Šta se dešava iza kulisa i sve o sukobu Partizana sa FMP i Crvenom zvezdom u ABA ligi
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

ABA liga, sezona 20, epizoda 1, i pitanje šta će biti sa regionalnom košarkom, koja same klubove, čini se, najmanje zanima. Ono što je trenutno najvažnije - igraće se, i oko toga su jedino svi učesnici saglasni. Mnogo toga i dalje ostaje neizvesno.

Umesto da se priča i piše o pojačanjima, odlascima i dolascima, učincima u pripremnom periodu, ko se kako snašao u prijateljskim utakmicama, dobili smo novu dozu sastanaka, sednica Skupštine, otkazivanja iste pa održavanja, napuštanja Skupštine, sporenja, rasprava…

Kao da im je sve bitnije od košarke, same igre, i niko ne odstupa od svojih interesa, u čemu prednjače Partizan i Crvena zvezda.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednja informacija iz regionalnog takmičenja glasi – igra se. Sledećeg petka, 2. oktobra, počinje nova sezona, određeni su i termini mečeva 1. kola, iako mnoga pitanja ostaju nerazjašnjena. Jedino su bili složni svi oko toga da treba da se igra košarka na Jadranu.

Previše vremena bilo je izgubljeno na sukobe i trevenja, zato se prethodna dva dana razgovaralo samo o takmičenju, a ne o prenosu vlasničkog udela nad ABA ligom i društvenim ugovorima, jer je „gorelo pod nogama“ i početak sezone bio je pod upitnikom.

Za odluku o igranju potrebna je prosta većina glasova (sedam) od 12 članova, a „za“ je glasalo devet klubova, dok su predstavnici Crvene zvezde i Cibone napustili Skupštinu. To je rešeno, idemo dalje…

Što se tiče sporenja po pitanju ABA lige jtd, treba razgraničiti dve stvari. Firma vodi ligu, a firma i takmičenje su dva različita identiteta međusobno povezana. Zato se ne dovodi sada u pitanje regularnost takmičenja, jer su izglasane propozicije, kalendar, sudije i ostala dokumenta neophodna za održavanje takmičenja.

ABA liga jtd je „ortačko društvo“ i odluke se donose prostom većinom, osim ako se ne propiše drugačije što sad nije slučaj. Drugo, da bi se neke odluke sprovele pravno, moraju da ih aminuju svi članovi potpisom. Takve su, na primer, odluko o promeni članova društva, ili za preoblikovanje društva iz jtd u doo. Te odluke moraju da potpišu svi klubovi-vlasnici lige. Ako se to ne dogodi, u tom slučaju samo ne mogu da se upišu u sudske registre.

Šćepanović
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Dakle, prenos udela vlasništva sa tri stara na tri aktuelna kluba takođe se donosi prostom većinom glasova, o čemu se glasalo na sednici Skupštine 27. maja. U vlasničkoj strukturi društva i dalje su zvanično bili Metalac, MZT i stara Cedevita, klubovi koji se poslednje četiri sezone (2016/17, 2017/18, 2018/19, 2019/20) nisu takmičili u najvišem rangu.

Zato je na pomenutoj Skupštini pokrenuto pitanje prenosa udela vlasništva sa pomenuta tri kluba na FMP, Mornar i Cedevita Olimpiju. Za to je Partizan dao saglasnost prilikom glasanja na sednici Skupštine 27. maja, ali kasnije crno-beli nisu želeli da potpisom verifikuju unos u pravni registar prenos udela vlasništva na klub iz Železnika, što su u više navrata istakli.

Odnosno, i pored glasanja, Partizan prema dosadašnjim stavovima ne pristaje da FMP i sudski postane jedan od tri nova kluba u udelu vlasništva lige, iako je to prethodno jednoglasno odlučeno. Ako ostane zatečeno stanje, opet je pravno na snazi ABA liga jtd sa klubovima-vlasnicima koji je više ne igraju, ali takmičenje kreće.

PROČITAJTE JOŠ

„Mi jesmo glasali 27. maja pozitivno za sve odluke, ali kada smo dobili informaciju da u vansudskom poravnanju stoji ucena da gospodin Tošković (predstavnik FMP, prim.aut) mora biti predsedavajući ABA lige i da je to uslov da vansudsko poravnanje bude na snazi, tada smo se usprotivili i povukli naš glas“, rekao je nedavno Ostoja Mijailović, predsednik KK Partizan.

Drugo, ne odustaje od uvođenja mogućnosti da i Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, pored jedinog nadležnog Trgovinskog suda u Zagrebu (mestu osnivanja lige), postane nadležan za određene sporove u ABA ligi. Time ne odustaje od rešenja sukoba interesa između Crvene zvezde i FMP, za koje u trofejnom klubu smatraju da ne mogu da igraju istu ligu. I upravo taj slučaj žele da izvedu pred CAS, koji pre svega mora da bude tačka dnevnog reda na nekoj od sednica Skupštine ABA lige i da se o tome glasa. Za sada do toga nije došlo prilikom okupljanja klubova na Jadranu.

Treće, shodno unapred utvrđenom sistemu rotacije vođenja lige prema Statutu, dogovorenom 2015. godine, sada bi jednogodišnji upravljački mandat trebalo da dobije FMP, čemu se Partizan protivi. Iako ni FMP ni Mornar nisu još uvek sudski priznati kao članovi društva, ali sada jesu glasanjem na Skupštini, imali su potpredsedničke funkcije.

Sada bi shodno abecednoj rotaciji FMP trebalo da stupi na mesto predsedavajućeg, a potpredsednici lige trebalo bi da budu predstavnici Mornara (prvi potpredsednik) i Zadra (drugi), ali usled stava crno-belih ostaje (mala) dilema da li će se zaista i dogoditi da ligom rukovodi predstavnik kluba iz Železnika.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

S druge strane, u Crvenoj zvezdi ne odstupaju od svojih principa, kompromisa nema (za sada) i, jednostavno, svako gleda svoje interese. A njih je i te kako mnogo.

Podsetimo, Zvezda je u februaru ove godine tužila ABA ligu zbog nerešene vlasničke strukture i neuređenih pravnih formi, nakon čega je dogovoreno vansudsko poravnanje. Ukoliko do njega na kraju ne dođe, crveno-belima navodno sleduje višemilionska odšteta jer je ABA pristajanjem na vansudsko poravnanje priznala ko je u pravu.

Pomalo sporno je i to što je na poslednjoj Skupštini usvojena radna verzija(!) novih propozicija, što nije baš uobičajena procedura, s obzirom na to da se radi o vrhovnom aktu lige.

Sednicom je predsedavao Dragan Bokan, prvi čovek KK Budućnost, kao legitimni predsedavaju prema starim, neažuriranim aktima i on jedini može da sazove (i prepusti vođenje) narednu sednicu, koja može, a i ne mora da se održi do početka sezone.

Da li će se opet igrati liga koju vodi firma sa starim klubovima-vlasnicima? Da li će klubovi ikad pronaći zajednički jezik i sa jedinstvenim stavom krenuti dalje? Mogu li Partizan i Crvena zvezda da ostave po stranu sve nesuglasice i igraju samo košarku, a ne i da igraju ono što igraju van terena? Čini se da se kao odgovor nameće samo jedan – nemoguće.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare