Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nadam se da su ljudi u dovoljnoj meri svesni u kakvoj košarkaškoj eri živimo.

Grafika: Slađana Đermanović

Savršenstvo Nikole Jokića nije mogla da vidi Evropa u režiji nekog drugog košarkaša.

Igrao se, igrao, igrao, i ni na mapi nije bilo rešenja za njega u taboru Izraela.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija je upisala i četvrtu pobedu iz isto toliko utakmica u D grupi na Evrobasketu, a Jokić upalio NBA izdanje.

Prva četvrtina je bila čarobna, u drugoj je samo rešio da zaokruži savršenstvo – jer mu se može – dok je plesao kao da je u pozadini svirala numera Danijele Martinović „Pleši sa mnom“.

Najpre je iz igre šutirao 5/5, od toga 4/4 za dva poena, pogodio je jednu trojku iz jedinog pokušaja, dok je slobodna bacanja šutirao 3/3. I to nije sve, jer je uhvatio i četiri skoka, na šta je dodao jednu asistenciju i dve ukradene lopte.

Odigrao je svih 10 minuta i za to vreme teško da može bolje. Zapravo, može da se nastavi isto… Odigrao je još četiri minuta u drugoj deonici i ostao bez promašaja, a pogodio je još dve dvojke, te dodao još po jedan skok i „krađu“ za indeks 31.

Ne, ni tu nije kraj, jer on je rođen da pomera granice. Na kraju je upisao indeks 46, do kojeg je došao impresivnom partijom koja je obeležila ovaj Evrobasket. Meč sa Izraelom je završio sa 29 poena, 11 skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte, a sve to govori da je došao po ono što „orlovi“ žele i čekaju 20 godina.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Idemo dalje… „Džoker“ je vezao tri utakmice sa dabl-dablom na Evrobasketu, što pre nije uradio nijedan srpski košarkaš. Takođe je i prvi naš igrač sa po najmanje 25 poena i 10 skokova na jednom meču na EP.

Pomenutim učinkom od 29 poena, 11 skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte postao je prvi u 21. veku na evropskim prvenstvima da je jednoj utakmici upisao 25 ili više poena, 10+ skokova, 5+ asistencija i 3+ ukradene lopte.

„Znamo naš cilj na ovom turniru, da bismo ga ostvarili, da kao prvi odemo iz Praga i igramo dobru košarku u Berlinu, samo sa Jokićem – to nije moguće. Ko god želi nešto da ostvari, treba mu i Micić, i Jokić, i Kalinić na primer, ili Gudurić, ili Jagodić-Kuridža. Tim je iznad svih. Jokić zna šta je njegov posao i voli da čini sve druge igrače boljim“, poentirao je selektor Svetislav Pešić.

Zato posle trijumfa nad Izraelom nije moglo u potpunosti da se uživa u Jokićevim magijama, jer su se povredili Nemanja Nedović (list) i kapiten Vladimir Lučić (koleno).

Pobeda jeste bitna, ali je nekako još bitnije što još neko nije izašao ranjen iz tog meča koji su „orlovi“ kontrolisali i sigurno išli ka pobedi.

Sreda je dan pauze za ekipe u grupi D, u četvrtak je oproštaj od iste duelom sa Poljskom (21.00) i onda selidba u Berlin, koji će biti domaćin nokaut faze i borbe za medalje.

BONUS VIDEO Simonović o Jokiću: Bajka je igrati sa takvim igračima

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare