Dajana Butulija životna agonija, borba, Srbija, Evrobasket
Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Igranje u dresu Srbije nosi posebnu draž, pa i kad pomislite da je gotovo - nije, a to najbolje zna Dajana Butulija. Proslavljena srpska košarkašica kreće u pohod na još jednu evropsku medalju, a za Nova.rs priča kako se vratila na parket pored svih problema.

PROČITAJTE JOŠ

Evropska šampionka iz 2015. i osvajačica bronze na EP 2019. godine, osvajačica je i olimpijske bronze u Riju 2016, ali pre i posle svega neverovatan borac.

Butulija već deceniju predstavlja okosnicu reprezentacije zajedno sa kapitenom Jelenom Bruks (ranije Milovanović), Sonjom Vasić (devojačko Petrović) i Anom Dabović, sa kojima piše istoriju naše košarke.

I za njih ne postoje prepreke koje zajedno ne mogu da preskoče predvođene selektorkom Marinom Maljković, pa se tako i iskusni bek dvaput vraćao u nacionalni tim.

Za sve je „kriva“, naravno, Marina, jer njen rad, upornost, vođstvo donose uspehe za pamćenje i kada je tako, onda je na devojkama samo da je slušaju. Priznaje to i Butulija (35), koja je mislila da je posle Rija završila sa igranjem za Srbiju, isto je imala na umu i posle Evrobasketa u Beogradu pre dve godine, ali…

Nikada ne znate šta vas čeka iz ćoška, život u sekundi može da se okrene i da usmeri fokus na ono najvažnije, o čemu je Dajana pred put na EP u Valensiju (17-27. jun) pričala za Nova.rs.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ti bi malo o košarci da pričamo, o prvenstvu?“, iskusno je pitanjem započela razgovor, ali je na početku otišao malo u drugom smeru.

„Biće to sve kako treba. Spremile smo se na Zlatiboru za sve što nas čeka ovog leta, možda na početku nismo bile do kraja našpanovane, ali smo spremne otišle u Španiju“.

Butulija je završila DIF, ima zvanje profesora sporta, ali je predavanje malo odložila jer ima još nešto da kaže na parketu.

„Ja sam se pre pet godina, posle Rija, oprostila od igranja za reprezentaciju, ali me je Marina (Maljković) stavila na spisak i vratila za Evrobasket kod nas 2019. Ne pitamo se mi tu mnogo, i posle toga sam mislila da je gotovo, ali…“

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kako priča, prošla je kroz istinsku životnu agoniju…

„Ove sezone cele nisam igrala, bila sam bolesna. Imala sam velikih zdravstvenih problema, baš sam bila ‘zaglavila’. Imala sam tri teške operacije, sa totalnom anestezijom i 10 meseci nisam smela da potrčim“, otkriva nam Butulija.

I to nije bilo sve, jer nesreća nikad ne ide sama.

„U decembru prošle godine mogla sam konačno da počnem s treninzima i onda sam dobila koronu. U februaru sam trenirla 15 dana pred kvalifikacioni ‘prozor’ u Turskoj, prošle smo na Evrobasket pre toga, ali mi je bilo bitno da igram. Sad je sve dobro, mislila sam da neću uspeti da se vratim, nisam više dete, a nisam trenirala 10 meseci. Tako da mi je prošla godina bila prilično loša, meni je korona bila posle najmanji problem“.

S kim igra Srbija?

Srbija će na Evrobasketu igrati u B grupi protiv reprezentacije Italije (četvrtak, 18), Grčke (petak, 12) i Crne Gore (nedelja, 12). U grupi A, sa kojom se ukršta grupa B u Valensiji, su domaćin Španija, Švedska, Belorusija i Slovačka. Prvoplasirani timovi iz sve četiri grupe idu direktno u četvrtfinale (23. jun), dok će se drugoplasirane i trećeplasirane ekipe dva dana ranije boriti za plasman među osam najboljih.

Veliki borac se vratila i pored svega orna je za nove bitke zajedno sa ostalim devojkama, da još jednom obraduju naciju.

„Naučila sam da se više ni zbog čega ne nerviram i da ne pravim planove. Gde ću sutra, šta ću posle prvenstva ili sledeće godine – ne želim da planiram ništa više. Posle svega imam više snage nego ikad da igram. Baš imam želju da dokažem da mogu protiv svega. Telo me prati u tome, ponekad je samo glava malo umorna ali izdržaću sve“, poručuje sjajna devojka iz Kikinde.

Ovo leto trebalo bi da bude oproštajno za još neke reprezentativke, jer su kraj najavile i Sonja Vasić i Jelena Bruks, dok Ana Dabović i dalje ima nameru da brani boje Srbije.

Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

„Dosta nas bi trebalo da završi karijeru posle Evrobasketa i Olimpijskih igara. I Sonja, i Jelena, i ja iako mi verovatno mnogi više ne veruju (smeh). Zbog svega toga bi trebalo još jače i bolje da odigramo, da budemo složnije nego ikad. I da uz onu našu ludu energiju uradimo ono što želimo i osvojimo medalju, pa da se posle još malo spremimo za Tokio“.

Ako neko zna da složi kockice u šampionski oblik onda je to selektorka Maljković, koja je talenat i borbenost igračica koristila na pravi način.

„Znaš da mi samo iznenadimo bez velikih obećanja. Sad će biti nikad teže uzeti medalje, ne zna se ko je jači od koje ekipe. Ne pričam samo o evropskim reprezentacijama, Kanada, Nigerija, Japan, Kina, mnogi su dosta napredovali, ali prvo Evrobasket pa ćemo posle da mislimo na Igre“.

Foto: Nova.rs

Na Evrobasket u grupi B čekaju ih Italija, Grčka i Crna Gora, odnosno tri utakmice u četiri dana od četvrtka do nedelje.

„Ključno pred prvenstvo, u poslednje dve nedelje, bilo je da nas Marina dovede u red i košarkaški. Kada znaš da to radi i da je donosilo uspeh, onda samo slušaš i veruješ u uspeh“.

A trofejni bek uspehe niže paralelno i pored parketa.

„Već sam počela da se malo bavim trenerskim poslom, u Pokretu Marine Maljković, vodila sam pionirke Vizure. Radim i pri Institutu za ženski sport kao jedna od osnivačica, obilazimo Srbiju i radimo na razvoju brojnih sportova kako bi devojčice mogle da biraju čime bi da se bave i to besplatno. Baš želimo da napravimo lepu priču“, završava Butulija u lepom stilu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare