FOTO: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Početak nove NBA sezone je veoma blizu, a najbolji igrači sveta su spremni da na terenu svojim majstorijama opravdaju velike svote novca koje zarađuju.

Poznato je da su plate košarkaša često manje od onih koje primaju fudbaleri. Ipak, takav slučaj nije u NBA ligi, gde višegodišnji ugovori sa zagarantovanih 200 ili više miliona dolara polako, ali sigurno postaju normalni.

PROČITAJTE JOŠ:

Predvodnik liste najplaćenijih je igrač Golden Stejt Voriorsa Stef Kari. Jedan od najboljih šutera svih vremena je dvaput u karijeri potpisao ugovor veći od 200 miliona po čemu je apsolutni rekorder. Njegova zarada za narednu sezonu iznosi 45.780.366 dolara. Zarada će u narednim sezonama još više rasti, pošto je njegov zvaničan četvorogodišnji ugovor sa „ratnicima“ vredan 215 miliona.

Kari je od 2009. godine veran Golden Stejtu, koji ga je te godine izabrao na draftu kao sedmog pika. U karijeri je tri puta bio NBA šampion, a dvostruki je i MVP lige, dok na Ol-staru ima sedam nastupa. Prošle seozne mu je plej-of izmakao za dlaku, ali će u narednoj imati daleko veće ambicije, pošto će svi „ratnici“ biti zdravi i spremni i za sezonu, uključujući i Kleja Tompsona, čiji se povratak očekuje na početku naredne kalendarske godine.

Drugo i treće mesto dele Džejms Harden i Džon Vol sa zaradom od 44.310.840 dolara. Harden se prošle godine povredio u plej-ofu, pa se očekuje da u novoj sezoni očekuje još veća glad za pobedom. „Bradonja“ ima važeći ugovor sa Bruklinom do 2023. godine. Njegova zarada će u finalnoj godini ugovora porasti na više od 47 miliona dolara za tu sezonu.

Pre samo nešto više od godinu dana, Hjuston je mislio da je napravio ekipu konkurentnu za titulu na čelu sa Džonom Volom i Hardenom. Ubrzo se ispostavilo da tandem ne funkcioniše baš najbolje i da je prsten veoma daleko. Harden je odlučio da ode, a Vol je ostao kao planirani vođa ekipe. Ipak, povrede ga ni u Roketsima nisu zaobišle. Ponovo je propustio veliki deo prošle sezone, pa se pare date na njega mogu okarakterisati i kao uzaludno potrošene. Volov ugovor ističe takođe 2023. godine, a vrlo verovatno će i zarada iskusnog plejmejkera tada znatno pasti bez obzira za koji klub potpiše.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Na četvrtoj poziciji nalazi se Rasel Vestbruk, koji je sa Lejkersima potpisao dvogodišnji ugovor prethodnog leta. U predstojećoj sezoni zaradiće 44.211.146 dolara, dok će u narednoj primanja porasti za oko tri miliona dolara.

Vestbruk nikada u karijeri nije osvojio prsten, što je jedan od glavnih razloga zašto je odlučio da ujedini snage sa Lebronom Džejmsom. Rasel je rekorder u NBA istoriji po tribl-dablovima (184 do sada), a 2017. godine bio je i MVP lige. Pre Lejkersa, igrao je za Vašington, ali je bilo očigledno da to nije ekipa koja može da pojuri prsten.

Iza njega nalazi se Kevin Durent, po mnogima najbolji igrač na svetu trenutno. Durent će u sezoni 2021/22. zaraditi 42.018.900 dolara u Bruklin Netsima. Dvostruki NBA šampion ima ugovor sa Bruklinom do 2026. godine, a u finalnoj godini ugovora zaradiće astronomskih 55 miliona dolara.

Šesti na listi je Lebron Džejms kome je ovo čak 18. sezona u najjačoj ligi sveta. Lebronova zarada iznosi 41.180.544 dolara. „Kralj“ će uskoro napuniti 37 godina, a njegov ugovor sa „jezerašima“ važi još dve sezone.

Odmah iza njega nalazi se Janis Adetokumbo kojim će u novoj sezoni inkasirati 39.344.970 dolara. Grk je prošle godine predvodio Bakse u finalnoj seriji protiv Finiks Sansa sa 35,2 poena, 13,2 skoka i pet asistencija po meču, a njegova blokada nad Diandreom Ejtonom i zakucavanje preko Krisa Pola biće upamćeni kao neki od najboljih performansa u istoriji NBA finala.

Janis Adetokumbo
Foto: Printscreen Profimedia/video

Osmo i deveto mesto ove sezone dele Demijen Lilard i Pol Džordž koji će biti bogatiji za 39.344.900 dolara, dok listu deset najplaćenijih zatvara Klej Tompson sa 37.980.720 dolara za narednu sezonu.

Verovatno će mnoge začuditi što se na ovoj listi nisu našli igrači poput Luke Dončića i Treja Janga zbog potpisivanja novih ugovora tokom leta.

Odogovor se krije u tome što će njihove zarade tek rasti u narednim sezona, baš onako kako im i stoji u ugovorima. Slovenac je sa Dalasom potpisao petogodišnju saradnju vrednu 207 miliona dolara, baš kao i Jang sa Atlantom. Osim njih ugovore koji premašuju 200 miliona, potpisali su nedavno i Rudi Gober (Juta Džez), ali i saigrač Nikole Jokića, Majkl Porter junior.

BONUS VIDEO Ovacije za Kalinića i atmosfera pred Zvezda – Žalgiris

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar