Mišel Platini
Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Platiniju je zazvonio telefon. Sa druge strane je bio lično predsednik. Tog trenutka je znao da će morati da radi u interesu Francuske...

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Kako je samo prebledeo Sep Blater u trenutku kada je izvukao karticu iz koverte na kojoj je pisalo „Katar“. Značilo je to da će se Svetsko prvenstvo 2022. godine odigrati u ovoj dalekoj arapskoj zemlji. Najmanja država koja je ikada dobila Mundijal umalo je dovelo do sloma Sep Blatera direktno na bini. Samo je godinama građenom glumom uspeo da se izvuče iz te situacije, jer je u nameštenom glasanju očekivao da će izvući SAD.

U tom trenutku je znao da će FBI biti za petama FIFA, u tom trenutku je znao da ga je izdalo najmanje nekoliko najbližih saradnika. Tog trenutka je znao da je njegov funkcionerski život postao prošlost.

Znao je da ga je izdalo njegovo čedo fudbalske politike Mišel Platini, a tadašnji predsednik UEFA je bio samo taster koji je pritisnuo neko daleko moćniji od Blatera. Nikolas Sarkozi, tadašnji predsednik Francuske, napravio je diverziju koja je direktno završila Kataru Mundijal, a sve je zakuvao Mohamed bin Hamam – doživotno suspendovan iz fudbala, ali je ispunio svoju misiju da Katar dobije Mundijal.

PROČITAJTE JOŠ

Bin Hamam je bio predsednik Fudbalske federacije Azije, odlučio je da se ogluši o naredbu Blatera da se glasa za SAD i napravio pakleni plan potkupljivanja funkcionera FIFA širom sveta.

Ipak, sve je moglo da propadne da nije uspeo da na svoju stranu pridobije Platinija, a tada je odlučio da su poluge moći znatno snažnije od klasičnog metoda korupcije.

Kako je još 2017. godine pisao „Parquet National Financer“ koji je istraživao niz finansijskih prevara, upravo je Platini bio presudan čovek da Katar dobije Mundijal. Platini je bio jedan od 22 člana Izvršnog komiteta FIFA koji su decembra 2010. godine prvi put donosili odluku o dva Mundijala unapred. To se nikada ranije nije desilo, a bio je to način da se Blater oduži ljudima koji su mu godinama davali podršku.

Mišel Platini i Sep Blater Foto: EPA

„Le Monde“ je objavio da je devet dana pre glasanja Nikolas Sarkozi pozvao Platinija na ručak u Jelisejsku palatu. Kada je došao Platini je shvatio da se na sastanku nalaze i Tamim Al-Tani, tada sin katarskog emira, koji je danas emir, a i tadašnjeg premiejra šeika Hamada bin Jasima.

Platini je rekao da mu je bilo jasno da Sarkozi želi da Katar preuzme klub za koji je navijao tadašnji predsednik – Pari Sen Žermen. Platini je rekao „Gardijanu“ da je odlučio i pre ručka da glasa za Katar, iako je isprva bio naklonjeniji ponudi SAD.

Kada je došao na večeru odmah je shvatio za koga bi trebalo da glasa, ali je uvek isticao da mu Sarkozi to nije direktno rekao. Sarkozi je čak 2015. godine poručio da nikada nije rekao Platiniju za koga da glasa. Ipak, Platini je znao „da pročita sobu“.

Šta se onda desilo u Francuskoj nakon ovog sastanka? Šest meseci nakon što je Katar dobio Mundijal, Katar investiciona grupa je kupila Pari Sen Žermen koji je bio u finansijskim problemima. Odmah je uložena ogromna svota novca i napravljena dva najveća transfera u istoriji fudbala – došli su Kilijan Mbape i Nejmar. PSŽ je postao gotovo nedodirljiv u Francuskoj, osvojio je od tada osam od 10 titula i igrao finale Lige šampiona.

Al-Kelafi
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

„BeIN“, televizijska kuća iz Katara, odmah je kupila u ogromnom ugovoru prava na francusko prvenstvo, direktor „BeIN“ Naser Al Kelaifi je postao i predsednik Pari Sen Žermena.

Francuska je samo 2011. godine prodala 50 erbas aviona Kataru i taj posao je doneo Francuskoj 6,35 milijardi dolara, a procenjuje se da je prodala čak 220 do danas.

Navodno je Katar kupio veliki broj vinograda u Francuskoj, a Francuzi su dobili brojne povlastice u vezi sa naftom. U trenutku kada bude povučena crta očekuje se da Francuska samo od jednog sastanka bude u konačnom plusu od nekoliko desetina milijardi (možda čak i nekoliko stotina). Niko za sada nije objavio zvaničnu procenu.

Da li znate da je Platini svojevremeno nosio dres na kom je pisalo „Stop korupciji“ – čovek koji je postao sinonim za korupciju u fudbalu.

Od 22 člana Izvršnog odbora FIFA sa sastanka 2010. godine gotovo svi su suspendovani, udaljeni, bili pod istragom FIFA, nasilno penzionisani, a gotovo svi su sklonjeni iz fudbala.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar