Nikola Jokić, Vasilije Micić, radovanje
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Seskimphoto / Seskimphoto / Profimedia

Krenule promene, ali nadamo se da je ovo tek početak

Denver Nagetsi već dve godine u svom timu imaju MVP-a NBA lige, Nikolu Jokića, ali ne uspevaju da priđu ni blizu osvajanju trofeja.

PROČITAJTE JOŠ:

Na nedavno održanom NBA draftu Denver je odabrao Kristijana Brauna, dok je tim pre nekoliko nedelja napustio Džamajkl Grin. Međutim, Denver bi tek mogao da se upusti u trejdove i promenu možda čak i većeg dela ekipe.

Jokić bi uskoro trebalo i zvanično da potpiše „supermaks“ ugovor, dok bi oporavljeni Džamal Marej i Majkl Porter Džunior bili njegove desne ruke. Kao pouzdan prethodne sezone istakao se i Eron Gordon, koji ne spada u sam vrh po kvalitetu, ali može da odgovori na više zadataka na terenu.

Pored njih sigurni za ostanak su pomenuti Braun, kao i Nešon Hajland, koji se prošle sezone pokazao kao dobar odabir na draftu, te je po mišljenju mnogih i premašio očekivanja. Svi ostali igrači dolaze u obzir za trejd.

Međutim, pre nego što pređemo na odlaske, neizbežno je pomenuti Vasilija Micića, koji bi bio „lek“ za mnoge probleme Nagetsa.

Naime, pojavile su se informacije da Jokić od uprave Denvera traži da dovede Micića, a poznato je da bi Srbin tražio oko deset miliona za platu.

PROČITAJTE JOŠ:

Micićevo dugogodišnje poznanstvo sa Jokićem donelo bi Nagetsima dodatnu hemiju u ekipi, a obojica naših reprezentativaca poznati su kao nesebični momci, kojih uvek isplivaju u prvi plan, ali ujedno i učine saigrače boljima nego što jesu.

Njihovo međusobno razumevanje moglo bi da donese Denveru ono što na primer nije mogao Fakundo Kampaco, koji jeste izvrstan organizator igre, ali nije bio spreman da „povuče“ ni kada je sam ni kada je sa Jokićem na parketu. Nije doprinosio Argentinac ekipi onako kako se očekivalo, a nije uspeo ni da pokaže svu magiju koju poseduje, pre svega kada su asistencije u pitanju.

Micić je u Efesu naučio da igra sa zvezdom u timu, preciznije Šejnom Larkinom. Njih dvojica bili su svakako dve udarne igle turskog tima, što su najbolje pokazali na Fajnal foru Evrolige, ali nikada nisu bili ljubomorni jedan na drugog. Poenta je u tome što je Micić naučio kada treba da bude glavni na terenu, ali mu isto tako ne smeta kada padne u drugi plan, jer nekom njegovom saigraču bolje ide.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srpski plejmejker mogao bi Denveru da donese ritma i živosti u trenucima kada zafali, što je često bio slučaj prethodnih sezona. Poznat kao neko ko voli da trči po terenu, Micić bi mogao da nametne svoj ritam, ali isto tako da stane na loptu kada je to neophodno. Tome mu svakako doprinosi i iskustvo, koje je nesumnjivo stekao u Evropi, gde je, reklo bi se, prešao sve nivoe i osvojio sve što se može osvojiti, kako na timskom, tako i na individualnom planu. Međutim, nije hteo da brza sa odlaskom „preko bare“, iako ga je Filadelfija izabrala na draftu, a od 2020. je papirološki član Oklahome. Sada se čini da je pravo vreme za odlazak u najjaču ligu sveta, ali to najbolje zna Micić, te se ubrzo očekuje i njegova odluka.

Osim svega navedenog, Micić bi u Denveru bio neko ko bi lako mogao da balansira između prve i druge petorke, ali sa velikim brojem minuta na parketu, jer u suprotnom verovatno ne bi ni razmišljao o NBA. Kao član druge petorke mogao bi da donese zlatna vredne poene sa klupe, a u isto vreme mogao bi da razigra ostatak ekipe, koja je u tim momentima na terenu. Ono što je velika prednost je ta da bi u odlučujućim momentima utakmica mogao bez problema da bude na parketu, jer je već mnogo pokazao da je čovek za velika dela, te da pritisak gotovo i da ne oseća.

Foto: Tanjug / AP Photo/Jeff Chiu

Međutim, kako bi se oslobodio prostor za Micića, neki igrači bi morali da napuste tim. Jedan od prvih na listi za potencijalni trejd je Monte Moris, koji je protekle sezone često bio Jokićeva „desna ruka“, ali nije neko ko je napravio razliku u bitnim utakmicama. On bi za sledeću godinu trebalo da zaradi 9,1 milion dolara, pa bi se njegovim odlaskom rasteretio budžet tima.

Pored njega, gotovo je izvesno da će Nagetse napustiti Kampaco i Vlatko Čančar, koji su više imali ulogu epizodista i igrača sa nedovoljnim doprinosom sa klupe. Kao potencijalna trejd meta nameće se i Markus Hauard, dok mesto u timu nije rezervisano ni za Vila Bartona, Demarkusa Kazinsa, Zeka Nadžija, Ostina Riversa i Davona Rida.

Svako od njih može se naći na tržištu ovog leta, a pitanje je šta Denver može da dovede u zamenu. Izvesno je da u Kolorado neće stići nijedna velika (NBA) zvezda, ali sa Micićem i nešto pouzdanijom i efikasnijom klupom Denver sigurno može da napravi pometnju u ligi sledeće sezone.

BONUS VIDEO Micić pokorio Evropu, pa zapevao čuvenu narodnu pesmu

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare