Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Vasilije Micić Foto: Michael Hickey / Getty images / Profimedia, MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia, Jared C. Tilton / Getty images / Profimedia

Denver Nagetsi u sezoni za nama nisu uspeli da odbrane titulu u NBA ligi, iako su mnogi ljubitelji košarke priželjkivali finale protiv Boston Seltiksa.

Tokom cele sezone izgledalo je kao da je Zapadna konferencija mnogo jača i konkurentnija, dok je Boston sa istočne strane dominantno došao do finala, a onda počistio Dalasa sa 4-1 u seriji, skoro bez ikakvih problema.

Što se Denvera tiče, on je na kraju regularnog dela sezone bio drugi, iza Oklahome, a ispred Minesote, koja mu je upravo i došla glave u drugoj rundi plej-ofa.

PROČITAJTE JOŠ:

Već u seriji sa Los Anđeles Lejkersima bilo je primetno da Nagesti nisu baš toliko sigurni i dominantni kao godinu dana ranije (4-1), a onda je Minesota u sedam utakmica (4-3) pokazala zašto je krojena da bude baš „otrov“ za Denver.

Veoma čudna serija između Denvera i Minesote pokazala je i mane i vrline oba tima, u sedmoj utakmici se činilo da je Denver na pragu finala konferencije, ali se onda desio veliki preokret u drugom poluvremenu i „vukovi“ su otišli dalje.

Moram priznati da sam mišljenja da je to jedno poluvreme zapravo delilo Denver od velikog finala sa Bostonom, a možda i odbrane titule. Ali, nećemo se sada baviti onim čuvenim šta bi bilo kad bi bilo, jer je ovde činjenica da Nagetsi nisu uspeli da odbrane trofej, što je uglavnom u sportu teže uraditi nego osvojiti ga.

Nikola Jokić i ekipa su pre nešto više od godinu dana doneli veliku radost ljubiteljima sporta u Koloradu, jer su se po prvi put u istoriji NBA lige okitili šampionskim prstenjem.

Međutim, posle slavlja i kraja te šampionske sezone, bilo je jasno da ekipa neće ostati na okupu. Noseći igrači su zadržani, ali su Brus Braun i Džef Grin krenuli drugim putevima, nije zadržan ni Tomas Brajant, koji je možda u nekom trenutku bio viđen i kao drugi centar i Jokićeva izmena, dok adekvatne zamene za njih nisu dovedene.

Nesumnjivo da je Denver i u sezoni za nama imao jednu od najjačih petorki u celoj ligi, ali često je sa klupe škripalo, a znamo koliko to može da bude važno, pogotovo u plej-ofu, gde ipak i noseći igrači moraju na koji minut da odmere i danu dušom.

Ako je prošle godine Denver mislio da može da istrpi odlaske, a da se ne pojača adekvatno, to ovog leta sigurno neće biti slučaj. Kentavijus Koldvel-Poup, startni bek, napustio je Denver i od sledeće sezone biće u Orlandu (66 miliona za tri godine), dok je Redži Džekson, rezervni plejmejker, trejdovan u Šarlot, a na izlaznim vratima je i Džastin Holidej.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve to znači da će Denver morati da se posveti i dovođenju neke zvezde za prvu petorku, ali i ozbiljnom pojačavanju klupe. U proteklih nekoliko dana pomalo i zabrinjava neaktivnost Nagetsa na tržištu, iako se pominju neka imena, još uvek je izgled i sastav tima pod maglom.

Pojavile su se informacije da Jokić iz senke želi Rasela Vestbruka u Denveru, iako je iskusni organizator igre iskoristio opciju i vratio se u Los Anđeles Kliperse, koji bi mogli da ga trejduju. Vestbruk bi bio zamena za Mareja u Denveru, bio bi glavna opcija sa klupe, ali je pitanje kako bi se uklopio i koliko bi čak i napadački mogao da doprinese, s obzirom da je u velikom padu poslednjih nekoliko godina, a šut sa distance mu je slaba strana.

Jedna od opcija je i Vasilije Micić, ali navodno nije ispred Vestbruka na listi želja. Još pre Micićevog dolaska u NBA, pominjalo se da je Denver zainteresovan za njega, ali te priče nisu bile dovoljno ozbiljne, dok je Oklahoma iskoristila svoja prava, uzela srpskog plejmejkera i kasnije ga poslala u Šarlot. U dresu Hornetsa, Vasa je pokazao da je spreman i dostojan NBA lige, a čini mi se da bi mu uloga iz drugog plana u Denveru odlično „sela“.

Zamislite još kada bi trener Majkl Meloun upario Jokića i Micića, a primer takve saradnje može da vidi i na Olimpijskim igrama u Parizu, samo što će tada njih dvojica biti u dresu Srbije.

Ne treba zaboraviti da je sa Micićem iz Oklahome u Šarlot prešao i Aleksej Pokuševski, pa možda nekada vidimo i njihov zajednički trejd u Denver, ko zna…

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče startnog beka, umesto Koldvel-Poupa, Nagetsi bi mogli da naciljaju Bogdana Bogdanovića, koji se odlično oseća i kotira u Atlanti, ali nije tajna da je već nekoliko prelaznih rokova unazad jedna od glavnih tema u NBA.

Pričalo se ranije da je Bogdan na meti Lejkersa, Milvokija i nekih drugih timova, ali sada bi u ozbiljnu priču mogao da uđe Denver, te pokuša da dovede jednog od najboljih šutera u NBA. Bogdanović je bio u konkurenciji za najboljeg šestog igrača u sezoni iza nas, nagradu nije osvojio, ali bi bilo zanimljivo videti ga kao startera u jednom timu kao što je Denver.

Šuškalo se i da bi Klej Tompson ili Pol Džordž mogli u Denver, ali oni su krenuli drugačijim putevima, odnosno u Dalas i Filadelfiju. Ostali su Nagetsi bez još nekoliko opcija, a priče o neaktivnosti na tržištu pojačale su se nakon što je Pi Džej Doužer potpisao jednogodišnji ugovor sa Minesotom, nakon jedne sezone u Partizanu.

Što se tiče ostalih srpskih igrača u NBA, Nikola Jović se odlično kotira u Majamiju i teško da će odlaziti sa Floride, bar u nekoj bliskoj budućnosti. Tristan Vukčević je nedavno potpisao dvosmerni ugovor sa Vašingtonom, dok je Boban Marjanović na zalasku karijere, ali je i dalje u Hjustonu.

Ako volite da maštate, zamislite samo koliko bi Denver bio moćan kada bi pored Bogdanovića i Micića stigli i Pokuševski, Jović, zašto ne i Vukčević, naravno kao opcije sa klupe. Teško i malo verovatno je da će se ovako nešto desiti, ali ne i nemoguće.

Za kraj, spomenućemo i da Denver verovatno vreba Hrvata Darija Šarića, koji je u Golden Stejtu imao solidnu sezonu, ali bi mogao da promeni sredinu, dok bi u dresu Nagetsa bio odlična opcija sa klupe.

Sve u svemu, pred nama i Denverom je veoma zanimljiv period i sklapanje mozaika za sledeću sezonu, u kojoj će se ponovo napasti titula. Ništa manje se ne očekuje, samo je pitanje sa kojim igračima i kakvim timom.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare