Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Teško leto za crveno-bele

Košarkaši Crvene zvezde odbranili su nedavno titulu prvaka Srbije, dok su pre toga osvojili ABA ligu i Kup Radivoja Koraća i tako kompletirali sezonu sa tri osvojena pehara.

PROČITAJTE JOŠ:

Nešto više od nedelju dana je prošlo od slavlja, a sa Malog Kalemegdana počele su da stižu i ne tako dobre vesti, jer su slobodni igrači odlučili da se otisnu u inostranstvo.

Ostin Holins, koji je imao nešto sporiji početak sezone, ali je kako je vreme odmicalo bio sve bolji, nije produžio ugovor sa crveno-belima. U Zvezdu je stigao prošlog leta, osvojio tri trofeja, ali je odlučio da se oproba u Makabiju iz Tel Aviva, stabilnom evroligašu.

Sa izraelskim timom potpisao je ugovor na jednu plus jednu godinu, a plata će mu biti oko 650.000 evra.

Crveno-bele napustio je i Dejan Davidovac, koji je posle finala KLS-a najavio da će na odmor otići kao slobodan igrač. Nije mnogo vremena prošlo od tada, a Davidovac je dogovorio saradnju sa moskovskim CSKA, koji sledeće godine zbog suspenzije neće igrati u Evroligi.

Kako nezvanično saznajemo, srpski reprezentativac će u Moskvi zarađivati oko 800.000 evra, dok mu je u Beogradu plata bila oko 250.000. Potpisao je ugovor na jednu plus jednu godinu. Za njega se interesovao i Bajern, ali je CSKA bio očigledno primamljivija ponuda.

PROČITAJTE JOŠ:

Davidovac je u Zvezdi bio od sezone 2017/18, a mogao je da pokrije nekoliko pozicija, te je igrao veoma bitnu ulogu u nekim presudnim mečevima u sezonu, kao i u nekim „velikim“ utakmicama u Evroligi. Za pet aktivnih godina u Zvezdi, Davidovac je osvojio deset trofeja.

Pre pomenuta dva odlaska, Zvezda je ostala i bez Maika Cirbesa i Nejta Voltersa. Nemački centar nije imao značajnu ulogu protekle sezone, te je u ABA ligi odigrao samo 11 mečeva na kojima je beležio 4,9 poena uz 2,5 skokova.

„Data mi je šansa da se ‘vratim kući’. Nažalost, zbog mojih povreda i zaražavanja koronavirusom dvaput, nisam mogao da nosim ovaj dres koliko sam želeo. Ipak, vratio sam se pri kraju sezone. Tri trofeja i mnogo izazova kasnije, moram opet da idem“, napisao je Cirbes prilikom opraštanja.

Pred početak domaćeg prvenstva klub je napustio i Nejt Volters, kome je takođe istakao ugovor. U saopštenju kluba bilo je navedeno da je Volters zamolio klub da se iz privatnih razloga vrati u Ameriku, ali mu je u isto vreme i zahvaljeno na saradnji.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Volters je u ovom, drugom mandatu u Zvezdi imao zapaženu ulogu. Pružena mu je šansa da bude prvi plejmejker ekipe i on se odužio odličnim partijama u Evorligi, pošto je beležio 10,9 poena, 3,6 asistencija i 2,6 skokova u proseku po meču. Još uvek nije poznato gde će iskusni organizator igre nastaviti karijeru i da li će mu naredni klub uopšte biti u Evropi.

Priče o odlasku ne zaobilaze ni Dejana Radonjića, koji je takođe trenutno slobodan u izboru nove sredine. Nakon finala KLS-a istakao je da je njegova želja da ostane u klubu neupitna, ali se pojavila informacija da je sada na pragu potpisa za Panatinaikos.

Zvezda je Radonjiću ponudila novi ugovor na dve godine, ali i rok da se o njemu izjasni u naredna tri dana, tačnije do 30. juna.

Radonjić je u svom drugom mandatu u crveno-belima stigao do 15. trofeja i time pokazao da je najbolje rešenje za klupu beogradskog tima. Stigao je i do četvrte triple krune, koju je osvajao 2015, 2017, 2021. i 2022. godine.

Dejan Radonjić (desno) i Nikola Ivanović (levo) Foto: Starsport

Iako ima ugovor do kraja sledeće sezone, Nikola Kalinić bi takođe mogao da napusti klub ovog leta. Za njega se interesuju Fenerbahče, njegov bivši klub, kao i Barselona, koja je ostala bez trofeja u Evroligi i španskom prvenstvu.

Nije siguran ni ostanak Erona Vajta, koji je doživeo tešku povredu u pripremnoj utakmici pre starta sezone, što ga je sputalo da se pokaže u najboljem svetlu. Amerikanac, koji igra na pozicijama krila i krilnog centra, ima ugovor sa Zvezdom do kraja sledeće sezone, ali njegov raniji odlazak ne bi iznenadio.

Ugovori su istekli kapitenu Branku Laziću, čoveku koji je učestvovao u svim uspesima u proteklih sedam godina, Marku Simonoviću, koji bi potencijalno mogao i u penziju, kao i Stefanu Markoviću, koji je doneo preko potrebno iskustvo u tim.

Pod ugovorom do kraja sezone 2022/23. su Ognjen Dobrić, Ognjen Kuzmić, Stefan Lazarević, Luka Mitrović i Nikola Ivanović, a o potencijalnim pojačanjima se još uvek ne priča intenzivno. Pominjali su se Dalibor Ilić i Filip Petrušev, ali nikakvih ponuda i dogovora za sada nije bilo.

Zvezda bi sledeće godine mogla potpuno da promeni tim, a pitanje je koliko će finansijski moći da privuče igrače, koji će biti kalibar da nose ekipu na nekoliko frontova, pogotovo znajući da će evroligaška sezona biti „paklenija“ nego do sada.

BONUS VIDEO Navijači Olimpijakosa pevaju Zvezdine pesme 

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar