Marina Maljković, Ženska košarkaška reprezentacija Srbije
Foto: FIBA

Košarkašice Srbije igraju protiv reprezentacije Belgije u polufinalu Evrobasketa ove subote od 21 sat u Valensiji.

Ostala su još dva koraka, dva ogromna koraka, kako bi se san pretvorio u javu. Repriza EP iz 2015. godine, što da ne? Ako neko zna kako se piše istorija, onda su to Marina Maljković i njene izabranice, koje su pre pet godina oduševila naciju osvajanjem evropskog zlata u Budimpešti.

Tada su u prestonici Mađarske priredile čudo za pamćenje, a pre neki dan usred Valensije bacile su na kolena dvostruke uzastopne prvakinje Evrope, košarkašice Španije, koje su prvi put dobile od osamostaljenja Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Zato nema sumnje da će trofejni stručnjak i njeni saradnici opet spremiti pobedničku taktiku kako bi došli na korak do trona, jer su dokazali da su jači i od protivnika, i od sudijske krađe.

Sa Belgijom znaju kako da se izbore. Poslednji put su se srele 2019. u grupnoj fazi Evrobasketa u Zrenjaninu, kada su se trijumfom 70:66 domogle prvog mesta u grupi i kasnije osvojile bronzu u Beogradu.

Dobile su Belgijanke i 2011. u kvalifikacijama za EP rezultatom 82:70, dok su jedini poraz (64:63) zabeležile nedavno u maju, na turniru u sklopu priprema za aktuelni šampionat.

„Znamo protiv koga igramo, biće izuzetno teško. Moramo najviše da verujemo u sebe i ono što mi radimo, ogroman je uspeh što smo opet među četiri najbolje. Daćemo sve od sebe, ako ispoštujemo sve što Marina (Maljković) i stručni štab od nas traže, mislim da ćemo slaviti“, rekla je kapitenka Jelena Bruks.

Sonja Vasić, Jelena Bruks
Sonja Vasić i Jelena Bruks posle Španije; Foto: FIBA

Glavni zadatak u odbrani biće da se zaustavi neverovatna Ema Meseman. Sjajna Belgijanka je u četvrtfinalu razbila Rusiju sa 33 poena (11 skokova) i indeksom korisnosti 40, iako su slavile tek košem u poslednjim sekundama – 85:83.

Ujedno je Meseman i prvi strelac prvenstva sa prosekom od 23,8 poena po utakmici, Belgijanke su prve i po asistencijama sa prosekom od 22 dodavanja po meču, dok Srpkinje predvode listu ukradenih lopti sa 12 „krađa“ po susretu.

„Čeka nas Belgija, koja posle prvobitnog šoka i poraza od BiH igra stvarno odlično. Njihova prva zvezda Meseman je u fenomenalnoj formi i neće biti nimalo lako. Verujem da će nas stručni štab kao i za sve do sada pripremiti na najbolji način da izvučemo i tu pobedu“, rekla je Sonja Vasić za Nova.rs posle čudesne pobede nad Španijom u četvrtfinalu.

Košarkašice Srbije igraće četvrti put u polufinalu, rivalke tek drugi. U prvom polufinalu od 18 sati sastaju se Francuska i Belorusija, dok je duel Srbije i Belgije zakazan za 21.00 uz direktan prenos na RTS 1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar