Foto:Starsport.rs/Nova.rs

Piksi okuplja "orlove", počinje operacija "Katar"

„Decenijama čekaju se slavljenički dani, trofej diže Srbija, go se kupam u fontani…“, pevaju momci iz grupe Prti Bee Gee u mundijalskom hitu i najavljuju sutrašnje okupljanje reprezentativaca Srbije uoči polaska u utorak na dugo čekano kontroverzno Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Kontroverzno je zbog načina na koji je Katar uopšte postao domaćin Mundijala, jer su se spominjale neke parice i neki privatni džepovi, nešto slično kao u Srbiji kada se dobijaju veliki državni poslovi.

Kontroverzno je i zbog oskudnih ljudskih prava, pre svega prava žena i prava gej populacije, koja je kao dobrodošla, a zapravo nije dobrodošla. Kontroverzno je i zbog broja nastradalih građevinskih radnika tokom izgradnje stadiona, puteva, hotela i ostale infrastrukture za ovaj turnir. Naravno uglavnom migranata iz zemalja trećeg ili ko zna kojeg sveta, a broj stradalih varira od trojice (zvanično tvrde Katar i FIFA) do 6,500 (tvrde Međunarodna organizacija rada i druge nevladine organizacije).

Na ovom prvenstvu navijačima će više nego ikada pre prioritet biti da ne povrede osećanja domaćina nego da prate šta se dešava na terenu. Što jeste normalno i očekivano ponašanje, ali ne bi trebalo da bude i maksimalno opterećujuće.

PROČITAJTE JOŠ

Osim što je kontroverzno ovo je verovatno i najčudnije Svetsko prvenstvo s obzirom na to da se igra u nevreme, prvi zimski Mundijal, i usred sezone, što možda možda i ne mora da bude loše i može da garantuje dobar fudbal. Igrači neće biti premoreni, neće imati mnogo utakmica u nogama, a forma je valjda još uvek u uzlaznoj putanji.

Dakle, danas selektor okuplja reprezentativce Srbije, a Prti Bee Gee i dalje nam se mota po glavi: „Celoga života, prečke uspomene progone, osvetlaj nam obraz Stojkoviću Dragane…“

I nestrpljivi smo da vidimo kakvo je stanje s Dušanom Vlahovićem, da l je Aleksandar Mitrović „odbacio štake“ i da l ćemo protiv Brazila 24. novembra pevati: „Kad je Mitar dao gol ja urlo sam po stanu…“, te ima li u Dušanu Tadiću još snage da „nokautira“ rivale iz grupe G, kao što je nedavno „nabadao“ pljačkaše ispred svoje kuće u Amsterdamu.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što najiskrenije želimo srpskim reprezentativcima jeste mir do prve utakmice s Brazilom i fokus na fudbalu. Jer u prethodnim mundijalskim izdanjima početak priprema je bio zabrinjavajuć i uvek je nekako mirisao na nevolju.

Pred Nemačku 2006. godine bila je ona sad već epska drama kada je tadašnji selektor Ilija Petković pozvao sina Dušana u reprezentaciju, zatim smo pred Južnu Afriku imali najblaže rečeno nesporazum tadašnjeg selektora Radomira Antića i rukovodstva Fudbalskog saveza (čitaj, predsednika Tomislava Karadžića) oko novog ugovora, koji je mogao da dovede i do toga da nemamo predstavnika na žrebu grupa za Mundijal.

Slavoljub Muslin Foto:Nemanja Jovanović

Onda smo stigli i do Rusije 2018, a Slavoljub Muslin, selektor koji je odveo Srbiju na Svetsko prvenstvo, dobio je otkaz jer nije hteo da pleše po notama tadašnjeg predsednika Slaviše Kokeze. Da ne slutimo ništa, ali i pred Katar su se opet pojavile naznake nekog sukoba, jer je selektor Dragan Stojković pretnjom ostavkom morao da odbija napade bivših ministara i raznih prijatelja „prvog brata Srbije“, a igrači pružali podršku Piksiju upozorenjima da se ništa ne dira u Savezu pred Mundijal, da ne bismo tamo krenuli s reprezentacijom Superlige.

Dobro, sedam dana pred početak Mundijala svi smo zapeti kao puške.

Foto: FSS

Mi smo hteli da s obe noge na zemlji sačekamo početak Svetskog prvenstva, ali su nam selektor Dragan Stojković i predsednik Aleksandar Vučić najavili nešto veliko u Kataru. E, pa kad je tako, onda neka gradonačelnik Aleksanadar Šapić drži fontanu odleđenom, kao šta kaže Prti Bee Gee u pesmi „Prvak sveta“, možda će se neko kupati go.

Kad u Apatinu može šorom da šeta crni panter, kad je isti čovek mogao da vodi i pečenjaru i EPS, kad pobegulja od vojske može da postane ministar vojni, kad popovi po kvadratu naplaćuju osveštavanje prostora, što onda Srbija ne bi mogla da bude prvak sveta, a navijači se u decembru kupaju u fontani. Može, kod Srba je sve moguće.

Eto, nije teško, samo treba jako želeti…

BONUS VIDEO Skinuo albanski dron i „ukrao“ gol Ronaldu, a supruga ga pitala kako će da žive

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar