Podeli
Vlade Divac i Kobi Brajant FOTO: EPA/JOSHUA GATES WEISBERG

Kobi Brajant je tokom dve decenije ostavio neizbrisiv trag, a značajnu ulogu na prvom NBA koraku slavnog košarkaša, spletom okolnosti imao je Vlade Divac.

Draft 1996. godine doneo je rasplet sa kojim je počeo važan deo nove istorije NBA lige, a glavni akteri bili su Kobi Brajant i Vlade Divac, odnosno Lejkersi i Hornetsi.

Klub iz Los Anđelesa dočekao je draft sa ambicijom da po svaku cenu u svoje redove dovede talentovanog osamnaestogodišnjaka Kobija Brajanta. Međutim, problem za Lejkerse predstavljala je činjenica da su izbor igrača dočekivali na 24. poziciji što je znatno umanjivalo opcije na putu do angažmana košarkaša koji je za NBA društvo konkurisao direktno iz srednje škole.

Nezavidna situacija primorala je Lejkerse na kreiranje kompleksnije taktike kako bi stigli do Brajanta, a rešenje su pronašli u dogovoru sa Šarlot Hornetsima. Plan Džerija Vesta, generalnog menadžera Lejkersa, bio je da postigne dogovor sa “stršljenima” i da u zamenu za Brajanta, odnosno 13. pik na draftu, u redove Šarlota pošalju tadašnjeg centra Vlada Divca.

POVEZANE VESTI

Dogovor je brzo postignut, imajući u vidu da su oba kluba na njega gledala kao povoljan. Šarlotu je bio potreban centar, a Lejkersi su zamenu za Srbina pronašli u Šekilu O‘Nnilu.

Jedini problem predstavljala je odluka kluba iz Grada anđela da aktuelnom centru ne saopšti plan do drafta.

Lejkersi su se kockali izborom taktike da dogovor postignu sa klubom koji bira tek 13, ali im je na ruku išla veoma kvalitetna generacija košarkaša koji su konkurisali za elitno društvo. Mnogi su upravo ovu generaciju svrastali među najbolje, a takav stav potvrđuju rezultati igrača koji su izabrani na draftu 1996. godine.

U konkurenciji starijih igrača, Brajant je ostao u senci, pa je Šarlot uspeo da realizuje svoj deo dogovora. Nizali su se klubovi i njihovi izbori, a sa svakim narednim, Lejkersima i Hornetsima je bilo za nijansu lakše, svesnim da je ostvarenje plana sve bliže. Filadelfija je izabrala Alena Ajversona, Toronto – Markusa Kembija, Vankuver – Šarifa Abdul-Rahima, Milvoki – Stefona Marberija, Minesota – Reja Alena, Boston – Antoana Vokera, Los Anđeles Klipersi – Lorenzena Rajta, Nju Džersi – Kerija Kitlsa, Dalas – Samakija Vokera, Indijana – Erika Dampijea, Golden Stejt – Toda Fulera, i Klivlend – Vitalija Potapenka.

Dvanaest klubova propustilo je da dovede igrača koji je kasnije postao simbol NBA lige i košarke uopšte, a mnogi su uvereni da je Kobi imao direktan uticaj na to. Prema pojedinim verzijama, „Crna mamba“ je imala jasno definisanu nameru da postane legenda ovog sporta, a Brajant je jedini put do cilja video u dresu kluba dovoljno velikog da ostvari svoje snove – u dresu Lejkersa. Takođe, prema istim tvrdnjama Kobi je dao sve od sebe da realizuje plan, između ostalog nepružajući maksimum na probnim treninzima drugih klubova, ali i porukama između redova ostalim interesentima za njegov angažman.

Bilo da su navedene tvrdnje istinite ili ne, usledio je izbor Hornetsa i olakšanje za sve osim Divca kojem je tek tog dana obelodanjen plan uz surovu komandu: „Prelaziš u Šarlot“.

POVEZANE VESTI

Upravo nezadovoljstvo srpskog centra uticalo je da realizacija dogovora bude prolongirana čak 16 dana. Divac dugo nije mogao da se pomiri sa surovim načinom na koji je doneta odluka o njegovoj sudbini. Razmišljao je i da odlaskom u penziju pokvari planove klubova, ali je na kraju prihvatio razmenu i zadužio dres Šarlota.

Niko u tom trenutku nije mogao ni da nasluti da je upravo ovim trejdom ispisana prva stranica živopisnih godina NBA lige koje su usledile.

Novak o Kobiju kroz suze: Bio mi je prijatelj i mentor, slomljeno mi je srce

Divac je posle dve godine iz Šarlota prešao u Sakramento gde ga je dočekao Predrag Stojaković, sunarodnik kog su Kingsi izabrali upravo na draftu 1996. godine odmah nakon što je Šarlot obelodanio svoj izbor.

Srpski dvojac, zajedno sa Veberom, Turkogluom, Bibijem i ostalim saigračima u narednim godinama vodio je velike bitke upravo sa Leksersima, stvorivši rivalstvo koje se pamti i prepričava. Milioni su uživali u košarkaškim klasicima dva kluba, a osim sjajnih partija ostao je povod da uz uzdah i „Eh, da nije Divac 1996. godine…“ povremeno premotamo film.