Katar 2022 stadion Lusail
Katar 2022 stadion Lusail; Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Posle duže vremena, teško je predvideti šta nas čeka i šta ćemo sve videti na jednom Mundijalu, počev od 20. novembra u Kataru.

Ove nedelje je Sep Blater nekadašnji predsednik FIFA preuzeo odgovornost što je izbor Katara bio obavijen velom kontroverzi pošto je Blater priznao da je hteo da domaćinstvo dobiju Rusija i Sjedinjene Države, turnir za turnirom.

PROČITAJTE JOŠ:

„Izbor Katara je bio greška“, rekao je Blater, što je najmanji problem u moru onih koji su isplivali od 2010. do danas kada smo već pred svršenim činom.

Bogata islamska zemlja kao domaćin s jedne strane može da bude pokazatelj da FIFA poštuje pravilo nediskriminacije i tolerancije za različitosti, ali sa druge njen izbor može voditi brojnim aferama i upravo diskriminaciji.

Najnoviji primer je intervju koji je ZDF prekinuo sa Kalidom Salmanom, ambasadorom prvenstva i bivši reprezentativac Katara.

„Prihvatićemo ih (homoseksualce) ovde, ali oni moraju da prihvate naša pravila. Homoseksualizam je ‘haram’. Znate li šta znači ‘haram’?“, pitao je Salman u tom intervjuu.

Reč je o jednoj od islamskih zapovesti i služi da opiše sve ono što je, prema islamskom zakoniku, „zabranjeno od Alaha“.

„A znate li zbog čega je zabranjeno? Jer je to oštećenje mozga“, dodao je Salman.

Na stranu što će se na stotine hiljada navijača smestiti na malom prostoru, koji će vrveti kao košnica i što to može da bude i poligon za karnevalsku atmosferu, ali i poprište sukoba, organizatori deluju kao da su spremni da poštuju prava različitih grupa ljudi – samo preko volje.

A kad god se nešto radi preko volje, onda bolje da se ni ne radi. Ali, FIFA je svakako preko rezona dala Svetsko prvenstvo Kataru, ispred SAD-a, Južne Koreje i Japana i Australije. Organizacija Mundijala je, kako se ispostavilo, jedini način da ta zemlja zaigra na njemu, pošto to nije uspevala kroz kvalifikacije.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Mnogi gej navijači su ranije najavili da neće doći, a oni koji hoće, moraće da se informišu šta je sve zabranjeno.

To je još i najmanja muka, bar ako pitate ljude koji su rmbačili da bi sve to izgledalo „bogato i gala“.

Organizacija Amnesti internešnel je saopštila da 30.000 migrantskih radnika živi u lošim uslovima, a da pritom plaća visoke naknade za zapošljavanje.

Oduzimaju im se pasoši i ne isplaćuju nadnice, pa se o njima govori kao o robovima modernog doba.

Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Osim toga, nije nepoznato da se tokom izgradnje stadiona na kojima će biti igrane utakmice i prateće infrastrukture desio veliki broj smrtnih slučajeva.

Pisalo se da je oko šest i po hiljada radnika poginulo do februara 2021, a u međuvremenu, teško je proceniti.

Uglavnom je reč o ljudima iz Nepala, Indije, Pakistana, Bangladeša i Šri Lanke.

Paralelno sa tim, vlasti Katara su navele da je u razmaku od šest godina do 2020. stradalo tek 37 ljudi, a da 34 čoveka „nisu umrla na poslu“.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Mnogo je kako god okreneš. Deo njih je svakako stradao zbog teških vremenskih uslova, zbog kojih je Mundijal prebačen na hladnije mesece i igra se na pragu zime.

Na sve to, da su žene podređene zbog islamskih pravila.

Pojedine grupe žena su se žalile da ih tretiraju kao decu, mada Šeiha Moza bint Naser Al-Misned, supruga šeika Hamada bin Kalife Al Tanija živi zapadnjačkim stilom života.

Katar, Qatar, FIFA, World Cup, Svetsko prvenstvo
Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Bandic

Žene mogu da voze, da budu minstarke i sudije, što tek delom ublažava probleme i kontroverze sa kojima se organizatori već dugo „mačuju“, dok ih zapad optužuje za „sportsvošing“.

Ovaj izraz podrazumeva da se imidž države „pere“ kroz sport, pošto se brojne kontroverze, a bilo ih je od starta, guraju pod tepih.

Zbog svega pobrojanog je teško reći kako će sve izgledati na licu mesta, ali u slučaju da se stvari otrgnu kontroli tokom trajanja prvenstva, može da se desi da ono postane najskuplja greška u istoriji fudbala.

BONUS VIDEO: Kako postati Ronaldo, makar za volanom: 110.000 evra za polovni automobil poznatog fudbalera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare