Prag - doviđenja, Berlin - stižemo.

Došlo je vreme da se oprostimo od Praga posle osam dana, Nova.rs se seli u Berlin gde će se igrati završnica Evrobasketa.

PROČITAJTE JOŠ...

Tamo će biti i košarkaši Srbije, oni su u petak u zoru krenuli put Nemačke i već popodne imali trening.

I četa novinara koja prati „orlove“ u toku dana stiže u Berlin, a od Praga smo se oprostili na najlepši mogući način – sa svih pet pobeda.

Poslednji dan boravka počeo je kišom, pomislio sam nije valjda uzalud što sam ustao u 7 ujutru da uradim šta se ima, pa malo do grada.

Jeste sipila onako dosadno, al neka je, vreme u septembru premašilo je sva očekivanja kako nas je služilo. Sunce nas je i ispratilo…

Krenuo sam malo iza podneva, usput sam naleteo i na buduće prevozno sredstvo, „biće jednog dana“ rekoh omiljenoj osobi.

Foto: Nova.rs/Nebojša Todorović

Nalazim se sa kolegom Markom, svi smo u istom bili danima, pa bismo svi i da malo procunjamo kroz Prag. Nalazimo se kod Ljube, u kafani Delije, sa vrata me pita:

„Kafa ili pivo“? Odgovor je bio – idemo redom. Čekam kolegu (mada više prijatelja) Marka, a obojicu je čekala kupovina suvenira i šetnja.

„Malo sam spavao, jedva čekam da odete (smeh). Malo je naporno, ali je i lepo opet. Ima dobrog sveta, ipak je ovo košarka, pa je drugačije, da me drugi ne shvate pogrešno“, nastavlja Ljuba priču.

Morali smo da probamo i kolenicu, da kompletiramo trojstvo koje još čine gulaš i rebarca, jer bez toga ne bismo dobili „dozvolu“ da napustimo Prag. Moj glas ide rebarcima ovaj put…

Foto: Nova.rs/Nebojša Todorović

Nastavljamo Mare i ja, ona kiša nas maltretira, ali ostajemo uporni… U radnji ćaskamo sa prodavcem, nervozan je jer radi na slobodan dan, koleginica mu ima zdravstvenih problema, pa je sad tu sa nama, što nikako nije planirao.

Uspeli smo da ga nasmejemo, iako nije bio raspoložen za šalu previše, ali nismo uspeli da dobijemo popust na količinu – nema ovlašćenja.

Idemo dalje, pošto smo ograničeni i vremenski, izbor je pao na Kafkinu glavu. Čuveni pisac češko-jevrejskog porekla, jedan od najvećih u 20. veku, rođen je i živeo je u Pragu, a pisao je na nemačkom.

Foto: Nova.rs/Nebojša Todorović

Vrlo zanimljiva statua njegove glave, visine 10 metara, nalazi se u Pragu i sastoji se od 42 rotirajuća dela koja pokreće 21 motor. Na svaki pun sat sledi 15 minuta rotiranja, pa smo ispratili tu modernu atrakciju.

To sumanuto vrtenje podsetilo me je na povremenu pogubljenost rivala prilikom susreta sa košarkašima Srbije, pa neka se tako nastavi i u Berlinu.

*

Foto: Nova.rs/Nebojša Todorović

*

Foto: Nova.rs/Nebojša Todorović

*

Foto: Nova.rs/Nebojša Todorović

*

BONUS VIDEO Vladimir Kuzmanović u emisiji „Dribling“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar