Zajedno sa Kobijem pogunila je i njegova 13-godišnja ćerka Đijana; Foto: EPA/WARREN TODA

Surova sudbina svet je ostavila bez Kobija Brajanta, ali i njegove ćerke Đijane (13) za koju je čuveni košarkaš bio posebno vezan.

Nerazdvojni tandem, koji je povezivalo mnogo više od ljubavi između oca i ćerke, zajedno je i otišao s ovog sveta. Zajedno su se ranog nedeljnog jutra, 26. januara, uputili na utakmicu „Mamba akademije“ za koju je igrala talentovana devojčica, ne sluteći da su upravo to njihovi poslednji momenti.

Tragedijom koja se dogodila usled pada helikoptera, završila se priča koja je nagoveštavala još pregršt blistavih poglavlja već veoma bogate košarkaške knjige Brajantovih. Hladnom igrom sudbine tako je stavljena tačka usred rečenice iz koje se naslućivao nastavak predivne priče.

POVEZANE VESTI

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena bio je i jednako dobar roditelj, o čemu svedoči bezrezervna pažnja koju je pružao svojoj deci. Bio je posvećen otac, motivisan da naslednicima pruži baš sve, a poseban odnos, ojačan zajedničkom ljubavlju prema košarci, Kobi je imao upravo sa Đijanom.

Želeći da Đijanu usmeri na stazu koju je on utabao tokom dve decenije briljantne karijere, Kobi je veoma predano radio na njenom košarkaškom razvoju. Mezimici je posvećivao veliki deo vremena, ne propuštajući nijedan njen meč. Obezbedio joj je idealne uslove za košarkaški razvoj, pa se paralelno uz rad na akademiji, Đijana na parketu usavršavala i kroz individualni rad sa ocem. Talenat devojčice prepoznala je i javnost u kojoj je po uzoru na Kobija dobila nadimak Mambasita.

Obožavaoci širom sveta pale sveće za Kobija i njegovu ćerkicu, u Manili je osvanuo i veliki grafit u njihovu čast FOTO: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Trinaestogodišnja Đijana bila je član „Mamba akademije“, a Kobi je bio uveren da će u najmanju ruku dostići njegve visine, bez lažne skromnosti predviđajući joj blistavu košarkašku budućnost.

„Đijana će sasvim sigurno jednog dana zaigrati u WNBA. Čoveče, to dete… Najbolja stvar koja mi se desila bio je susret sa navijačima kojem je ona prisustvovala. Pokrenuli su temu kako moram da dobijem dečaka, da je neophodno da se kreira košarkaška tradicija porodice Brajant. Đijana ih je prekinula i pokazujući prstom na sebe rekla: „Hej, ja ću to obaviti“. I da, hoće“, rekao je Kobi prilikom jednog televizijskog gostovanja.

„Crna mamba“ bila je uverena u reči koje je govorila, sigurna kao pri svakom šutu, svakom prodoru koji se završavao ovacijama, bez obzira na rivala sa druge strane i važnosti trenutka. Verovao je Kobi u svoju naslednicu i znao je da sa usađenim menatalitetom pobednika nema rivala na parketu kojeg neće nadmašiti.

Ipak, sudbina je režirala drugačiji epilog. Prvi put Kobi iz bitke nije izašao kao pobednik, a odlazak nije mogao da bude bolniji.

Osim Đijane, Kobi je u braku sa suprugom Vanesom Lejn imao još troje dece, sedamnaestogodišnju Nataliju, trogodišnju Bjanku i sina Kaprija koji se rodio 2019. godine.