Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Na Evrobasketu ste, sunce sija, dan lep, sve se sprema za drugu pobedu Srbije i onda bam - vaš račun za telefon je 80.000 dinara za ovaj mesec.

Grafika: Slađana Đermanović

Prekoračili ste roming… Šta sam, bre, prekoračio!? Ugasio sam internet još u Beogradu pre poletanja, kao kad stariji ljudi nabadaju telefon, proveravao xy puta svaki dan.

Ne, ne, ovo mora da je neka greška, pljačka, uf. Još smo lepo došli ranije do O2 arene u Pragu, taman da ogledamo malo Poljake i Fince pre naše utakmice sa Česima, jer sa Finskom igramo u ponedeljak (21) posle dana pauze.

PROČITAJTE JOŠ

Ide sve lagano, otišli smo i da kupimo češku karticu da uvek imam net, ako nešto iskoči, da mogu lajv da se uključim kad god je zgodno…

Presekao me je taj SMS kao ne znam šta. Nije u pitanju 8.000, 18.000 ili ne znam koliko hiljada, već 80.000 dinara. Pa, plate mnogima u Srbiji su manja od toga.

Razne misli se motaju po glavi u kojoj je odjednom zavladao đuveč… Kako je sad do ovoga došlo, aman?

Uši kreću da se crvene, pritisak 300 sa 200, osećam se kao da sam upravo ispao iz „Kengura“, tragikomične scene vrte se po glavu.

„Draga, ništa od kredita, živećemo u…“, dobacuje mi Kontić (ime poznato redakciji) i uspeva da me nasmeje i u tim trenucima.

Čak se na prvu iznervirao i više od mene…

Foto: Privatna arhiva

Šta se dogodilo? Zovem, tražim objašnjenje, nema ga, samo su dobili „dojavu“ od čeških operatera, ali ne mogu da mi daju detaljne informacije jer nemaju pristup. Ali, „kaznu“ ti lagano pošalju.

I tako, kad se puls spustio, a sigurno je bio veći nego kad su merili Kariju Pešiću posle utakmice, pokušavam da ukopčam kako je dan na Evrobasketu postao noćna mora.

Kao kad izgubite nešto, pa se korak po korak sećate gde ste bili i šta ste radili. Kupio sam češku karticu za telefon sa 20 giga interneta (nema sa više), onom iglicom otvorio slot za kartice, ubacio je na mesto za SIM 2, na mestu SIM 1 ostala mi je privatna. Telefon me je sam odveo u podešavanja, da označim sa koje kartice hoću da mi se troši mobilni internet.

Logično, označio sam SIM 2, proverio opet još xy puta, i mislio da su sve moje muke rešene. Ali, previše je sve dobro išlo da bi bilo istinito, moralo je nešto da se zaj***.

PROČITAJTE JOŠ

Posle pola sata stiže ta magična poruka o „neuobičajeno velikoj potrošnji“ interneta u romingu. Kako roming ako je češki internet?

Elem, vraćanjem slotova sa karticama u telefon, mobilni internet za SIM 1 automatski se aktivirao!? Iako sam označio da mobilni internet (prenos podataka) hoću da ide SAMO preko SIM 2.

Mašina je nadmudrila čoveka, ni više provera nije me spaslo onoga – cena prava sitnica.

Neko će reći – eto, kriv si, nisi pazio, jer si, avaj, morao i ručno da isključiš internet za SIM 1, iako sam to uradio još u Beogradu, iako sam označio da hoću da ide preko SIM 2. OK, ali kako je moguće da se oba interneta troše odjednom neka mi neko objasni, pošto stručnjaci nisu uspeli, samo su rekli – pa, moguće je.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U Srbiji znam da nije moguće, jer sam toliko pismen, ali je moguće da i usred Praga vidimo proteste protiv ovdašnje Vlade. Na ulicama je bilo čak 70.000 ljudi, pa sam se u nekim trenucima zaista osećao kao kod kuće.

Idemo dalje, ako je ovo cena za zlato, pa, rešićemo nekako, dogodine.

BONUS VIDEO Vrati mi se nesrećo, Mišo moj: Finac „poludeo“ kad je čuo srpski i zapevao

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar