Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Veliki ispit za sve aktere spektakla u Nišu.

Sve je spremno za veliki spektakl od 21 sat u hali „Čair“. Partizan i Crvena zvezda su odradili ono što se od njih očekivalo i postavili scenu za istinski praznik košarke u Srbiji.

Po ko zna koji put će u Nišu dva najveća srpska kluba odmeriti snage u meču koji bi u velikoj meri trebalo da odredi i prvog osvajača trofeja. Uz dužno poštovanje ostalim timovima, ali ovogodišnji Zvezda i Partizan su napravljeni da se bore sa najvećim aždajama u Evropi i nikad manje realno nije izgledalo da je neko iznenađenje moguće nego sada.

PROČITAJTE JOŠ

Zato je od esencijalne važnosti da meč večitih, koji u svojim redovima imaju neke od najvećih zvezda evropske košarke, prođe bez incidenata.

To će biti veliki izazov uzevši u obzir velike tenzije koje vladaju između navijača dva kluba, ali i najviših funkcionera koji često izjavama i ponašanjem bespotrebno dolivaju ulje na vatru. Poslednje dve decenije podigle su ovo rivalstvo na jedan viši, ružniji nivo gde je pitanje pobede petvoreno u život ili smrt, a veliki udeo u tome imale su i vlasti koje su kontrolišući navijače i finansirajući klubove tenzije i nerede koristili da skrenu pažnju sa ozbiljnijih problema.

Odnos upravljačkih struktura dva kluba nikada nije bio pod većom tenzijom, što se neminovono preliva i na tribine koje su u dobroj meri kriminalizovane, a često i obični navijači podlegnu niskim strastima i učestvuju u vređanjima i pogrdnim skandiranjima.

Zato smo bili svedoci ružnih i nemilih scena, a baš Niš je u više navrata bio poprište navijačkih sukoba i nereda gde su neretko stradali i novinari i obični gledaoci.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U košarci je ulog dodatno povećan zbog činjenice da se dva tima već godinama bore za jedno mesto u Evroligi koje znači razliku između vrhunske košarke i prosečnosti, a ni rukvodioci nisu bili primer prijateljskog i kulturnog ponašanja.

Umesto zajedničke saradnje na smanjnjenju tenzija, stalno slušamo optužbe o budžetima, ko je kome šta podmetnuo i ko kome radi iza leđa, a igraju se i prljave igre van terena.

Kada se na to doda i da čelni ljudi države Srbije umesto da rešavaju suštinske probleme koje ova država ima dolivaju ulje na vatru zapaljivim izjavama i pretnjama, tenzija dostiže neverovatne granice.

Zato je dovoljna i najmanja čarka na terenu ili tribinama da nastane potpuni haos kao što smo videli i u finalu plej-ofa regionalne lige pre nepunih godinu dana.

Ipak, jedna stvar ove godine pokazala je da je i te kako moguće da sve prođe u najboljem redu.

Dva derbija u Evroligi su uprkos brojnim optužbama i izjavama uoči mečeva prošla gotovo bez ikakvih inciidenta, uz tek uvredljiva skandiranja što je u ovakvim okolnostima veliki uspeh.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Razlog je u suštini vrlo jednostavan – pretnje žestokim sankcijama od strane orgnizatora takmičenja.

Jasno je ljudima i u Zvezdi i u Partizanu da bi bilo kakav veći incident u Evroligi značio drakonske kazne od igranja bez publike, koja je značajan faktor i u povećanju šanse za pobedu i u punjenju kase, pa sve do izbacivanja iz takmičenja.

Na lokalnom nivou toga nema, a i organizacije su u značajnoj meri pod uticajem oba kluba, pa je prostor za haos mnogo veći. Zbog toga i navijači i klubovi su skloniji tenziji i incidentima nego u evropskim takmičenjima.

Jasno je dakle da je mogće oranizovati mečeve bez problema kada postoji strah od kazne, i svi smo to mogli da vidimo.

U Nišu je problem i zbog velikog broja i jednih i drugih navijača što u Evroligi nije slučaj, jer imamo dominantno prisustvo jedne grupe u zavisnosti ko je domaćin, ali je isto tako i kapacitet hale manji pa je izazov i na snagama reda.

Spektakularno predstavljanje igrača Partizana pred meč sa Spartakom
Foto: Nova.rs/video

Vreme je i da organi koji organizuju takmičenja od KLS-a, preko KSS-a pa do ABA lige počnu da primenjuju drakonske sankcije i tako ako već ne može milom onda silom reše problem koji već dugo postoje.

Vreme je i da se donesu strožiji zakoni za incidente na sportskim priredbama, ako je potrebno i da budu u rangu onih koje je nekada donela Margaret Tačer u Velikoj Britaniji.

Samo, ostaje pitanje da li za tako nešto postoji volja na blo kom nivou.

Jedno je jasno – Evroliga je dala putokaz i izgovora za haos više nema.

Zato gospodo, vreme je za košarku. I ništa više.

BONUS VIDEO Korteo navijača Crvene zvezde pred meč sa Borcem u Kupu Radivoja Koraća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar