Foto: AP Photo/Mark J. Terrill

U Srbiji je stavljena tačka na klupsku sezonu, dok se u većini liga igraju finalne serije i uskoro će biti poznati svi šampioni, a onda će sve oči biti uperene ka Olimpijskim igrama.

Ipak, dok se reprezentacije budu borile za medalje, klubovi već kreću da slažu timove za naredne sezone, a oči će biti uprte i u igrače iz NBA lige koji bi mogli da ostanu bez ugovora za narednu sezonu.

Posebno će zanimljivi biti evropljani koji bi u veteranskim godinama mogli nazad na stari kontinent kao i igrači koji nisu u nekoliko navrata uspeli da pronađu ulogu na NBA parketima.

PROČITAJTE JOŠ

Biće zanimljivo videti i kako će se na tržištu ponašati Crvena zvezda i Partizan i da li će neko od potecncijalnih povratnika biti u redovima „večitih“.

Među deset najatraktivnijih imena koji bi mogli da se vrate, za domaće klubove za oko prvo zapada Boban Marjanović koji je iz Zvezde i otišao u NBA ligu. Iako će uskoro napuniti 36 godina, gorostas bi mogao da bude dobra opcija za mnoge klubove na deficitarnoj poziciji u evropskoj košarci, a Zvezda bi u tom slučaju bila logičan izbor.

Neko ko dobro poznaje košarku u Srbiji svakako je Goga Bitadze koji je iz redova Mege otišao u najjaču ligu sveta, ali kako vreme odmiče, njegova uloga je sve manja. On je porošle sezone u dresu Orlanda postizao 4,9 poena po meču, a s obzirom da posle pet godina nije uspeo da se izbori za veću ulogu, mogao bi biti veliko pojačanje u Evropi.

Partizan će morati da odradi rekonstrukciju kompletne centarske linije pošto ugovor ima samo Balša Koprivica ako izuzmemo Bruna Kabokla koji će zbog poslednjih dešavanja verovatno dobiti ispisnicu, pa bi Bitadze mogoa da bude rešenje za reket Željka Obradovića.

Foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack

Među deset najinteresantnijih potencijalnih povratnika izdvaja se ime nemačkog reprezentativca Danijela Tajsa koji je prošlih sedam sezona proveo u NBA ligi, ali je od odlaska iz Bostona izgubio svoje mesto i sa 32 godine njegov dolazak u Evropu deluje realno. On je igrao Evroligu u dresu Bamberga, pored toga je igrao samo nemačke klubove, ali bi mogoa da bude na radaru i mnogih evrospkih velikana.

Najzvučnije ime na listi mogućih povratnika je Danilo Galinari. Posle 16 godina u NBA ligi, povratak u Evropu deluje kao solidna opcija za Galinarija. Brojne povrede sprečile su ga da napravi veću karijeru, a deluje da bi mogao da bude veliko pojačanje Armanija i da u domovini završi karijeru.

Povratak u klub iz kojeg je lansiran mogao bi da ima Usman Garuba, koji je prošle godine odigrao samo sedam mečeva u dresu Hjustona.

Foto: Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

Povezan sa ponovnim povratkom u Real Madrid, nedavno je demantovao glasine o svojoj budućnosti. Ipak, neispunjenje očekivanja sa Hjuston Roketsima i Golden Stejt Voriorsima, u poređenju sa dobijanjem nagrade „Zvezda u usponu Evrolige 2021. godine“, čini povratak u glavni grad Španije solidnom opcijom.

Velika bomba bi mogao da bude povratak najveće turske Zvezde Furkana Korkmaza. Ovaj 26-godišnji strelac je veći deo sezone 2023-24 bio bez kluba, a nalazi se na meti turskih velikana Efesa i Fenerbahčea.

Za mnoge će interesantna opcija biti sjajni šuter, Ukrajinac Svi Mihalik. Pre šest godina su ga draftovali Los Anđeles Lejkersi. Odigrao je 296 mečeva u najjačoj ligi sveta, ali deluje da je sve manje zainteresovanih timova za njegove usleuge, a deluje da bi bio savršen u Evroligi i jedan od najboljih strelaca.

Jedan od najatraktivnijih igrača na ovoj listi svakako je Sandro Mamukelašvili. Eksplozivni krilni centar koji je potezima znao da završi u brojnim video komipilacijama, nije ubedio ekpe d amože da dobije veću ulogu, pa ni za mnoge evrlogiše biti sjajno rešenje.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Poslednje dve opcije nisu ništa manje interesantne. Još jedan od braće Adetokumo bi mogao u Evropu. Tanasis nije pokazao da ima mesta u NBAligi,a mogao bi poput brata Kostasa da zaigra za šampiona Evrope, Panatinaikos.

Možda najmanje atraktivna opcija jeste Luka Garza. Naturalizovani Bosanac rođen u Americi nikada nije igrao u Evropi, osim što je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na prošloletnom FIBA olimpijskom pretkvalifikacijskom turniru u Poljskoj i Estoniji.

Bio je u sastavu detroita i Minestore, alinikad anije dobio pravu šansu.

Daleko od sigurne opklade za uspeh u Evropi, bez značajnog iskustva u drugačijem stilu košarke, mogao bi d abude neko ko bi iz drugog plana postao igrač koji pravi razliku.

BONUS VIDEO Haos posle derbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar