Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Košarkaš Letonije Arturs Žagars odigrao je fantastičan turnir u Japanu, Indoneziji i Filipinima, a još uvek je slobodan igrač.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Letonija je završila na petom mestu pobedom nad baltičkim rivalom Litvanijom u subotu popodne (98:63), a Žagars je postavio rekord po broju asistencija na Mundobasketu.

Upisao je neverovatnih 17 asistencija, dok su Rolands Šmits (17 poena), Arturs Kurucs (20 poena) i ostali pogađali nemilice i na kraju imali izvanredne procente šuta.

Tačno polovinu asistencija svog tima imao je Žagars, a da stvari još budu gore po Litvaniju, više od čitavog litvanskog sastava, koji je utakmicu završio sa 11 dodavanja za koš.

Videlo se od starta da su Letonci kao debitanti na Mundobasketu rešeni da odu daleko, imali su igru i kvalitet i na kraju su stali na šut od polufinala jer su imali trojku za pobedu protiv Nemačke.

I dok Žagarsa i saigrače taj poraz od Nemaca nije obeshrabrio, Litvanci su delovali kao da nemaju volju za životom, pa je Arturs lakše mogao da „operiše“.

Prethodni rekord drže zajedno Karlik Džons i Toni Kukoč, a Džons je u selekciji Južnog Sudana upravo na ovom Mundobasketu izjednačio Kukočov rekord od 15 asistencija.

Ovo je bila tek druga pobeda Letonije nad Litvanijom na velikim turnirima u osam prethodnih utakmica u ovom veku i od 2001. godine.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO: Trening košarkaša Srbije pred finale Mundobasketa sa Nemačkom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar