Aleksandar Kukolj, naš šampion u džudou i osvajač brojnih odličja, svojevremeno je imao na stolu ponude Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske, zemalja koje su želele da se on bori pod njihovom zastavom.

PROČITAJTE JOŠ

Sve se odigralo u rasponu od dve godine, kada je Kukolj i gradio svoj put ka svetskoj eliti u kategoriji -90kg. Ponude je odbio i ne žali.

Srbiji je doneo prvo evropsko zlato u džudou 2017. u Varšavi, ove godine je osvojio i svetsko srebro u kategoriji do 100 kilograma, u Budimpešti, čime je obogatio kolekciju sa Grend slemova, Gran prija, Mediteranskih igara i ostalih takmičenja od najmlađih kategorija do danas.

Za Nova.rs, otkrio je kako je došlo do momenata kada bi se mnogi sportisti našli na prekretnici i u iskušenju. To nije važilo za Kukolja, koji je stigao do diplome magistra ekonomskih nauka i veruje da je i obrazovanje dobra podloga da se izvaga najbolja odluka.

„Prvu ponudu sam imao 2015. godine, da se borim za Emirate, oni su tada oformili reprezentaciju kako oni generalno i oformljavaju. Da ne bi pravili škole i čekali 20 godina, oni u međuvremenu kupe takmičare. U tom trenutku su imali trenera i trojicu-četvoricu takmičara iz Moldavije, a ja sam se tom treneru iz Moldavije svideo. Nažalost, on više nije među živima, stariji je čovek bio“, kaže Kukolj za Nova.rs.

Aleksandar Kukolj Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Druga ponuda je stigla svega dve godine kasnije.

„Drugu ponudu imao sam od Turske 2017. kada sam već postao šampion Evrope, prvi u istoriji Srbije. Tada već su šanse za moj odlazak bile dosta manje, jer sam već imao konkretan rezultat iza sebe, bio sam lepo situiran ovde, mi zakonski imamo propisane i nagrade i status kada se osvoji medalja. Ja sam već bio zadovoljan time što sam ostvario, a i generalno mnogo volim naše ljude i Srbiju“.

Otkrio nam je džudo šampion i šta je bilo ključno da se zahvali i ostane pod zastavom Srbije.

„Imao sam mogućnost i verovatno bih imao neku privilegiju više, ali… Ekonomiju sam završio i onda mogu da kvantifikujem i kažem sebi ‘da li bi prihvatio toliku sumu, ali da ne vidiš roditelje i porodicu, prijatelje.’ Onda sam video da meni to mnogo više vredi i utiče na kvalitet života nego što utiče samo neki finansijski motiv koji potencijalno gledaš. Opet, ovde sam se ostvario na dovoljno dobar način. Uzimam u obzir i vansportske sposobnosti u koje se uzdam, ovde sam izgradio i ime, izgradio uvažavanje kod ljudi sa kojima ću jednog dana napraviti mnogo više nego da sam se borio za nekog drugog i da samo imam malo više para“, dodaje Kukolj.

U karijeri je osvojio skoro sve što se osvojiti može, ostaje napad na olimpijsku medalju. Nije je osvojio ove godine u Tokiju, ali već za tri godine su Igre u Parizu.

„Voleo bih olimpijsku medalju i ona mi je najviše u glavi. Ali te svetske medalje i evropska za čas preskoče tu olimpijsku. Istrajnost i dugoročnost karijere imaju ozbiljnu cenu, u smislu uvažavanja i poštovanja. Nije isto ako bljesneš, ‘klepiš’ nešto i nema te dugo, i kada si tu dugo na sceni, 15 godina praviš rezultate. Svakako, olimpijska medalje je san, ali i da ponovim evropsku i svetsku. Već za 7 meseci meni kreću da se skupljaju bodovi za olimpijsku normu. Sa svačim sam se borio u karijeri, ali smatram da sam zreo za tri godine ozbiljne vladavine i u kategoriji do 100 kilograma. Zdrav sam, imam uz sebe trenera koji mi je otkrovenje, čiji je proizvod ova svetska medalja do 100 kila, koju sam osvojio sa 98, i sa kojom sam otišao u Tokio. Imam njega, imam stabilnu porodicu, a džudo me i dalje ‘vozi’ jako.“

BONUS VIDEO Aleksandar Kukolj: Kako sam od šavova na kolenu napravio smajli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare