Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pandemija koronavirusa zaustavila je prošlu sezonu u ABA ligi, ali nije sprečila protok igrača. Učesnici regionalnog takmičenja, tačnije velika većina, bili su prilično aktivni tokom prelaznog roka.

PROČITAJTE JOŠ

Iz grupe pretendenata na titulu čini se najuposlenija je bila uprava Crvene zvezde koja je letos dala voljno legiji stranaca (Panter, Dženkins, Braun, Beron, Lukas, Perperoglu, Gist), upotpunjenoj Štimcem i Jovanovićem.

Prethodno, crveno-beli su se razišli sa trenerom Draganom Šakotom, a na Mali Kalemegdan se posle 20 godina, prvi put u trenerskom odelu vratio Saša Obradović. Odmah je prionuo na posao kako bi Zvezda u što kompletnijem sastavu dočekala start ABA lige i Evrolige.

Trudio se stručni štab da se osloni na iskusna pojačanja (Lojd, Volden, Hol, Simonović, Teri), uz dopunjavanje tima iz FMP (Radanov, Uskoković, Rit). Rezultati u pripremnom periodu pokazuju da nisu pogrešili.

PROČITAJTE JOŠ Volden prelazi iz Partizana u Zvezdu

Kao največi rival, i Partizan je, posle najbolje sezone u poslednjih pet godina, koja doduše nije materijalizovana trofejima zbog pandemije, letos promenio trenera. Ne toliko svojom voljom. Andrea Trinkijeri je odlučio da prihvati ponudu Bajerna, pa je Vlado Šćepanović stigao na njegovo mesto, odnosno zapravo samo se pomerio sa stolice prvog asistenta.

PROČITAJTE JOŠ Čarapić stiže u FMP

Ipak, crno-beli nisu toliko menjali kao crveno-beli. Koncentrisali su se prvo na produžetak saradnje sa Gordićem, Zagorcem, Trifunovićem, Mozlijem, a onda su odlaske Peinersa, Mekadua, Voldena, Redinga i Birčevića, nadomestili dolaskom Milera-Mekintajera, Dangubića i Mike. Kao ostatak ekipa koje gledaju ka regionalnom tronu.

PROČITAJTE JOŠ Bivši zlatni “orlić” blizu Mege

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Budućnost je odlučila da zadrži trenera Petra Mijovića koji je tokom sezone drugi put avanzovao u glavnog trenera. Zahvalila se Bamfortu, Tiliju, Kilpatriku, Božiću, Meiersu, Baroviću, dok je Martin prihvatio poziv Olimpijakosa, a Starovlah i Drobnjak su vraćeni na „doškolovavanje“ u filijalu, Studentski centar. Ovog leta Podgoričani nisu kao ranijih sezona želeli da se oslanjaju na kvantitet, već su se opredelili da pokupuju i nađu kvalitet u Vonu, Edžimu, Apiću i Ridu.

PROČITAJTE JOŠ Tepić blizu dresa Mega Bemaksa

Cedevita Olimpija je takođe izabrala smer u kome je akcenat na angažovanju igrača iz regiona (Hodžić, Dimec, Duščak, Ukić), odnosno ojačavanju seniorskog tima iz juniorskog pogona (Radović, Sitnikov), uz popunajvanje praznina strancima (Peri, Braun, Matijang), ali im je delimično planove poremetila povreda Matijanga.

PROČITAJTE JOŠ Zvezdin centar ostaje u ABA ligi – blizu je Igokee

Mornar, koji godinama privlači zanimljive internacionalce, od takve prakse nije odustao ni ovog leta, s tim da su Barani renoviranje tima počeli produžetkom saradnje sa Šehovićem, te Amerikancima Pulenom, Nidamom i Vajthedom. A onda su krenuli da dolaze Lazić, Jeremić, Smit, Gebrijel i Robinson. Neko bi rekao mnogo internacionalaca na jednom mestu, ali predsedničko-trenersko-bratski tandem Pavićević, uveliko je pokazao da zna kako da ih uklope u jedinstvenu celinu.

PROČITAJTE JOŠ

Na drugoj strani, FMP, uz povremene „izlete“ kao što su Bolden, Rit, Balbaj, redovno se oslanjao na domaće i regionalne snage. Tako će biti i ove godine. Pošto su otišli Jeremić, Đoković, Tejić, Pot, a trio Radanov, Uskoković, Rit prosleđen Crvenoj zvezdi, Nenadić je vraćen s pozajmice u Megi, Popović se iz SAD vratio s diplomom Boston koledža, dok su novajlije Lešić, Radonjić, Jaramaz i Čarapić.

Mega je uz promenu „prezimena“, promenila trenera (umesto Dejana Milojevića, stigao je Vlada Jovanović), ali ne i ambicije koje su pre svega okrenute razvoju mladih, kojima osim stručnog štaba, u odrastanju pomaže i po koji iskusan igrač, kao što će to ove godine biti Milenko Tepić i Dejson Smit. Jovičić, Kljajević, Matković su vraćeni sa kaljenja iz OKK Beograda, Mušikić je prekomandovan iz juniorskog pogona, a na Voždovac su stigli francuski talenat Malkolm Kazalon, te srpski biseri Stefan Momirov i Filip Petrušev čiji je povratak u Srbiju nekoliko dana bio centralna tema na stranicama američke koledž košarke.

PROČITAJTE JOŠ Dogovoreno: Šćepanović umesto Trinkijerija

Na američko umeće je delom odlučio da se osloni i Borac. Debitant u ABA ligi pazario je debitanta na evropskom tlu, Derika Torntona, iza koga je petogodišnje školovanje (jedne sezone nije igrao) na tri prestižna univerziteta, Djuku, USC i Boston koledžu u kome je bio saigrač Popoviću. Takođe odlučio se i za Entonija Smita, koji je na fakultetu Mari Stejt bio dve godine saigrač nadolazeće NBA zvezde Džamela Moranta.

PROČITAJTE JOŠ Dogovor: Obradović 3 godine u Zvezdi, sam platio obeštećenje

Posle odlaska Lešića, Tomasa, Grina, Evansa, Mustapića, Simeunovića i Gagića, prilično vremena i truda u pronalazak pojačanja uložila je i Igokea, pa su u Laktaše stigli Voler, Atić, Karmajkl, Fundić, Jošilo, Klemons, Jovanović i Pot.

Menjali su i Zadar, Cibona, Split, Krka, još se jedino čeka Primorska, odnosno da li će, zbog, u najmanju ruku, komplikovane situacije igrati ABA ligu ili ne.

Svi će naravno reći da su dobro odradili prelazni rok, ali jedino meradavni biće rezultati…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram