekada bio Novica Veličković.

„Kad je on igrao nije bilo zvezde u ekipi, nije bilo letargije, nije bilo bola u k**** i slično. Zato Partizanu uvek treba jedan Novica“, napisao je Luković.

I legendarni trener Vlade Đurović bio je oštar prema Panteru.

„Razočaran sam igrom Partizana. Sve vreme govorim da je Panter igrač koji zavarava i stručni štab i navijače već tri godine. Sa njim je vrlo teško nešto osvojiti… On nije taj kvalitet za šta ga smatraju navijači – on je vođa, on je kapiten i on je pobednik. Nijedno od ova tri. Nije trebalo da bude kapiten, a od ova dva druga, nije to“, rekao je proslavljeni stručnjak.

Sve u svemu, uskoro će kraj sezone (ostao je KLS), Panter treba dobro da se zapita, pošto ima ugovor na još jednu sezonu i vreme je da ponovo pokaže zašto je kapiten tima i da li je jedan od najboljih košarkaša u Evropi.

BONU VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar