Srbija u drugom šeširu na žrebu za Olimpijske igre
Svetislav Pešić, Foto: Starsport

Košarkaški savez Srbije objavio je saopštenje u vezi sa odlaskom Svetislava Pešića sa klupe selektora naše reprezentacije.

Pešić je u utorak napustio mesto selektora i zvanično, nekoliko nedelja pošto je sa reprezentacijom osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ:

Godinu ranije je osvojio i svetsko srebro na Mundobasketu u Manili, a Srbija je na oba turnira pronalazila dobru igru u različitim okolnostima i ekipama.

KSS je sada odlučio da se za te rezultate zahvali dosadašnjem šefu stručnog štaba koji je i pre dve decenije vodio, tada selekciju Jugoslavije.

„Selektor muške A reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić će po isteku važećeg ugovora, krajem septembra, prestati da obavlja tu funkciju. Sedamdesetpetogodišnji trener koji je osvojio medalje na svim velikim takmičenjima, Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima, nakon tri godine u svom drugom mandatu na klupi nacionalnog tima naše zemlje ostavlja svojim naslednicima u amanet primer predanog rada, dobre pripreme i dobrih rezultata.

U poslednje tri sezone, selektor Pešić je sa reprezentacijom Srbije osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu i srebro na Svetskom prvenstvu u Manili, uz plasman u osminu finala na Eurobasketu 2022. Prethodno, Svetislav Pešić je sa reprezentacijom SR Jugoslavije osvajao zlatne medalje na Eurobasketu 2001. u Istanbulu i Svetskom prvenstvu 2002. u Indijanapolisu“, poručili su iz Saveza.

Zbog toga su mu rekli veliko „hvala“ na svemu što je uradio posle jednog turbulentnog perioda kada Srbija nije uspela da ode na Olimpijske igre u Tokiju. Sada će naslednik imati težak zadatak.

„Nasleđe Svetislava Pešića u srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj košarci, ogleda se i kroz uspehe ovog stručnjaka na klupskom planu, kao i uspehe sa reprezentacijom Nemačke, odnosno mlađim selekcijama SFR Jugoslavije, sa kojom je osvajao zlatne medalje u kategorijama do 19 godina (Svetsko prvenstvo, Bormio 1987), do 18 godina (Eurobasket, Austrija 1986.) i do 16 godina (Eurobasket, Bugarska 1985.) Za sve učinjeno za reprezentaciju Srbije, kao i domaću košarku u globalu, Košarkaški savez Srbije se zahvaljuje Svetislavu Pešiću i želi mu puno sreće i radosti u godinama pred njim. Istovremeno, KSS upućuje zahvalnost doskorašnjem direktoru reprezentacije Srbije Draganu Tarlaću, koji je posle tri godine uz srpski nacionalni tim nastavio karijeru sportskog funkcionera u Nemačkoj“, saopštili su iz Saveza.

BONUS VIDEO Vlada Živanović: Kari Pešić je najpotcenjeniji trener

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare