Kada se u jednom danu spakuje toliko toga što se nekima ne dogodi ni za mesec...

Grafika: Slađana Đermanović

„Ljubavi moja tugo“, „Mesec zoru ispraća“, „Bila mi je topla zima“… Prepoznatljiv zvuk u srcu Praga, kao da ste negde usred Šumadije i pesme za posle tri ujutru dopiru iz kafane „Delije“.

Jedini „problem“ što je tek prošlo podne, ali kako smo prišli priče su počele da naviru. A, ispričanih u ovoj kafani, ima ih nebrojano…

PROČITAJTE JOŠ

Vlasnik Ljubomir Rudić je, naravno, ljubazan, sušta suprotnost Česima po pabovima. Naš čovek, iako je dugo već ovde.

Rođeni je Novosađanin, Srbija mu je u srcu, ali već više od 10 godina uspešno vodi „Delije“. Restoran se prvo zvao „Đuzepe“, ali je promenio ime iz jasnog razloga kao veliki navijač Crvene zvezde.

Na meniju su i češki i sprski specijaliteti kao što su gulaš, kolenica, nezaobilazne knedle, odnosno gibanica, ćevapi, pljeskavice…

Kafana Delije u Pragu Foto:Nebojša Todorović/Nova.rs

„Imam samo tri piva“, kaže nam Ljuba, a nas je bilo više od troje.

Odmah kreće sa pričom kako je pred meč sa Finskom bio šou, ljudi su bili svuda po ulici ispred kafane, pevali, pili, i ode svo pivo… Prihvatili smo šta ima za čašicu razgovora, dočekali i dobavljača piva koji je kasnio, ali su se scene ređale kao u nekom dobrom filmu.

Za dobar film treba imati i dobre i loše glumce, a igrom slučaja je naleteo Martin Hofman, jedan od trenutno pet najpopularnijih čeških glumaca. Svratio, da se javi Ljubi, dugogodišnji su prijatelji. „Gde si bila kad sam bio niko“ ne važi u njegovom slučaju…

Kafana Delije u Pragu Foto:Nebojša Todorović/Nova.rs

Bilo je i onih loših glumaca, poput turističkog para iz inostranstva koji se šokirao cenom piva u flašici, ali teško da je šest evra za dva piva previše.

Ipak, za nas iz Srbije važe neke druge cene… Ljuba je odavno u Pragu, zna sve, pa se tako dogodilo da se kod njega nađu sveštenik Srđan Jablanović i Zufer Avdija, bivši košarkaš i legenda Crvene zvezde, čiji je sin prve zvezde Izraela Deni Avdija.

U okviru Češke pravoslavne crkve registrovana je i pravoslavna crkvena opština „Sveti Knez Lazar“, na čijem je čelu otac Jablanović, koji redovno obavlja službu u crkvi „Uspenje Presvete Bogorodice“ u Pragu. Povremeno organizuje i kulturne manifestacije u cilju očuvanja srpske tradicije

Otac Jablanović i Avdija su inače školski drugari iz Prištine. Sede napolju, divane, Zvezdinoj legendi stoji tompus kao u nekom dobrom filmu, nekulturno je prekidati druženje, sačekali smo strpljivo na intervju.

Foto: Printscreen/Nebojša Todorović

Šta je sve rekao za Nova.rs, možete da čitate u toku dana na našem portalu, a Ljuba nam dobacuje kako je prethodnih dana dao više intervjua od Jokića

„Znači da nije bilo loše čim ste se vratili“, poručio je dvojici momaka koji su ušetali u kafanu, a pre neki dan bili prvi put.

Odjednom se tu našao i, kako je sam rekao, jedan od osnivača pravoslavne crkve u Pragu. On reč, mi reč, došlo je vreme da se ide ka hali i kako je padala kiša, samo je rekao: „Kakav kišobran i metro, ja vas vozim“, i nas četvoro „Fabiom“ prebacio do O2 arene.

Idemo dalje, zagrevanje za ono pravo privodi se kraju, još Poljska u četvrtak (21) u poslednjem, 5. kolu grupe D, pa selidba u Berlin gde se igra nokaut faza Evrobasketa.

*

Kafana Delije u Pragu Foto:Nebojša Todorović/Nova.rs

*

Kafana Delije u Pragu Foto:Nebojša Todorović/Nova.rs

*

Kafana Delije u Pragu Foto:Nebojša Todorović/Nova.rs

*

Kafana Delije u Pragu Foto:Nebojša Todorović/Nova.rs

*

Kafana Delije u Pragu Foto:Nebojša Todorović/Nova.rs

*

BONUS VIDEO Burek na češki način i šta sve ima u fan zoni

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare