U čast legendarnog Dražena Petrovića u Zagrebu će biti održan spektakl u čast 60 godina od rođenja košarkaškog Mocarta.

Istog dana je u čuvenom parku Zrinjevac održana je izložba u Draženovu čast, a tom prilikom smo pričali sa Biserkom, mamom košarkaške legende.

PROČITAJTE JOŠ...

„Presrećna sam, jer znam da je Dražen živeo za ljude. On je želeo da svaki čovek koji dođe na utakmicu izađe srećan i to se sada pokazuje. A naročito Olimpijske igre, Draženov san je bio da mi sa drim timom možemo ravnopravno i zato sam je čestitala gospodinu Pešiću na medalji i njegovim igračima. Bila sam ja u Ljubljani na oproštaju Dragića i rekla sam na Balkanu se igra najbolje košakra. To su bile najbolje reči Draženove, i kada se to ostvarilo, kada se naša košarka približila, srećni smo svi, a Dražen najviše“. rekla je Biserka Petrović.

Dražen je košarkaška veličina na Balkanu i zapravo neko ko pripada svima.

„Ja se tu apsolutno slažem. Da je Dražen od svih nas, ja moram da hodam ovom zemljom prenositi to, on je živeo za ljude. Evo sada u Nju Džerziju, čovek koji je prati Dražena iz Portlanda kada je došao, onda je rekao jednu rečenicu koje je mene toliko uzdrmala, u Draženovim kostima je bila ljubav prema čoveku. Da to napiše jedan strani novinar, ajde mi smo ovde susedi, ja sam rekla, on je sa njim živeo, on je njega upoznao, to je Dražen“.

Foto: Nova.rs/Pritnscreen

Za Biserku je ovaj događaj od velikog značaja.

„Pa zapravo mi smo pre dve tri godine, pošto je bila i korona počeli smo da razmišljamo, jer 2018. godine Nju Džerzi Netsi su dva dana slavili Dražena, posle je bilo nekih promena, neki Kinez je uzeo Nju Džerzi, ali oni su svoje fantastično odradili. Mi smo svoje promenili, da naše najbolje igrače, spojiti klubove u kojima je Dražen igrao, ja mislim da smo u tome uspeli i to ćemo videti večeras“.

Dražen je utabao put Jokiću i Dončiću u današnjoj NBA ligi.

„Apsolutno vidim u njima Dražena, Zapravo on je otvorio put, ali im je bilo teško, i Jokić je rekao da je svima njima Dražen otvorio put. Generacije koje se nisu ni rodlile, oni znaju ko je otvorio barijeru ko je otišao, a to su bili Dražen i Divac iz Evrope, a posle su bili svi, Ja sam srećna što su Jokić i Dončić najbolji u NBA, to je istina i to oni sami priznaju. Draženov san je bio ostvaren, a da je 1992. bila reprezentacija Jugoslavije bila tu mi bi pobedili“.

Bilo je priče da je Dražen posle Šibenke mogao da zaigra za srpski klub.

„Da je Crvena zvezda bila prvak on bi otišao tamo, njemu je bitno da igra da prenosi. Kada je njegov spomenik u Lozani otvoren, onda je gospodin Kilijan rekao – Dražen i njegova košarka su građani sveta. Ja sve imam zapisano, kada idete nešto da dodate, onda gubite. Ništa ne dodavate Draženu, samo pričajte o njemu“, rekla je Draženova majka.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare