Foto: STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Zadar sa 93:54 u meču 20. kola ABA lige veoma ubedljivom igrom na svom parketu.

Zvezda je dominirala protiv gostujućeg tima kom ovog puta nije dozvolila senzaciju kao što je uradila prošle sezone u Pioniru.

PROČITAJTE JOŠ:

Pred oko 3.800 ljudi u Beogradskoj areni je bila superiorna u napadu i, ako se izuzmu poslednja tri minuta treće i prva tri minuta četvrte četvrtine, „gazila“ je rivala za 17. pobedu ove sezone.

Uvertira za utakmicu sa Zadrom bila je informacija da Zvezda neće moći da računa na nekoliko igrača. Od ranije precrtanog Nikole Topića, kog verovatno neće biti ni na Kupu Radivoja Koraća zbog povrede, sada se znalo da neće biti ni Miloša Teodosića i Branka Lazića između ostalih.

To nije omelo igrače Janisa Sferopulosa da od starta počnu da pokazuju ko je bolja ekipa i da žele da „iskale bes“ posle poraza od Barselone, Budućnosti i Žalgirisa.

Uradili su to crveno-beli, koje je sa 15 poena predvodio Džavonte Smart. Jago dos Santos je imao 13 poena i šest asistencija, Džoel Bolomboj je imao 11 poena, a Luka Mitrović i Stefan Lazarević po deset poena, s tim što je Luka imao i osam skokova.

U Zadru je bolji od ostalih bio Luka Božić, indisponiran kao retko kada i retko gde ove sezone. Imao je 16 poena, sedam skokova i četiri asistencije, dok je Lovro Mazalin uz njega bio jedini dvocifreni sa 11 poena.

Jago i Rokas Giedraitis su rano počeli da pogađaju trojke, Luka Božić je samo u prvih nekoliko napada podsetio na igrača MVP kalibra u ABA ligi i to je bilo sve.

Foto: STARSPORT

Božić je teran na izgubljene lopte, pa ih je već u prvoj četvrtini sakupio nekoliko, a njegov tim nije mogao da se sastavi.

Ni Lovro Mazalin i Dario Drežnjak nisu mogli da pogode ništa, a kad je voda ušla u uši, Zvezda je bila spremna da to kazni i sa šest trojki iz devet šuteva u prvih deset minuta povede 31:12.

Koliko je igrače Zvezde „htelo“, govori i to da je četvrtinu zatvorio Adam Hanga „tricom“ od table, a u istom ritmu se nastavilo i u drugoj četvrtini.

Jago je nastavio da rešeta, šansu je dobio i iskoristio i Stefan Lazarević, ali i Dalibor Ilić, koje nismo viđali često ove sezone.

Foto: STARSPORT

Obojica su ubacili poneki koš i mada je Jago bio jedini dvocifren sa 11 poena, Zvezda je posle 20 minuta imala čak 31 poen viška (53:22), a u strelce su se upisali svi koji su bili prijavljeni za meč.

Čak je i Fredi Gilespi iskoristio svoje minute i vispreno dodavanje raspoloženog Luke Mitrovića da pogodi koš rivala, a kakav je bio pristup Sferopulosovih igrača, dovoljno govori i to da je upravo Gilespi na dvadesetak poena razlike jakim faulom zaradio nesportsku ličnu grešku.

Drugo poluvreme počelo je jednim isforsiranim prodorom Jaga i trojkom Dejana Davidovca uz faul i koš Džoela Bolomboja.

Foto: STARSPORT

Novom trojkom je Davidovac prvi put doneo Zvezdi +40 kada su crveno-beli poveli sa 64:24. Nakon toga je Zadar u jednom trenutku uspeo da smanji zaostatak i Zvezda ga je vraćala šutevima Nedovića i Tobija koji su serijom od pet poena vratili crveno-belima 73:32.

Do kraja trećeg perioda je Luka Božić ostao na terenu, dok je Sferopulos sebi mogao da pruži taj luksuz da neke igrače odmara sve dok Zadar nije ušao u seriju u poslednja dva minuta posle dve 2+1 situacije.

Prvo je pogodio Božić, pa onda i Dejvis, Zadar je bio u seriji 8:0, a Zvezda dugo bila bez koša. I tek je ta četvrtina bila relativno izjednačena, jer ju je beogradski tim dobio sa 20:18 i posle 30 minuta vodio 73:40.

Foto: STARSPORT

U tom delu meča je Zvezda počela da ređa promašaje za tri poena, Luka Mitrović nije uspevao da pronađe dno obruča ni za dva, a Zadar je ukupno bio u seriji od 12 poena.

Ta serija je prekinuta tek posle šest minuta, zakucavanjem Dalibora Ilića za 75:44. Čim su se tu malo „otvorile“ dizne, počeo je da pogađa i Džavonte Smart, pa je Zvezda posle njegove trojke i ukradene lopte otišla na 85:48.

Do kraja su u tim trenucima ostala još četiri minuta, Danijel Jusup je mogao samo da pozove tajm-aut i podvikne svojim igračima da se do kraja bore za svoje minute.

Nije pomoglo, jer se čak i Smart raspucao pa novom trojkom vratio svojoj ekipi 40 poena viška, a Zadar je i defitivno bio potučen do kolena.

ABA liga, 20. kolo:

Subota:

Cedevita Olimpija – FMP 82:74

Split – Budućnost 75:81

Cibona – Krka 91:63

Nedelja:

Mega – Mornar 101:87

Igokea – Partizan 52:98

Crvena zvezda – Zadar 93:54

21.00 Studentski centar – Borac

Standings provided by Sofascore

Crvena zvezda – Zadar 93:54 (31:12, 22:10, 20:18, 20:14)

Dvorana: Beogradska arena, Beograd; Gledalaca: 3.846; Sudije: Tomislav Hordov, Milan Nedović, Aleksandar Milojević;

Zvezda: Smart 15, Lazarević 10, Hanga 5, Davidovac 8, Mitrović 10, Tobi 2, Bolomboj 11, Ilić 3, Nedović 8, Giedraitis 6, Gilespi 2, Jago 13; Trener: Janis Sferopulos.

Zadar: Dejvis 6, Klarica 2, Vujačić 0, Žganec 3, Mazalin 11, Lakić 5, Mekić 1, Jambrović 5, Drežnjak 5, Božić 16; Trener: Danijel Jusup.

Crvena zvezda - Zadar 93:54 (31:12, 22:10, 20:18, 20:14)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar