Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sezona u klupskoj košarci u Evropi je počela, a situacija se polako usijava jer kreće i Evroliga.

Nije bilo mnogo vremena za uigravanje, pogotovo u sitauciji u kojoj je bio Partizan nakon odluke da promeni kompletan tim i ostavi samo Balšu Koprivicu.

Početak sezone uprkos svemu dosta obećava, iako su vidljivi i brojni problemi, a deluje da je Željko Obradović uspeo da postavi temelje koje kroz sezonu treba da nadograđuje.

U prva dva kola je ubedljivo savladan Borac pred domaćim navijačima rezultatom 96:66, a potom je usledilo mučenje u Subotici i pobeda protiv Spartaka rezultatom 89:80.

Neke stvari već sada mogu da raduju, dok razloga za brigu takođe ima.

PROČITAJTE JOŠ

Željko Obradović je ove sezone rešio da napravi defanzivno mnogo moćniji tim koji imponuje atleticizmom i dužinom, a jasno je već od starta da ekipa ima znatno veći potencijal za igranje tranzicije.

To može da raduje iz nekoliko razloga, a prvi je ono što je moglo da se vidi protiv Spartaka.

Crno-beli su očajno šutirali za tri poena iako je bilo dosta izgrađenih pozicija što je nešto što će se povremeno dešavati u odsustvu elitnih strelaca, ali je sa druge strane upravo fizička dominacija omoućila da se u jednom trenutku promenom odbrane slomi protivnik i meč privede u svoju korist.

Iasko je Spartak daleko od nivoa kvaliteta evroligaša, pokazatelj je tendencije u kojem će smeru ići igra ekipe koja će kako sezona bude odmicala podizati nivo kvaliteta.

Kako je i sam Obradovć istakao, promena odbrane je donela preko potrebnu sigurnost čime je rešeno pitanje pobednika, a iz toga je u završnici konačno došao i šut spolja.

Željko Obradović i Ife Lundberg Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

To je dobra vest u kontekstu kada na najjačoj sceni napad stane i kada lopta ne bude ulazila u koš, da ne mora da se paniči jer ekipa ima defanzivni kapacitet da održi glavu iznad vode.

Iako i dalje nedovoljno uigrana, odbrana je na momente u prva dva meča delovala zastrašujuće, a sjajne fizičke predispozicije i igračka inteligencija kompenzuju nedostatak uigranosti u pojedinim situacijama. Tako često možemo da vidimo kako Bonga, Pokuševski, Nilikina, Tajrki Džons i gotovo svi ostali u sistemu odbrane u kojem svako svakog preuzima uspevaju da isprave propuste i kašnjenja u rotacijama.

Upravo iz te odbrane Partizan planira da kompenzuje nešto manje talentovan napadački roster i da kroz kontre dođe do lakih poena. Protiv Borca je postignuto devet poena direktno iz kontri uz brdo iznuđenih faulova, dok je protiv Spartaka kada je to bilo još važnije zbog tromog napada ekipa postigla 18 poena iz kontri, što je petina ukupno postignutih poena.

Partizan će u odnosu na prošlu sezonu imati značajno bolji skok jerj e u prva dva meča imao u proseku pet skokova više u regionalnom takmičenju, a posebno će važno biti bolja kontrola defanzivnog skoka kao uslova za tranziciju. Iako je bilo nekih propusta, poziciona veličina koju ekipa ima uz sjajne fizikalije centara, sigruno će doprineti boljem defanzivnom skoku kao jednom od preduslova za dobru tranziciju.

Druga stvar koja može da raduje i ono što su navijači priželjkivali jeste kreacija. Ekipa već sada ima jasno vidljive automatizme i prepoznaltljive postulate iz knjige Željka Obradovića sa mnogo blokova, uručenja, konstantno napadanje u pikenrolu, ali za razliku od prošlih sezona ima i dominantnog asistenta u vidu Karlika Džounsa. Tu je i veliki broj sekundarnih kreatora što nagoveštava i veći broj asistencija.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

U prva dva meča je u proseku bilo 20 asistencija po meču, a uz malo bolje procente bi to moglo da bude i znatno više.

Treća stvar koja može da raduje sve navijače i stručni štab jeste činjenica da u ovom trenutku deluje da Partizan ima više igrača koji mogu da preuzmu glavnu ulogu kada se lomi i kada ekipi ne ide.

U Subotici su to bili prvo Karlik Džouns koji je kroz karijeru bio prirodni lider, a potom je završni udarac zadao Ife Lundberg koji je takođe kroz karijeru to znao da radi.

Videli smo kroz pripreme i kroz njegove ranije radove da je Brendon Dejvis igrač za guste mečeve. Deluje da bi takvu ulogu kada se adaptira mogao da ima i Dvejn Vašington. Pomalo i iznenađujuće je u važnim trenucima jedan od glavnih igrača i to kroz šut bio Isak Bonga koji se nametnuo kao defanzivni lider ekipe što govori i o ranom samopouzdanju koje ekipa ima.

To će biti velika promena u odnosu na prošlu sezonu kada su svi očekivali da Kvin Panter rešava sve sam i kad aje gusto, lopta je gotovo po komandi išla njemu, a pokušaji da se tu uključi Pi Džej Doužer su propali kako je sezona odmicala.

Sa druge strane postoje i neki rani razlozi za brigu, a nazire se i jedan potencijalno veliki problem.

Partizan je u prve dve utakmice promašio 19 slobodnih bacanja uz tek 22 pogotka što je na timskom nivou tek nešto preko 50 posto.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Najviše ih je promašio Tajrik Džouns koji je nakon 2/3 protiv Borca šutirao 2/8 protiv Spartaka. Amerikanac je kroz karijeru često ima problem sa linije penala, a kako je već na startu postao važan deo rotacije pogotovo za skok i odbranu, postaje potencijalna meta za fauliranje što su i radilu Spartaku i time sprečavali monstruozna zakucavanja kojima diže publiku.

Nadu budi slučaj Matijasa Lesora koji je takođe imao velikih problema, a u Partizanu uspeo da dođe do 65 posto što je dovoljno da ne bude veliki problem, ali će svakako u ovoj fazi Obradović morati da nađe rešenje jer u Evroligi neće moći da računa da će sa ovako lošim procentima sa penala moći da dođe do pobede

Problem bi mogao da bude i šut za tri poena koji će biti nestabilan što se vidleo i u prva dva meča jer nema u ekipi nijednog stabilnog trojkaša osim donekle Vanje Marinkovića ako bude šutirao kao prošle godine.

Svi ostali su karijerno na 35 posto i manje iza linije za tri i biće dota oscilacija. Mada, dobra stvar je što će u ovakvoj postavci Partizan uspevati da kreira dosta otvorenih šuteva zahvaljujući sistemu Željka Obradovića, naročito kada se ekipa još bude uigrala.

Prvi ozbiljniji test biće gostovanje Baskoniji u četvrtak od 20.30. Ekipa koja je dva puta uspevala da se izmigolji crno-belima je slabija nego prošle godine i u lošoj je formi, pa je možda idealna prilika da se iz trećeg pokušaja uzme skalp u dvorani „Fernando Buesa“ i postavi ton za čitavu sezonu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar