Foto: ABA Liga/Buducnost VOLI

Finalna serija ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti opravdala je očekivanja kada je u pitanju kvalitet i neizvesnost. U dva beogradska duela smo videli veliku borbu, preokrete, neke sjajne individualne partije i dramatične završnice.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, kada su mečevi završeni i utisci sumirani, Zvezda vodi sa 2:0 u pobedama. I na kraju dana, to je jedina bitna stvar, jer su izabranici Dejana Radonjića došli samo na jedan korak od titule regionalnog prvaka. Budućnost mora da veže tri pobede, bez prava na kiks, što je zadatak u koji, čini se ne veruje ni Dejan Milojević, trener Budućnosti.

„U teškoj smo situaciji kako god okrenete, 2-0 za Zvezdu, treba da ih dobijemo tri puta, tako da smo kako god u teškoj situaciji“, podvukao je Milojević posle poraza u drugom meču.

To u značajnoj meri olakšava Beograđanima situaciju jer će imati čak tri meč lopte i sa mnogo manje pritiska mogu da igraju naredni meč u Podgorici.

Samo, postoji jedan problem koji neće biti lako prevazići.

Kada se ove dve ekipe sastaju, prednost domaćeg terena ima ogromnu ulogu.

Za Zvezdu, Morača je izuzetno teško osvojiva tvrđava. U poslednje tri godine, odnosno četiri meča, crveno-beli nisu osetili slast pobede u Podgorici.

Treba reći da je jedan od tih mečeva bio i onaj registrovani službenim rezultatom 20:0 kada je beogradski tim odlučio da ne ide na gostovanje zbog nestabilne političke situacije u Crnoj Gori, jer je klub smatrao da neće biti bezbedni zbog tenzija koje su u tom periodu vladale u komšiluku.

Poslednji put su u hali „Morača“ dobili 2018. godine sa ubedljivih 16 razlike u sezoni koja je završena totalnom dominacijom u ligaškom delu.

Dueli u Podgorici između Budućnosti i Crvene zvezde

21.3.2021.  Budućnost – Crvena zvezda 83:63

30.12.2019. Budućnost – Crvena zvezda 20:0 (službenim rezultatom)

19.04.2019. Budućnost – Crvena zvezda 84:80 (finale plej-ofa)

17.04.2019. Budućnost – Crvena zvezda 80:72 (finale plej-ofa)

07.10.2018. Budućnost – Crvena zvezda 71:87

14.4.2018.   Budućnost – Crvena zvezda 77:73 (finale plej-ofa)

13.4.2018.  Budućnost – Crvena zvezda 78:77 (finale plej-ofa)

8.1.2018.  Budućnost – Crvena zvezda 92:86

Inače, u poslednjih osam gostovanja u okviru ABA lige, to je bila jedina pobeda Crvene zvezde protiv Budućnosti.

Ono što može da raduje pristalice crveno-belih, da osim poraza u regularnom delu ove sezone od 20 poena razlike, sva ostala gostovanja u „Morači“ bila su tesna i završena jednocifrenom razlikom.

Posebno se pamte poslednje dve finalne serije između ove dve ekipe.

U sezoni 2017/2018, Podgoričani su uspeli da nadoknade prednost domaćeg terena koji su gosti imali i nakon brejka u Beogradu, uspeli u dva meča na svom terenu da pobede u neizvesnim mečevima i osvoje regionalnu titulu. Posebno se pamti promašaj Lesora i gomila optužbi za neregularnost i pritiske na sudije.

Sledeće sezone su se ekipe ponovo srele u finalu plej-ofa i gledali smo pet mečeva, samo što je tim iz Beograda odbranio domaći teren, ubedljivim trijumfima, a u odlučujućem petom meču bilo je neverovatnih 43 poena razlike za Crvenu zvezdu.

Zato je od velikog značaja za izabranike Dejana Radonjića bilo to što su uspeli da spreče preokrete Budućnosti u obe utakmice i na taj način zadrže kontrolu i eventualnu odluku u svojoj dvorani.

Sada je pritisak na ekipi Dejana Milojevića, koja više nema pravo na grešku.

U prva dva meča Crvena zvezda je uprkos očajnom šutu za tri poena uspevala da nađe način da dođe do pobede. U prvom duelu je to bio ofanzivni skok, u drugom su prevagu donele asistencije i manje izgubljenih lopti.

Budućnost sad mora da pronađe odgovor ili da čestita rivalu novu titulu prvaka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare