Viktor Vemanjam, Šaj Gildžeus Aleksander i Nikola Jokić Foto:Baptiste Autissier / imago sportfotodienst / Profimedia/Ethan Miller / Getty images / Profimedia/AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Parizu biće jedan od najisčekivanijih i možda najjači u 21. veku.

Amerikanci dugo nisu doveli jači sastav na jedne igre i kombinacija superzvezda u godinama i mladih asova deluje zastrašujuće na rivale, ali nisu to jedini superstarovi koje ćemo gledati na ovom turniru.

I u ostalim selekcijama ima mnogo vrhunskih NBA igrača što će ovaj turnir činiti još atraktivnijim i jačim.

PROČITAJTE JOŠ

I to ne samo da su u pitanju velike NBA zvezde nego verovatno i igrčai koji spadaju u najbolje na svetu nekoliko godina unazad.

Litu predvodi Nikola Jokić koji će ponovo obući dres Srbije. Košarkaš Denvera je tri puta u poslednje četiri godine bio MVP NBA lige. On je postao tek deveti igrač u istoriji da je uspeo da osvoji bar tri MVP nagrade što samo dodatno potvrđuje kakvo je dostignuće ostvatio.

On je prošle sezone beležio 26,4 poena, 12,4 skoka i devet asistencija u proseku po meču.

Jokić je takođe i tek četvrti MVP NBA lige koji predvodi selekciju na Olimpijskim igrama u trenutku dok nosi to priznanje, a prvi koji nije Amerikanac nakon Majkla Džordana, Kobija Brajanta i Lebrona Džejmsa.

Pored Jokića, još jedan ne tako davni MVP se pobrinuo da se pojavi u Parizu. Janis Adetokumbo je izborio sa Grčkom plasman nakon kvalifikacionog turnira u Atini gde je beležio 22,7 poena, 4,7 skokova, 2,3 asistencije, i po jednu ukradenu loptu i blokadu za 22,5 minuta.

Grčka vs Slovenija Foto:Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Adetokumbo koji je dva puta u nizu bio MVP NBA lige iza sebe ima još jednu sjajnu sezonu u Milvokiju gde je ubacivao 30,4 poena uz 11,5 skokova i 6,5 asistencija.

Kanada će na ovom turniru imati dva superstara što ih čini još opasnijima nego na prošlom Mundobasketu.

Ekipu će ponovo predvoditi zvezda Oklahome Šaj Gildžeus Aleksander. Sjajni bek je prošle sezone ušao u idealnu petorku NBA lige i bio u konkurenciji za najboljeg igrača. Na Svetskom prvenstvu je postizao 24,5 poena po utakmici i takođe se našao u idealnoj petorci turnira.

Tokom prošle sezone u NBA ligi postizao je 30,1 poen, 5,5 skokova i 6,2 asistencije, a predvodio je i ligu sa dve ukradene lopte u proseku.

Džamal Marej/Foto: AP Photo/David Zalubowski

Ovoga puta bi trebalo da ima veliku pomoć jer se u tim vraća zvezda Denvera i glavni saigrač Nikole Jokića Džamal Marej. Zanimljivo je da u dresu reprezentacije nije igrao od 2015. godine i Panameričkih igara.

Prošla sezona mu je bila najbolja u karijeri statistički gledano kada je beležio 21,2 poena, 6,5 asistencija i 4,1 skok.

Marej je bio možda ključni igrač u tituli Denvera pre godinu dana. Prošle godine, reprezentacija Kanade je obezbedila bronzu na Svetskom prvenstvu. Sa Marejom nazad u timu, mogli bi da ciljaju još više uprkos tome što su „grupi smrti“ zajedno sa Grčkom, Španijom i Australijom.

Dve velike NBA zvezde imaće i Francuska koja kao domaćin ima visoke ambicije.

U centru pažnje će biti novi superstar lige Viktor Vembanjama.

Globalni fenomen, jednorog, generacijski talenat, vanzemaljac ili jednostavno ruki godine. Kako god ga nazvali, mladi as San Antonio Sparsa Viktor Vembanjama je dokazao da je pompa oko njega bila zaslužena.

U protekloj sezoni, Vembanjama je je u proseku beležio 21,4 poena, 10,6 skokova, 3,9 asistencija i bio vodeći u ligi sa 3,6 blokada po utakmici tokom 71 utakmice.

Ovaj 20-godišnji Francuz je takođe završio svoju ruki sezonu kao prvi igrač u istoriji NBA koji je postigao 1.500 poena (1.522), blokirao 250 šuteva (254) i pogodio 100 šuteva za tri poena (128) u jednoj sezoni.

Foto: Frédéric Chambert / Panoramic / Profimedia

Vembanjama se pridružio elitnoj grupi igrača, uključujući Šakila O’Nila, Dejvida Robinsona i Alonsa Morninga, kao jedan od samo četiri novajlija koji su prosečno beležili najmanje 20 poena, 10 skokova i tri blokade po utakmici.

Da su Francuzi sila u reketu potvrđuje da u timu imaju i Rudija Gobera.

On je osvojio pet medalja sa reprezentacijom, uključujući srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., i jedan je od elitnih zaštitnika obruča. Uparen sa Viktorom Vembanjamom, ovaj dvojac bi mogao da bude „šifra za varanje“ u FIBA košarci.

Gober je nedavno osvojio svoju četvrtu nagradu NBA odbrambenog igrača godine, postavši treći igrač u istoriji lige koji je postigao ovaj podvig, pridruživši se Dikembeu Mutombu i Benu Volasu. Centar Minesota Timbervulvsa je ranije osvojio tu čast u sezoni 2020-21, 2018-19 i 2017-18.

On je takođe prvi igrač u istoriji Timbervulvsa koji je dobio ovo priznanje. Pod Goberovim defanzivnim prisustvom, Timbervulvsi su se pohvalili najboljim defanzivnim rejtingom, dozvolili najmanje poena po utakmici i držali protivnike na najnižim procentima golova iz igre u NBA ligi.

Dve ozbiljne NBA zvezde imaće i Nemci pored nekolicine igrača u najjačoj ligi sveta.

Prvo ime je Franc Vagner koji već nekoliko sezona igra ozbiljno na najvišem nivou.

Foto: AP Photo/Hiro Komae

Kada govorimo o ovoj zlatnoj nemačkoj generaciji, uvek se vrti između Franca Vagnera i Denisa Šredera. Ovaj dvojac je pomogao Nemačkoj da osvoji zlato na Svetskom prvenstvu 2023.

Uprkos povredama prožetom Svetskom prvenstvu prošle godine, gde je propustio četiri utakmice, Vagner je imenovan u drugi tim turnira, sa prosečno 16,8 poena, 6,5 skokova i tri asistencije. Postigao je 22 poena u polufinalu protiv tima SAD i 19 poena u finalu protiv Srbije.

Vagner je prošle sezone igrao i startovao u 72 utakmice regularne sezone sa Orlando Medžikom, zabeleživši 19,7 poena, 5,3 table, 3,7 asistencija i 1,1 ukradenu loptu. Ovaj 22-godišnjak je bio dosledan igrač, postigao je dvocifren gol 69 puta, 33 puta postigao 20+ poena i sedam puta dostigao 30+ poena.

Blistao je i u plej-ofu, postizavši u proseku 18,9 poena i 6,9 skokova po utakmici, što je dovelo do toga da mu je Orlando potpisao petogodišnji produžetak u vrednosti do 270 miliona dolara.

Vagner i Šroder čine smrtonosnu kombinaciju na terenu. Veliko je pitanje da li mogu da dovedu Nemačku do prve olimpijske medalje u košarci.

Kada govorimo o velikim imenima, ne treba zaboraviti ni veterana Patija Milsa koji je ostavio dubok trag u NBA ligi i koji će pokušati da sa Australijom dođe do medalje, a van ekipa iz samog vrha izdvaja se ime Ruija Hačimure zvezde Lejkersa koji će predvoditi Japan.

BONUS VIDEO: Dončić nagovorio protivnika da promaši bacanje i dopusti Slovencima šansu za prvo mesto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar