„Srbija uvek ide težim putem, problemi donose rezultat“

Košarka 08. jun. 202113:38 > 13:41
Podeli:
Marina Maljković
Marina Maljković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ako neko zna kako da pripremi košarkašice Srbije za uspeh na velikom takmičenju, onda je to selektor reprezentacije Marina Maljković.

Trofejni trener je rešila da se uhvati u koštac sa nesvakidašnjom situacijom kako bi ženska srpska košarka ispisala nove stranice istorije.

„Najponosnija sam što sam uspela da probam 30 devojaka na pripremama i da još jednom prođemo sve. Specifično je što su one krenule s pripremama od 15. aprila, zajedno sa svojim timom uzeli smo mesec dana svog slobodnog vremena i napravili nešto što je posebno. Gradimo budućnost srpske košarke što je dosta otežano činjenicom, koju ja stalno pominjem, a to je nedostatak kvalitetne lige kod nas u zemlji“, rekla je Marina Maljković.

PROČITAJTE JOŠ

Selektorka Srbije posebno je naglasila najveći problem ženske srpske košarke.

„Reprezentacija trpi strašan problem zbog jako loše lige, i to ću uvek da pričam. Moja je obaveza da kažem istinu, ali ne kukam. Selektor Španije, sa ligom koja se poslednjih godina digla ciljano zbog domaćinstva EP, ima neuporediv broj mladih mnogo dobrih košarkašica koje igraju i završnice Evrolige i Evrokupa. Naše mlade igračice nemaju ozbiljno iskustvo koje ih čekaju na velikim takmičenjima. Iz te lige, kakva je takva je, htela sam da pronađem najbolje, pa je konačni odabir one najbolje, najspremnije, najpožrtvovanije.

Treba uzeti obzir i da smo svih ovih godinama kada je bilo moguće pozivali i te mlade igračice. Skroro dva meseca radimo sada s njima i videćete da nisu malo napredovale i zato smo hteli da ih toliko dugo zadržimo, da pokažu na terenu šta znaju i da usvoje sve standarde seniorske reprezentacije“.

Evrobasket će se održati od 17. do 27. juna u Francuskoj i Španiji, a naše košarkašice igraće u Valensiji. Odmah posle toga stižu i Olimpijske igre u Tokiju, od 23. jula do 8. avgusta, a Maljković gleda još dalje u budućnost.

„Nakon OI vrlo brzo će doći novembar kada treba da nastupi potpuno druga reprezentacija Srbije. Zato sam smatrala kako je potrebno da te nove devojke prođu kroz jedno vaspitanje seniorske reprezentacije Srbije, kako se ponaša i na terenu i van njega, i na to sam najponosnija. To smo dobili ovim pripremama, jer više nikad neće doći nespremne, i u glavi, i u telu.
Ostalo nam je još nekoliko dana do putovanja na EP, sve što se inače radilo i 2019. i pre na jedan način, sad smo imale tri dana u jednom. Dosta smo uradili, spremni smo, postoje određeni detalji i u napadu i u odbrani za poslednju nedelju“.

Prepreke su nešto na šta su Maljković i košarkašice navikli.

Marina Maljković
Marina Maljković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Svake godine smo imali poteškoće, od raznih povreda, ali ono što je konstantno je taj nedostatak kvalitetne lige. Oni koji ih imaju u svojim zemljama, poput Španije, Francuske, vrlo jasno će to pokazati na ovom šampionatu jer imaju nepresušan izvor mladih igračica, što mi nemamo bez lige. Zato smo animirali i naše igračice iz Amerike i Australije, čiji su roditelji ranije napustili našu zemlju, da bismo uradili sve što možemo. Procenama se na bavim, moje je da radim zajedno sa saradnicima svaki dan, ne kukamo, već da sve nedostatke, a uvek ih je bilo, prikrijemo požrtvovanim radom i znanjem“.

Od 29 igračica, koliko ih je bilo na samom startu priprema sredinom aprila, broj se najpre sveo na 22, dok ih je pred sam Evrobasket ostalo 14. Među njima je i jedna iz domaće lige – Maša Janković.

„Njih 22 su i dalje tu, s tim da imamo grupu od 14 i od osam koje treniraju u pripremi za Tokio, na isti način smo radili i za Rio. Dok mi budemo na EP, jedan tim od njih 10 radiće neprestano da bismo mogli mi njima da se priključimo posle EP. Mlade igračice koje su i dalje tu su Anđela Dugalić, Maša Janković, na treninzima su i Ivana Raca i Jovana Nogić, i još nije određen konačan spisak od 12 ili 14 (zbog kovid protokola) koje će putovati na Evropsko prvenstvo, to ćemo odlučiti narednih dana“.

Prvi put će reprezentacija imati dva velika takmičenja tokom jednog leta.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„To je ogroman problem, nama su igračice sa sitnim povredama, Nevena Jovanović i Ana Dabović sada, juče je to bila i Aleksandra Crvendakić, jer su bukvalno bez ne dana, nego bez sata odmora došle u reprezentaciju. Jovanović i Dabović su pravo iz finala francuske lige stigle na trening. To nam se nikada nije dogodilo, uvek je praksa u ženskoj košraci da imaju barem dve nedelje pauze posle klupske sezone. Zato nam je ovo potpuno nepoznato i stvara probleme, mnogo bi logičnije bilo da je Evropsko prvenstvo posle Olimpijskih igara, tako je i zenskoj odbojci. Ne volim da pričam o kovidu kao problemu, ali imamo dodatno otežanu situaciju koja se prvi put dešava u košarci. Izborili smo se i s tim, i posle EP odmah krećemo pripreme za Tokio“.

Maljković je istakla i da se ne vaga koje je takmičenje važnije.

„To su svi pitali kada smo krenuli sa pripremama. Niti umem, niti želim, niti su one takvi ljudi da se čuvaju za Olimpijske igre, ali da je teško – jeste. Nekoliko njih prestaje sa profesionalnim baljenjem sportom, sigurno im je negde u malom mozgu: ‘Zamilisli povredim se na EP i ne igram na Olimpijskim igrama’. To je ljudski, zato je težak raspored u ovoj situaciji. Idemo s tim, pa ćemo da vidimo koja je najspremnije ekipa na EP. I drugi su u istoj situaciji“.

Ali, ako neko zna šta i kako da radi u nesvakidašnjim situacijama, onda su to evropske šampionke iz 2015. i osvajačice olimpijske bronze u Riju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ženska reprezentacija je uvek išla težim putem, nikad nismo imali normalne pripreme i prvenstva. Bile su nesvakidašnje situacije, o Jeleninom porođaju i dan danas bruji cela Evropa. I 2012. godine kada smo krenuli… Nikada nije bilo mirno. Pa povrede Sonje Petrović i onda povratak u reprezentaciju, i ostale stvari. Nije da nismo navikli na otežavajuće okolnosti, ali smo uvek gledali da se izborimo sa tim. Trenerski mi je krivo što je možda trebalo da se sedne s svim trenerima, da se iz trenerskih glava smisli koji je najbioji raspored u ovoj godini zbog zdravlja igrača, sprečavanja povreda… Idemo dalje. Mislim da je taj način suočavanja sa pritiskom i poteškoćama do sada pravilo rezultat ove reprezentacije. Nećemo menjati naš dobro poznati put“.

Srbija će na Evrobasketu igrati u B grupi sa protiv Italije, Crne Gore i Grčke.

„Francuska je jedva posle produžetka dobila Italiju, bila je izvanredna utakamica. U toj utakmici smo sve videli, Italija ima novi tim sa novim selektorom. Crna Gora je dobila BiH dva puta bez najboljih igračica. Grčka je mlad tim, borben. Uvek su specifične utakmice Srbije i Grčke. Nikog ne bih izdvajala, ali sigurno će nam biti teško protiv svakog. Biće izjednačeno takmičenje više nego prethodnih godina, ako budemo igrali našu igru, ja verujem u ovaj tim. Ako malo iskočimo, nikog ne možemo da dobijemo. Na kraju, srećna sam što se vraćamo iz Valensije i ulazimo u salu za priprememe za Tokio“, zaključila je Marina Maljković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar