Broni i Lebron Džejms
Foto: AP Photo/Jay LaPrete, File)

Dočekali smo i to da jedan sin i otac istovremeno zaigraju u NBA ligi, ma koliko to možda zvučalo neverovatno.

Lebron Džejms je posle 20 godina na vrhunskom nivou sačekao sina istog imena i prezimena sa sufiksom „Džunior“.

Broni Džejms je u subotu na nedelju odigrao prve minute u dresu Los Anđeles Lejkersa i neki će reći – potvrdio je ono što su i skauti predviđali.

PROČITAJTE JOŠ:

A oni su pričali da nema dovoljno kvaliteta za prvu rundu drafta, da nema dovoljno moćne atletske predispozicije za vrhunsku košarku u NBA.

I sve to vremenom da se popravi manje ili više, jer se ipak treba setiti ko je otac mlađanom Broniju.

Problem je što se na njega reflektuje slika i sve ono što je postigao njegov otac, a što ni trojica Bronija ne bi mogla da urade ni za 50 godina u najjačoj ligi na svetu.

Problem je i što se sve glasnije govori o nepotizmu, jer je Lebron nekoliko godina pričao da će zaigrati za tim koji draftuje njegovog sina.

Ispostavilo se da su to Lejkersi, kojima 55. mesto na draftu nije značilo mnogo ako će već to usrećiti zvezdu ekipe.

Najveći problem je zapravo što se sve to dešava u Lejkersima kao jednoj od dve najslavnije franšize u američkoj košarci.

Teško da bi u Evropi neko dozvolio da pojedinac bude veći od kluba, a čini se da se to dešava baš Lejkersima, jer se Džejms postavlja iznad ekipe koja je osvojil 17 titula prvaka države.

Lebron i Broni Džejms Foto: EZRA SHAW / Getty images / Profimedia

Nije tu samo stvar u dolasku Bronija, cirkus od Lejkersa se pravi i kad Lebron pokrene podkast sa drugarom Džej Džej Redikom, pa onda tri meseca kasnije ovaj postane trener Lejkersa.

Za to vreme Džejms priča kako se u te stvari ne meša. Znači slučajnost?

Mislim, smešno je pomalo i ironija života pričati o nepotizmu i kako je „ćale“ sredio ugovor sinu kad znamo da živimo u Srbiji.

U zemlji gde neki golobradi klinac sa privatnog fakulteta sa 24, 25 godina dospeva na razne bitne pozicije, a sasvim slučajno ima poznato prezime. U zemlji gde braća, sestre, stričevi, šurnjaje dobijaju poslove ili preko rođačke veze, ili preko stranke kao „dobar dan“.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Kod Amerikanaca je to nešto veći trn u oku bar kad se radi o Džejmsu.

Komercijalno nema sumnje da će ovaj potez Lejkersima doneti zaradu, ali ne baš po svaku cenu. Suština je u tome da se pojedinac ne stavlja iznad kluba, a ovde ima više strelica koja pokazuju da to jeste slučaj.

Taj 55. pik nije toliko sporan, zna se da su to igrači iz reda „ako prođe – prođe“. Ako ne, nikom ništa.

Međutim, takvi pikovi uglavnom dobijaju neke potpuno drugačije ugovore. Evo nekih primera – recimo Kajl Gaj, Džej Šrab, Aron Vigins, Gaj Santos, svi su oni bili 55. pikovi prethodnih godina i svi osim Santosa su dobili dvosmerne ugovore.

Santosu je garantovano 75.000 dolara. Broni dobija garantovanu sumu od 4,4 miliona dolara. Neko će možda i reći kritičarima: „ljubomorni ste što vi ne dobijate te pare“.

Broni je momak koji pred draft nije važio ni za kakvog posebnog talenta, a ipak je redom odbijao klubove koji su ga zvali na probe i treninge.

Radio ih je sa Lejkersima i Finiks Sansima, a dobio je desetak pozivnica. Pričamo o momku koji je na koledžu imao 4,8 poena, 2,8 skokova i 2,1 asistencija. Na 25 utakmica je imao mršavih 26,7 posto šuta za tri poena.

Dakle, preporuke su mu igrački bile gotovo nepostojeće i onda je jasno odakle je crpio samopouzdanje da će dobiti šansu u NBA i da može slobodno da odbije sve redom.

A kad je došao u NBA i u Letnjoj ligi zaigrao protiv Sakramento Kingsa, ubacio je četiri poena uz 2/9 iz igre.

Lebron Džejms
Foto: AP Photo/Gerald Herbert)

Osim toga, deo američke javnosti već kreće da mu secira svaki potez, traži svaku grešku i ismejava ih. To niti je lepo, niti za Bronija kao čoveka može da bude prijatno. Ali, uhvatio se u kolo, pa neka igra.

Tačno je da je Broni imao srčanih problema pre izvesnog vremena i tačno je da njegov povratak na teren posle svega toga znači i određenu dozu hrabrosti, kao što je istina i da igranje u istom timu sa ocem zvuči onako filmski.

Ali je tačno i da to počne da liči na cirkus i rijaliti kada to ne režira neko sa strane, nego njegov otac koji ga vuče sa sobom i pitanje je dokle će to moći da radi i šta će se Bronijem biti nakon što Džejms stariji reši da završi karijeru.

Svaka čast Lebronu na svemu, ali ovako narušava imidž sebi, lepi etiketu nepotizma sopstvenom detetu, dok se sa jednim od najslavnijih brendova u košarci ponaša kao sa priveskom za ključeve.

BONUS VIDEO: Pobedom protiv Dalasa u petoj utakmici Boston osvojio NBA titulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar