Nemanja Bjelica, Boban Marjanović
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Mike Ehrmann / Getty images / Profimedia

U subotu uveče počinje konačni obračun za titulu prvaka u NBA ligi. Nakon što u ranim jutarnjim satima po našem vremenu dobijemo i poslednjeg učesnika plej-ofa Zapadne konferencija nakon duela Golden Stejt Voriorsa i Memfis Grizlisa, sve karte će biti podeljene.

Srbija će imati četiri košarkaša, koji će se u različitim timovima boriti za što duži opstanak u doigravanju, a prvi će na parket Nemanja Bjelica.

Bjelica i Majami jure iznenađenje protiv Milvokija

Nemanja Bjelica će sa Majamijem imati priliku da otvori plej-of na gostovanju Milvokiju u prvom meču Istočne konferencije. Milvoki je regularni deo završio na trećem mestu boreći se do kraja sa Fildelfijom i Bruklinom za pol poziciju, dok je Majami sjajnom završnicom u ligaškom delu uspeo da izbegne plej-in turnir.

PROČITAJTE JOŠ

Na kraju je Milvoki ostvario 46 pobeda, naspram Majamijevih 40.

Kada su u pitanju međusobni dueli, ove sezone ih je bilo tri, a Baksi su dva puta trijumfovali. U prvom meču krajem decembra, Milvoki je na Floridi naneo pravu katastrofu Hitu, rezultatom 144:97 uz odličnu partiju Midltona. Međutim, ekipa Erika Spoelstre je u tom periodu bila u očajnoj formi. Već sledeće večeri su igrali drugi susret u dva dana, a Majami je uspeo da uzvrati i pobedi rezultatom 119:118.

Treći duel je odigran nedavno, kada je 16. maja po prvi put na svom parketu Milvoki bio bolji za 14 poena razlike. U tom meču je priliku dobio i Bjelica koji je ubacio 11 poena i to mu je bio prvi duel sa zapaženijim učinkom u poslednje vreme.

Srpski reprezentativac nije imao mnogo prilike da igra za Majami, ali je u poslednje dve utakmice ligaškog dela kada mu je Spolstra dao veću minutažu, odigrao odlično. Pored pomenutog gostovanja u Milvokiju, Bjelica je bio još bolji u poslednjem meču pred plej-of na gostovanju Detroitu.

Ubacio je srpski as 21 poen uz po šest skokova i šest asistencija i najavio da bi mogao da bude kec iz rukava Majamiju koji zna da iga najbolje kad je najbitnije.

U prošlogodišnjem plej-ofu Majami je počistio Milvoki u takozvanom balonu, i na kraju stigao i do mečeva za titulu sa Lejkersima. Ove godine će to ipak biti teže, jer će timovi igrati u svojim dvoranama, ali forma Majamija daje pravo timu sa Floride da se nada iznenađenju.

Foto: Tanjug / AP Photo/Carlos Osorio

Hit je dobio osam od poslednjih 10 mečeva u ligaškom delu, a dobili su sve ključne utakmice protiv direktnih rivala za izbegavanje plej-in turnira.

Međutim, sjajan je bio i Milvoki u završnici, koji je ostvario identičan skor u poslednjih deset mečeva, pa u najavi imamo okršaje dve ekipe u naletu i sa mnogo neraščišćenih računa.

Kada je u pitanju prednost domaćeg terena, Milvoki ima skor 26-10 kada igra kući, dok je na gostovanjima učinak slabiji i gotovo da je broj pobeda i poraza izjednačen i iznosi 20-16.

Ako se osvrnemo na statističke parametre, Milvoki je jedini tim na Istoku koji je po rejtingu bio među top 10 i u odbrani i u napadu, dok njihova startna petorka igra u najbržem ritmu u ligi, to jest na najveći broj poseda.

Glavni motor će biti Janis Adetokumpo koji će još jednom pokušati da dokaže da je u stanju da svoj tim vodi kroz plej-of, što mu do sada nije polazilo za rukom. On je igrač sa najboljim procentima ispod samog obruča u ligi, kao i igrač koji postiže najviše poena iz kontranapada i iznuđuje najviše faulova.

Glavni aduti pored njega biće i Midlton, Konaton, Divićenco, Lopez i Džru Holidej.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Kada je Majami u pitanju, Hit ove sezone igra slično i kod kuće i na strani. U svojoj dvorani imaju skor 21-15, dok nagostovanjima on iznosi 19-17.

Ono što je za njih zanimljivo je da su i devetu sezonu zaredom među deset ekipa koji igraju najsporijim ritmom u NBA ligi. Oslanjaju se na duže napade i insistiranje na traženju idealne pozicije, što ih čini drugom najboljom ekipom u celoj ligi kada su u pitanju asistriani poeni. Takođe, nastavljaju kontinuitet kada je u pitanju odbrana, jer su ponovo među deset najboljih odbramenih ekipa u NBA.

Glavni aduti će biti Batler, koji je najbolji kradljivac lige i Adebajo, i od njihovog učinka će zavisti doprinos Nana, Hiroa i Arize.

Bobi i Dončić napadaju Kliperse

Kada je u pitanju Zapadna konferencija, balkanska veza Marjanović-Dončić prva će započeti plej-of odiseju protiv jednog od glavnih favorita Los Anđeles Klipersa.

Uspeo je tim iz Teksasa odličnim igrama u završnici sezone da dođe do pete pozicije, dok su Klipersi izgubili treće mesto od Denvera, a zlobnici bi rekli da su to uradili namerno, da izbegnu Lejkerse u polufinalu.

Ali da bi uopšte razmišljali o rivalu u sledećoj rundi, moraju prvo da prevaziđu prepreku koja nije nimalo naivna.

Dalas je dobio dva od tri međusobna duela ove godine i to prvi na gostovanju sa nerealnih 124:73, odnosno 51 poen razlike. Klipersi su tada, doduše igrali bez Kavaja Lenarda, ali je taj poraz ipak bio težak šamar. Uzvratila je ekipa Los Anđelesa samo dvadesetak dana kasnije i trijumfovala u Teksasu sa deset poena razlike, ali je ipak serija u regularnom delu sezone otišla na stranu Dalasa, koji sredinom marta došao do pobede od 16 poena razlike.

Boban Marjanović i Luka Dončić
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Srpski reprezentativac Boban Marjanović, šansu je dobio samo u prvom duelu kada je ubeležio četiri poena i pet skokova. Naš centar dobija minutažu na kašičicu u završnici sezone gde mu se učinak vrti u rasponu od dva do četiri poena, pa je pitanje koliku ulogu će imati i u plej-ofu.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je Luka Dončić u pitanju, kao i u većini mečeva ove sezone, tako je odličan učinak imao i protiv narednog rivala. U prva dva meče je postizao 25 i 24 poena, da bi u poslednjem duelu razneo Kliperse sa 42 poena, šest skokova i devet asistencijaa i još jednom se dokazao kao jedan od najboljih igrača u ligi.

Ako govorimo o formi pred početak doigravanja, ekipa iz Kalifornije se nalazi na klackalici. Vezali su dva poraza u poslednja dva meča, a ukupno imaju skor 5-5.

Maveriksi su takođe poraženi u poslednjem meču sezone, ali su ipak u boljoj formi jer imaju skor 7-3 u poslednjih deset mečeva.

Kliersi ove sezone dobro igraju na svom terenu i sa skorom 26-10, računaju na to kao značajan adut. Na gostovanjima imaju 21-15, identičan skor kao i Maveriksi. Dalas isti skor ima i na domaćem terenu pa je ekipi iz Teksasa ove godine svejedno gde igra.

Ove dve ekipe su se prošle godine sastajali i u plej-ofu, kada su u seriji Klipersi bili bolji sa 4-2, nakon što je bilo nerešeno posle četiri meča.

I Klipersi su poput Baksa završili među deset najboljih timova i u odbrani i napadu u čitavoj ligi, a kao tim su najbolja trojkaška ekipa lige sa 41.8 posto šuta za tri, što je četvrti najbolji učinak u istoriji na nivou jedne sezone.

Ipak,u istoriju su ušli jer su šutirali timski slobodna bacanja sa 83.9 što je najbolji učinak na nivou jedne sezone ikada.

I ovaj plej-of će biti na plećima Lenarda i Pola Džordža koji će morati da povedu ekipu ka toliko željenoj tituli. Džekson, Zubac, Beverli i Moris, moraće da budu sekundanti na nivou, a ostaje da se vidi i učinak Demarkusa Kazinsa u odlučujućim utakmicama.

Kada je Dalas u pitanju, oni su ove sezone najbolji tim lige kada steknu dvocifrenu prednost, gde su uspeli da ostvare skor od čak 39-2 u takvim situacijama.

Kada su u pitanju indivudalni učnici, stvar je poprilično jasna – ključ je u igri Luke Dončića i zdravlju Krisapsa Porzingisa. Tada mogu da računaju na učinak Bransona koji briljira u šutu za tri poena iz kornera kao i Tima Hardaveja Juniora koji je jedan od najboljih u ligi kada su u pitanju asistirane trojke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare