Foto: KLS

Čačak 94 je srpski košarkaški klub iz istoimenog grada, trenutno se takmiči u Košarkaškoj ligi Srbije (KLS), a ove godine imaće čast da po prvi put igra na Kupu Radivoja Koraća.

Foto: Promo

Tipuj na domaću košarku uz MaxBet!

Čačak 94 će u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća igrati protiv Borca iz istog grada u niškoj hali „Čair“ u sredu od 17 sati.

Biće to duel gradskih rivala i prilika za sve Čačane da uživaju u posebnom trenutku.

Čačak 94 je do završnog turnira Kupa Radivoja Koraća stigao iz kvalifikacija u kojim je pobeđivao Zdravlje iz Leskovca, a zatim i Dinamik. Ovaj klub doživeo je poraz od Hercogovca u finalu „malog“ kupa, ali taj rezultat nije bio mnogo značajan, jer su obe ekipe već obezbedile karte za Niš.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa tri uzastopna poraza Čačak 94 dolazi na megdan abaligašu, a bolji od Čačana bili zu Džoker, Sloboda i Radnički u KLS-u.

Ukoliko Čačak 94 napravi iznenađenje i pobedi gradskog rivala, u polufinalu Kupa igraće protiv boljeg iz duela Crvena zvezda – FMP.

IGRAČI I STRUČNI ŠTAB

Na Kup Radivoja Koraća Čačak 94 dolazi sa 13 igrača, a u sastavu su Stojan Dodić, Miloš Stajčić, Trej Aleksander Puliam, Petar Grojić, Nikola Pešaković, Stefan Lakić, Đorđe Majstorović, Nikola Gašić, Mladen Pantić (najstariji 1982. godište), Aleksandar Živojin Danilović, Milutin Vujičić, Filip Dumić i najmlađi Jakov Tatić (2006. godište).

Kao najbolji igrač do sada se verovatno nametnuo Puliam sa 12,9 poena, 6,1 asistencijom i 2,3 skoka u proseku, dok Danilović postiže 11,5 poena uz 5,5 skokova, a centar Gašić 9,4 poena uz 7,4 skoka po utakmici.

Glavni trener je Đorđe Mičić, a pored njega su tu još i dobro poznati Marko Marinović (stručni savetnik), Kosta Nikitović (tim menadžer), Nikola Keljević (sekretar), Radenko Pilčević (sportski direktor), Janko Stojanović (kondicioni trener), Đorđe Ćosović (fizioterapeut) i lekar Bojan Lazić.

Predsednik kluba je Milan Popović.

ISTORIJAT

Inicijativu za osnivanje KK Čačak 94 pokrenula je grupa košarkaških entuzijasta 1994. godine. Za predsednika je tada izabran Dragomir Grujović. Po rečima samih osnivača, treći košarkaški klub je bio potreban Čačku zbog velikog broja dečaka koji su trenirali košarku, a nisu mogli da nađu svoje mesto u seniorskim ekipama već postojeća dva čačanska kluba. Već narednog leta klub je izborio prvo učešće u višem rangu, odnosno Drugoj srpskoj ligu grupa Zapad. Ipak, sezonu 1999/2000 ekipa je završila na 13. mestu i izgubila status člana Druge srpske Lige.

PROČITAJTE JOŠ:

U avgustu 2000 godine, veliki sportski entuzijasta i zaljubljenik u košarku Zoran Krivokapić, okupio je grupu mladih 15-godišnjih momaka sa kojima je narednih par godina igrao Ligu mlađih kategorija Regiona 6. Tokom 2002. godine učinjeni su veliki napori da se klub reorganizuje kako bi mogao da igra seniorsku košarku. Za predsednika kluba je izabran Dušan Nikolić, a trener je bio Zoran Krivokapić. Na taj način su stvoreni svi uslovi za nastavak takmičenja. Sezone 2002/2003 ekipa se vraća u seniorsku konkurenciju, a vec 2003. godine klub dobija i kadetsku ekipu.

Kroz celu svoju istoriju, Čačak 94 je imao problema sa finansijskim sredstvima kao i uslovima za treniranje, ali je uprkos svemu nastavio da postoji.

Tokom 2016. godine, klub je preuzela nova i veoma ambiciozna uprava na čelu sa gospodinom Milanom Popovićem. U sezoni 2017/2018 čačanski klub je zauzeo prvo mesto u Drugoj srpskoj ligi i samim tim obezbedio istorijski ulazak i viši rang – Prvu srpsku ligu.

U prvoj sezoni u tom rangu takmičenja, klub završava na osmom mestu, da bi već druge sezone završio na fenomenalnom drugom mestu i sticajem čudnih okolnosti ne ulazi u viši rang, gde je otišla trećeplasirana ekipa Napretka.

Ipak, Čačak je nešto kasnije uspeo da napravi istorijski uspeh, te je ušao u viši rang, a u tekućoj godini Čačak 94 ima skor 11-10 u KLS-u i nalazi se na osmoj poziciji.

MAJKL DŽORDAN KAO IDOL

Na sajtu KK Čačak 94 možete pronaći i citat Majkla Džordana, koji očigledno služi kao motiv i uzor svima u klubu.

„Ako pokušavate nešto da postignete, uvek ćete imati barikade. Svi su ih imali, ali one ne moraju da vas zaustave. Ako naiđete na zid, nemojte da se okrenete i odustanete. Otkrijte kako da se popnete, prođete kroz njega ili radite oko njega“, rekao je nekada Džordan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar