aba
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

ABA liga nema taj autoritet koji će reći - ne može da se igra. U centar je pogodio Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, pričajući o košarkaškoj situaciji na ovim prostorima.

U ovdašnjem sportu kao da se često nešto ili neko čeka i sve zavisi od nekog drugog. Tako i sada ABA liga zavisi od „velikog brata“ iz Barselone i odluke Evrolige, kako bi rešila pitanje tekuće, prekinute sezone.

Možda i veći problem je to što jadranska košarka i regionalna liga nemaju lidera. Nemaju čoveka od autoriteta. Nemaju onoga ko odlučuje i ko bi mogao da prekine agoniju čekanja, i time ujedno spasi igrače. Jer, njihovo zdravlje bi i te kako bili ugroženo ako bi u posle višemesečne pauze bili primorani da odigraju desetine utakmica u kratkom roku.

PROČITAJTE JOŠ

Jeste direktor Cibone Domagoj Čavlović predsedavajući ABA lige za sezonu 2019/2020. ali… Jasno je da sam ne može da preseče, niti bi to bilo prema propisima, ali bi mogao, na primer, da predloži rešenje.

Ovako, ABA se krije pod evroligaškim plaštom i čeka, a vreme curi. Čelnici elitnog evropskog takmičenja trebalo bi 24. maja, koji je označen kao krajnji datum, da odluče šta će biti sa sezonom.

Sve glasnije se šapuće kako je moguće da se neće završiti na terenu. Ekipe su nekompletne zbog odlaska Amerikanaca, igrači se protive igranju zbog nespremnosti i straha od povreda posle više od dva meseca pauze, ali se, za sada, finansijski interes stavlja ispred svega.

Kraj je odavno sviran u VTB ligi, prvenstvima Slovenije, Litvanije, Francuske, nedavno u Italiji, u Nemačkoj se spremaju za nastavak. Šta će, onda, ABA liga, koja bi trebalo da zaseda 27. maja?

Ako se Evroliga bude igrala, onda upada u cajtnot i u vakuum ekspresne potrošenosti igrača, ako se ne bude igrala, onda tek sledi jurnjava. Da li će slediti „velikog brata“ i odlučiti isto, ili će na brzinu morati da se organizuju ekipe i na terenu podele evropske karte i odluče šampiona.

evroliga
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

„U Evroligi i Evrokupu će biti kako oni kažu, tu nema hoću-neću. Jadranska liga nema taj autoritet, njoj treba novi Radomir Šaper ili neko kao Dejvid Štern, ko će svojim autoritetom reći – ne može da se igra”, kristalno jasno objasnio je Božidar Maljković, prvi čovek srpskog sporta, u intervjuu za Nova.rs.

Zato je regionalnoj košarci definitivno potreban neko od autoriteta, kao što je to svojevremeno bio legendarni Šaper. Neko ko ima legitimitet i težinu da preseče, iako ne mogu uvek sve strane da budu zadovoljne.

Da li je moguće da se na Jadranu primeni Barselonina ideja koja kaže kako joj nije potrebna titula, iako je prva u ACB ligi, i da se plasman u evropska takmičenja odredi prema redosledu na tabeli u trenutku prekida?

PROČITAJTE JOŠ

Verovatno prilično nemoguće, jer je teško postići konzenzus među ABA klubova i oko pitanja koje su od daleko manjeg značaja, ali time bi se zaista sačuvali igrači i mislilo na blisku budućnost, a ne samo na trenutno stanje. Pored čoveka od autoriteta, jedinstvo je takođe nešto što i te kako nedostaje.

„Saglasan sam sa izjavama predsednika Crvene zvezde i Partizana, Nebojše Čovića i Ostoje Mijailovića, da ABA liga treba da da ima dva predstavnika u Evroligi. Zbog najbogatije istorije košarke sa ovih prostora, zbog najvećih trenera i igrača, NBA igrača koji su odavde. Ta dva kluba moraju da budu u Evroligi kao najbolji s ovih prostora, jer boljih nema, to je kao da zaboravljate istoriju“, poručio je takođe Maljković.

Čekanje je trenutno jedino sigurno što se tiče ovdašnje košarke…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar